Hipertensiunea ucide: 1 din 2 români peste 30 de ani are această problemă, iar bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces

Hipertensiunea ucide: 1 din 2 români peste 30 de ani are această problemă, iar bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, iar hipertensiunea arterială este responsabilă de peste 60% din decesele de cauză cardiovasculară, atenţionează reprezentanţii Societăţii Române de Hipertensiune cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva hipertensiunii arteriale (17 mai).

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 2023 prevalenţa HTA era de 48% în România la populaţia între 30 şi 79 de ani, cu mult peste media la nivel mondial, care este de circa 35%.

Conform aceloraşi statistici ale OMS, 6,6 milioane de români suferă de hipertensiune, iar dintre aceştia doar 68% sunt diagnosticaţi, doar 59% sunt trataţi şi doar 30% au valorile tensionale controlate prin tratament.

„Dacă rata de control a hipertensiunii ar ajunge la 50%, peste 140.000 vieţi ar fi salvate în următorii 15 ani. Aceasta deoarece complicaţiile hipertensiunii sunt multiple şi devastatoare, mergând până la insuficienţă cardiacă, stroke sau deces. Pentru fiecare creştere de 20 mm Hg a tensiunii sistolice peste valoarea normală, riscul de stroke sau deces se dublează”, susţin specialişti.

Potrivit acestora, cauzele care pot influenţa sunt alimentaţia nesănătoasă, fumatul, consumul de alcool, sedentarismul, stresul.

Cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva HTA, Societatea Română de Hipertensiune lansează un apel public către întreaga societate şi în special către cei cu risc cardiovascular ca indiferent de vârstă, sex, ocupaţie sau stil de viaţă să-şi măsoare tensiunea arterială.

ADVERTISING

Eveniment în Parcul IOR

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale va fi marcată, sâmbătă, în Parcul Alexandru Ioan Cuza (cunoscut ca IOR), prin screening gratuit şi ateliere, în cadrul unui eveniment care va fi organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", cu sprijinul Primăriei Sectorului 3.

441544880_867464322092838_4151700193089201895_n
Foto: Facebook/PS 3



Manifestarea va avea loc în intervalul orar 10,30-15,30, pe aleea principală a parcului.

Măsurarea tensiunii arteriale va fi efectuată de medici şi studenţi la medicină, în corturi special amenajate, între orele 10:30-15:30. Oamenii vor primi materiale informative personalizate, bazate pe rezultatele screeningului, cu recomandări specifice pentru managementul tensiunii arteriale.

În intervalul orar 11:00-12:00 se va desfăşura un atelier despre tehnicile corecte de măsurare a tensiunii arteriale şi despre influenţa factorilor de stil de viaţă asupra sănătăţii cardiovasculare, între orele 12:00-13:00 este programată o sesiune dedicată influenţei hipertensiunii arteriale în timpul sarcinii, cu discuţii despre riscuri şi măsuri preventive, de la ora 13:00 la 14:00 - un atelier despre tehnicile corecte de măsurare a tensiunii arteriale şi despre influenţa factorilor de stil de viaţă asupra sănătăţii cardiovasculare.

De asemenea, marşul a 10.000 de paşi va avea loc, începând de la ora 13:00, din capătul aleii principale a parcului.

Participanţii vor primi numere de participare şi vor fi încurajaţi să efectueze o tură completă a lacului din parc. La sfârşit va avea loc o tombolă pentru a premia participanţii.

Evenimentului i s-au alăturat Fundaţia Română a Inimii, Societatea Română de Cardiologie, prin Grupul de Lucru "Hipertensiune arterială", Colegiul Medicilor din Bucureşti şi Societatea Studenţilor Medicinişti din Bucureşti.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇