Când e cel mai bine să luăm anumite medicamente? Ne-ar putea spune ceasul intern

Când e cel mai bine să luăm anumite medicamente? Ne-ar putea spune ceasul intern

Cronotipul unei persoane (ora la care se trezește și se culcă) ar putea fi importantă în alegerea celui mai bun moment din zi pentru a lua medicamentele pentru tensiunea arterială, arată un nou studiu.

O echipă internațională de oameni de știință a descoperit că alegerea momentului din zi pentru administrarea medicamentelor în funcție de cronotip poate scădea riscul de a suferi un infarct miocardic (atac de cord).

În cadrul studiului, peste 5.000 de persoane au completat un chestionar de evaluare a cronotipului individual, aproximativ jumătate dintre acestea luându-și medicamentele antihipertensive obișnuite dimineața, iar cealaltă jumătate seara.

ADVERTISING

Cercetătorii au constatat că cei cu cronotipuri mai timpurii, care își luau medicamentele dimineața, aveau mai puține riscuri de a suferi un infarct față de cei care le luau tratamentul seara.

În mod similar, subiecții cu cronotipuri mai târzii care își luau medicamentele seara aveau un risc mai mic de a suferi un infarct decât cei care le luau dimineața, se arată într-un raport publicat de jurnalul eClinicalMedicine.

Rezultatele sugerează că administrarea medicamentelor antihipertensive la un moment aliniat cu cronotipul personal ar putea oferi o protecție suplimentară pentru inimă.

ADVERTISING

„Cercetarea noastră arată acum pentru prima dată că luarea în considerare a cronotipului atunci când se decide momentul dozării antihipertensivelor – cronoterapia personalizată – ar putea reduce riscul de atac de cord”, a declarat dr. Filippo Pigazzani, cardiolog, din partea facultății de medicină a Universității Dundee din Scoția.

Totuși, acesta avertizează pacienții să nu facă schimbări în modul în care-și administrează medicamentele înainte ca studiul să fie repetat pe un eșantion mai mare de subiecți.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇