Unele dintre cele mai periculoase medicamente pentru femeile care iau contraceptive - studiu

Unele dintre cele mai periculoase medicamente pentru femeile care iau contraceptive - studiu

Oamenii de știință danezi trag un semnal de alarmă cu privirile la analgezicele luate de femeile care folosesc contraceptive, în urma unui studiu realizat pe nu mai puțin de două milioane de subiecți. Cercetarea a arătat că astfel de medicamente ar trebui evitate, pentru că cresc riscul formării cheagurilor de sânge.

Este vorba despre analgezice comune, așa cum sunt ibuprofen, diclofenac, dar lista poate continua, relatează SKY News.

Oamenii de știință au folosit dosarele medicale naționale pentru a urmări, în perioada 1996 – 2017, diagnosticele de tromboembolism venos (cheaguri de sânge) în cazul a două milioane de femei cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani care trăiesc în Danemarca, fără antecedente de cheaguri de sânge, cancer, histerectomie sau tratament de fertilitate.

ADVERTISING

În această perioadă, peste jumătate de milion (529.704) de femei care au apelat la contracepție hormonală au folosit analgezice, iar ibuprofenul (60%) a fost cel mai frecvent utilizat, urmat de diclofenac (20%) și naproxen (6%).

În jur de 9.000 cheaguri venoase au apărut în medie în 10 ani, iar 228 (2,6%) dintre femei au murit în decurs de 30 de zile de la diagnosticare. Legătura a fost cea mai puternică pentru diclofenac în comparație cu ibuprofen și naproxen, au constatat autorii studiului.

Femeile care foloseau pastile numai cu progestogen, implanturi și sterilet se confruntau cu un risc mai mic de formare a cheagurilor de sânge.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇