Peste 170 de femei din Chile au rămas gravide, după ce au luat anticoncepționale ineficiente distribuite de Guvern.
Acestea susțin că au luat Anulette CD, o pilulă contraceptivă fabricată de Silezia, o filială a companiei farmaceutice germane Grünenthal.
Fără posibilitatea de a face avort (dacă doresc acest lucru) și fără o răspundere reală din partea guvernului sau a companiilor farmaceutice, femeile vor să meargă în justiție, pregătind o acțiune colectivă în instanțele civile.
Ele sunt reprezentante de grupul chilian pentru drepturi sexuale și reproductive Corporación Miles, conform CNN.
Legile privind avortul sunt stricte în Chile. Femeile nu pot face avort decât în trei situații:
- dacă sarcina este rezultatul violului
- dacă sunt șanse minime ca fătul să supraviețuiască odată născut
- dacă viața femeii este pusă în pericol de sarcină
Probleme din 2020
Anulette CD conține 28 de pilule, dintre care 21 sunt active și conțin hormoni, iar restul de 7 sunt inactive/ placebo.
Anul trecut, autoritatea de sănătate publică din Chile, Instituto de Salud Pública de Chile (ISP), a retras de pe piață mai multe cutii cu aceste anticoncepționale.
Primul lot - 139.160 de cutii, potrivit producătorului său - au fost retrase de pe piață pe 24 august 2020, după ce lucrătorii din Sănătăte de la o clinică din mediul rural s-au plâns că au identificat 6 pachete ”defecte”.
În ele - pe baza informațiilor furnizate de ISP - s-a găsit pastila placebo (albastră) acolo unde ar fi trebuit să se găsească pastila activă (cea galbenă) și invers.
Apoi ISP a recomandat tutror centrelor medicale care distribuiau anticoncepționalele să retragă pachetele defecte, dar cam atât. Guvernul nu s-a deranjat să ducă o campanie amplă de informare, ci doar s-a mulțumit să mai dea un mesaj pe Twitter, către urmăritorii săi.
Ca idee, în total, potrivit producătorului, 276.890 de pachete defecte din două loturi au fost distribuite centrelor de planificare familială din Chile.
Apoi, într-o mișcare surprinzătoare, pe 8 septembrie 2020, ISP a decis să redistribuie pachetele retrase inițial, spunând că ”defectul de fabricație se poate vedea ușor” și a lăsat la latitudinea lucrătorilor din clinici să facă instruirea și recomandările necesare femeilor care apelau la această metodă contraceptivă. Totuși, pentru unele a fost prea târziu.
Așadar, a fost lăsat în seama societății civile chiliene să dea semnalul de alarmă. Miles, grupul amintit mai sus, a organizat o campanie de informare în mediul online unde a tot publicat informații utile pentru consumatoare.
Apoi, au început să vină mesajele de la femei care deja erau însărcinate și luaseră Anulette.
Momentan, este vorba despre 170 de femei, dar Corporación Miles se așteaptă ca numărul real să fie mai mare.
Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:
A.D.