Bolsonaro e acuzat de ”neglijență criminală”: Brazilia nu are nici plan coerent de vaccinare, nici contracte pentru vaccin

Bolsonaro e acuzat de ”neglijență criminală”: Brazilia nu are nici plan coerent de vaccinare, nici contracte pentru vaccin

Jair Bolsonaro, președintele Braziliei, este acuzat de ”neglijență criminală”, pentru că nu a pregătit o campanie coerentă de vaccinare antiCOVID a întregii populații.

Asta în condițiile în care Brazilia este una dintre cele mai afectate țări de pandemie. Ca idee, țara se află pe locul 3 în lume în ce privește numărul de cazuri de coronavirus și pe locul 2 la numărul de decese!

Brazilia: Fiul cel mare al lui Bolsonaro are coronavirus

Conform The Guardian, peste 181.000 de brazilieni au fost răpuși de SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei.

În condițiile în care multe țări aprobă vaccinurile deja apărute pentru COVID, Administrația Bolsonaro nu a explicat nici până acum ce planuri are pentru a imuniza cei 212 milioane de cetățeni ai Braziliei.

ADVERTISING

În schimb, a fost publicat un plan inițial pentru a vaccina doar 51 de milioane de persoane și doar cele aflate în categoriile de risc. Nimic însă și despre restul populației.

Deși are a șasea cea mai mare populație din lume, Brazilia nu a semnat încă un contract cu Pfizer. În plus, a evitat vaccinul experimental chinez CoronaVac, multe voci evocând faptul că la mijloc sunt ”motive politice”.

Brazilia: Soţia lui Bolsonaro şi un ministru, testaţi pozitiv pentru COVID-19

CoronaVac a fost susținut de guvernatorul de dreapta al São Paulo, João Doria, care cel mai probabil va fi contracandidatul lui Bolsonaro la următoarele alegeri prezidențiale.

ADVERTISING

Experții se tem că această întârziere a autorităților braziliene va provoca moartea a mii de oameni, din cauza lipsei unui vaccin.

”Arată (lipsa de acțiune - n.red.), încă o dată, cât de deconectat este guvernul federal de realitatea pandemiei. Ei încă nu au înțeles gravitatea situației cu care ne confruntăm”, spune Natália Pasternak, fondatoarea Institutului Question of Science.

Președintele brazilian Jair Bolsonaro e acuzat de neglijență criminală și crimă împotriva umanității

Ministerul Sănătății din Brazilia a publicat în weekend un plan de vaccinare, însă doar pentru un sfert din populație - 51 de milioane de persoane. Mai exact, cele aflate în grupele de risc - vârstnicii. De asemenea, sunt evocați și lucrătorii din domeniul medical.

ADVERTISING

Însă, planul nu are și o dată de început. În plus, nici nu este adusă în discuție vaccinarea restului populației.

Publicațiile din Brazilia au avut un răspuns comun la acest plan: ”Neglijență criminală din partea lui Bolsonaro”, ”Guvernul a abandonat cetățenii” - sunt doar câteva dintre titlurile prezentate în presa braziliană.

Președintele Braziliei anunță că a scăpat de coronavirus, după mai bine de 3 săptămâni, cu un medicament controversat

”Prostia criminală a lui Bolsonaro față de pandemia de coronavirus a întrecut orice limită. Este timpul să renunțe la această neglijență criminală și cel puțin s-ar putea preface că are capacitatea și maturitatea de a conduce o națiune de 212 milioane de oameni, într-un moment atât de dramatic din istoria sa colectivă. Gata cu joaca pe vaccin!”, a scris ziarul Folha de São Paulo.

Publicația Estado de São Paulo a evocat ”incompetența letală” a lui Bolsonaro: ”Nu știm nici câte vaccinuri va avea guvernul federal și nici când. Există semne că nu vom avea suficiente ace. Și ministerul Sănătății se opune negocierii unor opțiuni viabile, cum ar fi CoronaVac... din motive evident politice. Nu există un singur aspect al gestionării acestei crize care să nu fi fost contaminat de obscurantismul, neglijența, incompetența sau necinstea președintelui sau a marionetei sale din ministerul Sănătății”.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇