Boala ficatului gras poate să nu vină singură. Cu ce altă afecțiune este asociată

Boala ficatului gras poate să nu vină singură. Cu ce altă afecțiune este asociată

Persoanele care suferă de boala ficatului gras non-alcoolic, o acumulare de celule adipoase în ficat, pot avea un risc mai mare de demență, arată un studiu recent.

În plus, aceeași cercetare a arătat că persoanele cu această formă de boală hepatică care au și boli de inimă sau care au suferit un accident vascular cerebral pot avea un risc și mai mare de demență, după cum se arată într-un raport publicat de revista Neurology, citat de Medical Xpress.

Boala ficatului gras non-alcoolic afectează până la un sfert din oamenii planetei și este cea mai frecventă formă cronică de boală hepatică. Pentru că adesea nu există simptome, mulți oameni nici nu știu că o au. Totuși, uneori pot apărea și simptome, acestea constând în oboseală și durere sau disconfort în abdomen, în partea din dreapta sus.

ADVERTISING

În timp ce consumul excesiv de alcool poate provoca varianta aloolică a bolii, această variantă non-alcoolică are drept cauză obezitatea și alte afecțiuni asociate, cum ar fi hipertensiunea arterială sau diabetul de tip 2.

În cadrul studiului, au fost folosite date despre aproape 3.000 de persoane cu vârste de cel puțin 65 de ani, monitorizate timp de mai mulți ani și diagnosticate cu boala ficatului gras non-alcoolic, dar și provenind de la alte aproape 30.000 de persoane, care nu sufereau de această boală.

ADVERTISING

Cercetătorii au concluzionat, după perioada de monitorizare, că, în comparație cu persoanele fără boală hepatică, subiecții cu boală hepatică non-alcoolică au avut o rată de demență cu 38% mai mare în general.

În schimb, persoanele cu boli hepatice care au avut și boli de inimă au avut un risc de demență cu 50% mai mare. Cele care au avut boli hepatice și accident vascular cerebral au avut un risc de demență de peste 2,5 ori mai mare.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇