Antibiotice Iași a produs deja peste 15 milioane de pastile de iod, jumătate din necesar în cazul unui accident nuclear

Antibiotice Iași a produs deja peste 15 milioane de pastile de iod, jumătate din necesar în cazul unui accident nuclear

Antibiotice Iași a produs deja peste 15 milioane de pastile de iodură de potasiu, din cele 30 de milioane contractate, a anunţat, marți, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Conform acestuia, autoritățile caută cea mai bună soluție pentru ca acestea să ajungă la populație.

„Antibiotice Iași a produs deja cred că peste 15 milioane de comprimate din cele peste 30 de milioane care sunt contractate. Știți bine că este o hotărâre de guvern care stabilește modul în care se achiziționează aceste pastile de iodură de potasiu. Când întreaga cantitate va fi produsă, bineînțeles și înainte se pregătește logistic acest aspect, producătorul le va transporta la sediul fiecărui DSP”, a declarat Rafila.

ADVERTISING

Acesta a spus că „lucrul complicat va fi ca fiecare familie din România să poată să aibă acces rapid la iodura de potasiu”.

„Ne gândim să vedem care e cea mai bună cale, prin intermediul Prefecturilor și Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, aceste pastile să ajungă la primării și de acolo, eventual, la medicii de familie sau o să vedem care este cea mai rapidă cale de distribuție ca ele să ajungă la beneficiar”, a adăugat ministrul Sănătății.

Acesta a reamintit că aceste pastile nu trebuie luate fără recomandarea specialiștilor.

ADVERTISING

„Nu e vorba de o medicație care se ia fără recomandare și e bine să limităm administrarea la copii, la tineri, eventual femei gravide, și să nu administrăm decât pe baza protocolului care se regăsește și la nivelul INSP cantități limitate, nu nelimitate, pentru că utilizarea excesivă de iod duce la afecțiuni ale tiroidei, care pot să depășească beneficiile”, a precizat Alexandru Rafila.

În urmă cu o săptămână, ministrul Rafila anunța că Antibiotice Iaşi va începe producţia de pastile cu iod, în eventualitatea unui atac nuclear din partea Rusiei, urmând să producă 2,5 milioane de pastile în 48 de ore. Potrivit necesarului estimat de către autorităţi, România a avea nevoie de 30 de milioane de comprimate.

ADVERTISING

Specialiștii avertizează că ”e absolut interzis să luăm iod profilactic!”, dar românii începuseră acum două săptămâni să facă provizii, de frica unui război nuclear.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇