Antibiotice Iaşi va începe marţi să producă pastile cu iod. România are nevoie de 30 de milioane

Antibiotice Iaşi va începe marţi să producă pastile cu iod. România are nevoie de 30 de milioane

Antibiotice Iaşi va începe producţia de pastile cu iod, în eventualitatea unui atac nuclear din partea Rusiei, urmând să producă 2,5 milioane de pastile în 48 de ore.

Potrivit necesarului estimat de către autorităţi, România are nevoie de 30 de milioane de comprimate.

”Începând de mâine, compania Antibiotice Iaşi va fabrica o mare cantitate, într-un ritm de 2,5 milioane de pastile în 48 de ore”, , a anunțat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, întrebat de jurnaliști dacă România este pregătită în cazul unui atac nuclear din partea Rusiei.

ADVERTISING

Acesta a explicat că firma are substanţa necesară producerii acestor medicamente.  

”Nu cred că o să fie probleme. Aş vrea un lucru să fie clar pentru toată lumea: iodura de potasiu nu este panaceu universal, nu se ia preventiv. Se administrează strict la indicaţie pentru o anumită categorie de persoane”, a mai afirmat Alexandru Rafila.  

Ministrul a explicat că un necesar făcut de către INSP şi Comisia de endocrinologie a MS arată că este vorba despre maxim 30 de milioane de comprimate. 

Ele vor fi duse la direcţiile de sănătate publică, important este să ajungă în cât mai scurt timp la nivelul fiecărei primării. Nu e vorba despre vreun panaceu universal, este vorba despre o substanţă care acţionează ţintit la nivelul tiroidei”, a mai afirmat ministrul.  

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Urmăreşte LIVE TEXT evenimentele din Ucraina în a 12-a zi de război

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, duminică, la Digi 24, despre pastilele de iod, că în momentul de faţă există un anumit număr de pastile, care este insuficient, astfel că la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a luat legătura cu producătorii de medicamente pentru a completa stocul.

Despre pericolul nuclear, prim-ministrul poate spune cu tărie că nu se va ajunge la o astfel de situaţie, şi nici măcar accidental nu trebuie să se ajungă.

ADVERTISING

Mai mulți specialiști au avertizat că, de teama unui război nuclear, românii au luat cu asalt farmaciile și își fac provizii de iod, ba chiar unii îl iau preventiv, ceea ce este periculos.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇