Un studiu realizat în România arată că aproape 80% dintre vaccinații cu Pfizer sunt protejați de formele grave de Covid şi la 6 luni după rapel. Femeile au mai mulți anticorpi

Un studiu realizat în România arată că aproape 80% dintre vaccinații cu Pfizer sunt protejați de formele grave de Covid şi la 6 luni după rapel. Femeile au mai mulți anticorpi

Aproape 80% dintre persoanele vaccinate cu Pfizer sunt protejate în fața formelor grave de Covid, chiar și la 6 luni după rapel, iar femeile păstrează mai mulți anticorpi decât bărbații, arată un studiu MedLife.

Specialiștii diviziei de cercetare MedLife au anunțat rezultatele finale aferente celei de-a treia etape din cadrul studiului care evaluează răspunsul imun al organismului în urma vaccinării antiCovid, la 6 luni de la administrarea rapelului.

Concluziile preliminare au la bază un eşantion de 676 de persoane pentru etapa III, la 6 luni, cu vârste cuprinse între 20 şi 70 ani, alese în mod aleatoriu din rândul personalului medical şi auxiliar al companiei, din toate regiunile ţării. Medicii MedLife anunţă că rezultatele sunt reprezentantive pentru segmentul de populaţie din România, rezidentă în mediul urban, care s-a vaccinat cu Pfizer BioNTech, acesta fiind singurul vaccin disponibil în România la momentul demarării studiului.

ADVERTISING

Așadar, studiul arată că, deși titrul de anticorpi scade în intervalul de 6 luni de la administrarea rapelului, 3 din 4 persoane vaccinate au valori ale titrului de anticorpi anti-S mai mari de 80 AU/ml chiar și la 6 luni post-vaccin, ceea ce sugerează o anumită protecție împotriva formelor grave de COVID-19, în cazul expunerii la virusul SARS-CoV-2.

De altfel, procentul persoanelor care s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2 în primele 6 luni de la vaccinare este de sub 2% din eșantionul total, cele mai multe fiind persoane peste 40 de ani, care la 8-15 zile de la rapel nu depășeau valori ale titrului de anticorpi mai mari de 300 AU/ml.

Femeile au un nivel mai mare de anticorpi

Datele analizate de specialiștii MedLife indică faptul că femeile înregistrează un nivel mai mare de anticorpi anti-S la 6 luni post-rapel într-o pondere mai ridicată față de bărbați (85% femei vs. 69% bărbați).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ponderea ridicată în cazul femeilor se păstrează chiar și odată cu înaintarea în vârstă, în timp ce pentru bărbați vârsta reprezintă un factor de risc.

Astfel, puțin peste 50% dintre bărbații peste 50 ani mai prezintă un titru protectiv de anticorpi anti-S și la 6 luni de la rapel, în timp ce în rândul femeilor din aceeași grupă de vârstă procentul celor cu un titru protectiv de anticorpi anti-S este de peste 80%.

Studiul mai arată că cei care au trecut anterior prin boală și s-au vaccinat au un nivel de anticopi anti-S mai mare față de cei care doar s-au vaccinat.

Astfel, 94% dintre participanții la studiu cu istoric COVID-19 au titru de anticorpi anti-S mai mare sau egal cu 80AU/ml și la 6 luni de la administrarea vaccinului vs. 72% procent înregistrat în rândul persoanelor care nu au trecut prin boală.

În ceea ce privește comorbiditățile, medicii atrag atenția că prezența acestora interferează cu nivelul de anticorpi anti- S, valorile titrului de anticorpi după administrarea vaccinului în cazul pacienților cu boli cronice fiind de 2-3 mai mici comparativ cu media calculată la nivelul întregii populații.

ADVERTISING

Avem 35.000 de cazuri noi pe zi, nu 7.000

Mihai Marcu, președinte și CEO MedLife Group, atrage atenția că România are 35.000 de cazuri noi pe zi, nu 7.000.

”Numărul infectărilor a început să crească într-un ritm foarte alert. Oficial avem peste 7.000 de cazuri pe zi. Dacă, însă, ne uităm la datele care au rezultat din studiile MedLife, ca urmare a testării mai reduse la nivel național, cifrele reale sunt de fapt de 5-7 ori mai mari.

Astfel încât astăzi discutăm deja despre 35.000 de cazuri pe zi. Aceste date coroborate cu faptul că aproape 80% din infectările cu tulpina Delta și 91% din decese sunt la persoane nevaccinate ar trebui să fie un semnal de alarmă iminent nu doar pentru autorități, dar și pentru noi toți.

Dacă vom continua în acest ritm, riscăm să ajungem, relativ curând, la sute de mii de cazuri pe zi”, avertizează Mihai Marcu.

Citește și:

Iată şi articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇