Un congres cu 5.000 de liberali la Romexpo, în plină pandemie vs. să se termine odată!

Un congres cu 5.000 de liberali la Romexpo, în plină pandemie vs. să se termine odată!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Congresul PNL a devenit cea mai folosită sintagmă din discursul public, un reper pentru întoarcerea la guvernare și la problemele țării. Decizia de a-l organiza la Romexpo, cu 5.000 de liberali din întreaga țară, a fost percepută ca un gest de sfidare atât a crizei pandemice, pe punctul de a deveni în România una umanitară, cât și a românilor obișnuiți, care respectă restricțiile pandemice.

Trebuie însă spus din capul locului că nici organizarea acestui congres nu încalcă regulile, cele pe care Guvernul le-a modificat cel puțin, în așa fel încât să fie permisă prezența a 5.000 de persoane, în spațiu închis, în plină curbă pandemică, în care zi de zi localități noi intră în scenariul roşu.

Nici Capitala nu stă bine nici măcar în cifrele oficiale, a depășit, joi, incidența de 3,5 la mia de locuitori, o creștere consistentă de la zi la zi.

Mai mult, oficialii guvernamentali vorbesc despre data probabilă de închidere a școlilor, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a avansat de câteva ori mijlocul lunii octombrie. Așadar, tot mai multe școli trec la educația online, una care a fost un dezastru pentru România, o țară cu un număr mare de copii vulnerabili, care locuiesc în spații mici cu întreaga familie și pentru care accesul la Internet nici măcar nu este pe lista de priorități, cu un număr mare de cadre didactice care nu sunt pregătite pentru educația online, nu au instrumente pedagogice pentru asta și, de multe ori, nici deprinderi tehnice.

ADVERTISING

În acest context al știrilor negative sau fals alarmiste care vin dinspre autorități, unele mai dramatice decât altele și este exemplul recent al oficialului de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate care a vorbit despre un procent enorm, 88% (sic!) al bolnavilor oncologici care ar fi murit în primul an de pandemie, o inexactitate care a apucat să se rostogolească și să inducă panica socială, se situează congresul de la Romexpo.

Congresul PNL este anunțat din vremea când pandemia părea încă în pauză sau mai bine spus așa era prezentată la nivel oficial.

Treptat, a acaparat discursul politic și agenda publică a premierului, unul dintre cei doi candidați pentru președinția PNL, până în punctul în care guvernarea a fost pusă în așteptare, până după congres. După congres se fac reformele, după congres se reface Guvernul care are acum mai multe portofolii conduse de interimari, după ieșirea din Guvern a miniștrilor USR PLUS, după congres vedem ce facem cu Secția Specială.

Sunt câteva explicații pentru ostilizarea socială față de un eveniment eminamente partinic și care nu aduce niciun beneficiu social:

  • Saturația – s-a vorbit atât de mult despre acest congres, Ludovic Orban și Florin Cîțu au dus o bătălie la vedere, au făcut turnee, au participat la emisiuni TV, echipele au scris postare după postare în social media, încât senzația a fost că partidul de la guvernare e rupt de țară;
  • Sacrificarea formulei de guvernare, pentru a da un avantaj unuia dintre candidați, Florin Cîțu. Adoptarea PNDL 3 a fost motivul pentru care coaliția de guvernare s-a rupt, adică Florin Cîțu a ales votul la congres în fața stabilității guvernamentale;Temporizarea soluțiilor pentru problemele de pe agenda socială: după congres!;
  • Modificarea regulilor, în așa fel încât să existe toate acoperirile pentru ca Romexpo să găzduiască o adunare de 5.000 de oameni, în contextul valului 4. Astfel, a fost ridicat pragul de la 30 la 50% din capacitatea sălii, iar Romexpo are o capacitate de 10.000 de locuri. De altfel, liberalii cu care am vorbit au repetat același punctaj: avem toate aprobările, există acoperire legală, accesul se face pe bază de vaccin sau test negativ;
  • Contextul politic: Congresul PNL vine după o serie de momente în care atât prim-ministrul, cât și președintele au demonstrat o inadcvare la realitatea socială a României: aroganța cu care Florin Cîțu a explicat că nu știe prețul pâinii, pe care nu o mănâncă, în condițiile în care întrebarea viza coșul zilnic, invitația la golf făcută de președintele Iohannis românilor, documentul cu antetul Guvernului în care liberalii din echipa Cîțu primeau indicații despre cum să puncteze contra lui Ludovic Orban;
  • Contextul social: Congresul partidului de la guvernare contrastează puternic cu tot ce se întâmplă în țară. Au fost prezentate moțiuni de candidatură, dar ele vorbesc despre cum să faci partidul mai puternic. E firesc, dacă aceste moțiuni nu ar fi fost propuse pe agenda publică, acolo unde erau așteptate moțiuni pentru sănătate, educație, criză economică și tot așa.

Riscul major, pe care politicienii de la putere par a și-l fi asumat sau mizează pe memoria socială pe termen scurt, este climatul de dezamăgire socială pe care l-au alimentat asumându-și public o agendă diferită de cea a nevoilor reale ale țării.

Se vede în sondaje, unde PNL a scăzut vertiginos, la fel și USR PLUS, capitalizarea fiind fie la platforma extremistă AUR, fie la PSD, care pozează astfel în partidul rezonabil.

Un regim corupt se definește prin aceea că transformă drepturile tuturor în privilegii pentru unii, citez inexact dintr-un dialog pe care l-am avut cu scriitorul și psihiatrul Ion Vianu, unul dintre cei care au denunțat practicile regimului comunist, care folosea psihiatria ca instrument de represiune politică.

Așa percepeau românii regimul comunist, care ajunsese să tolereze o corupție organizată și o organizare a privilegiilor de castă, tocmai pentru a se putea menține. Este o concepție păguboasă într-un regim democratic, mai ales într-o țară decimată de valuri succesive de emigrare.

Vezi şi:

Citeşte şi alte opinii și interviuri semnate de Magda Grădinaru


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇