România autorizează a treia doză de vaccin. Ce știm până acum?

De marți, 28 septembrie, persoanele care au mai mult de șase luni de la vaccinarea anti-Covid pot solicita o nouă injecție Pfizer sau Moderna pentru a-și reface protecția împotriva infectării.
România autorizează a treia doză de vaccin. Ce știm până acum?
  • Cei cu vârsta peste 65 de ani, cei care au afecțiuni cronice și angajații din sistemul sanitar sunt expuși la infectare chiar dacă au fost vaccinați.
  • Protecția generată de Pfizer este de 5-6 luni de la ultima injecție.
  • În Israel, până acum, în jur de 3 milioane de oameni au făcut cea de a treia injecție, iar autoritățile anunță că numărul cazurilor a început să scadă.

Doza a treia de vaccin a fost aprobată și în România în urma unei decizii “în unanimitate” a Comitetului Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare (CNCAV).

Autorizarea s-a făcut în regim de urgență din cauza gravității valului 4 de pandemie care provoacă, zilnic, peste o sută de decese și mii de infectări.

“Având în vedere evoluția epidemiologică severă din România și necesitatea asigurării protecției maximale a cetățenilor împotriva maladiei COVID-19, membrii CNCAV au hotărât în unanimitate, pe baza datelor științifice disponibile, necesitatea administrării dozei de rapel, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager”, se arată într-un comunicat oficial.

ADVERTISING

În aceeași ședință la care au participat și ministrul interimar al Sănătății Cseke Attila, dar și Robert Ancuceanu, președintele Agenției Naționale a Medicamentului (ANMDMR), s-a decis că “doza a treia este ferm recomandată”:

  • persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe, persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;
  • persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.

În același comunicat se arată că “doza a treia se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra-Zeneca vor primi doza a 3-a cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer sau Moderna”.

Cu toate precizările despre categoriile care ar trebui să se vaccineze cu prioritate, comitetul nu stabilește niciun criteriu, iar din 28 septembrie, orice persoană care are mai mult de șase luni de la ultima doză poate cere inocularea celei de a treia injecții.

Vaccinarea se face prin prezentarea la un centru specializat sau printr-o programare făcută pe platforma online.

“Beneficiarii vor primi adeverințe de vaccinare unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menționarea celor trei doze efectuate”, se arată în comunicatul oficial.

A treia doză, în proces de evaluare la nivelul Uniunii Europene

Agenția Europeană a Medicamentului desfășoară în acest moment evaluarea datelor cu privire la utilizarea unei a treia doze de vaccin Pfizer (doza booster), iar decizia nu va fi luată mai devreme de începutul lunii octombrie.

“EMA a început evaluarea unei cereri pentru utilizarea dozei de rapel de Comirnaty (Pfizer) care trebuie administrată la 6 luni după a doua doză la persoanele cu vârsta de 16 ani și peste. Dozele de rapel sunt date persoanelor vaccinate (adică persoanelor care și-au finalizat vaccinarea primară) pentru a restabili protecția după ce aceasta a scăzut”, se arată în declarația Agenției Europene a Medicamentului. 

Pentru prima dată de la începutul pandemiei, autoritățile din România iau o decizie înainte de a fi validată de instituțiile medicale europene sau de statele mai mari și cu sisteme sanitare solide.

De exemplu, Comitetul Național de Vaccinare, condus de Valeriu Gheorghiță, medic-militar, recomandă a treia doză și cu Moderna, dar acest ser n-a intrat încă în evaluarea Agenției Europene a Medicamentului. Aceste decizii “curajoase” arată situația gravă în care se găsește țara noastră din cauza ratei reduse de vaccinare.

În SUA, a treia doză a fost aprobată doar pentru persoanele în vârstă și bolnavi cronici

“După săptămâni de conflicte interne în FDA (agenția federală care autorizează utilizarea medicamentelor și alimentelor pe întreg teritoriul SUA), instituția a autorizat miercuri ca persoanele de peste 65 de ani care primiseră schema completă a vaccinului coronavirus Pfizer-BioNTech să primească o doză de rapel la cel puțin șase luni de la a doua injecție”, se arată într-o informație publicată de New York Times, în data de 22 septembrie.

“FDA a autorizat, de asemenea, doze de rapel Pfizer-BioNTech pentru pacienții adulți care prezintă un risc ridicat de a se îmbolnăvi grav de Covid-19 sau sunt expuși riscului de complicații grave ale bolii din cauza expunerii frecvente la coronavirus la locul de muncă”, se arată în articolul citat.

Conform relatărilor presei americane, în interiorul agenției au existat două curente de opinie, bazate pe datele strânse în urma vaccinării a milioane de oameni.

O opinie susținea faptul că nu e nevoie de o a treia doză de vaccin pentru că, în marea lor majoritate, infectarea cu coronavirus a celor vaccinați nu duce la cazuri grave care să necesite spitalizare și nici la moarte.

Cealaltă opinie a specialiștilor constă în faptul că o a treia doză este necesară, mai ales pentru persoanele în vârstă și cele care au afecțiuni cronice, pentru că sistemul imunitar al acestora este compromis și nu poate opri multiplicarea virusului. Deși mortalitatea scade vizibil, se înregistrează destule decese în rândul vârstnicilor și bolnavilor.

Din această confruntare a ieșit aprobarea celei de a treia doze, exclusiv pentru cei care au trecut de 65 de ani, au boli cronice sau lucrează în medii în care sunt supra-expuși la infectare (spitale, case de bătrâni etc.)

Președintele Joe Biden își dorea ca doza de booster să fie aprobată pentru uz general, toți cei peste 16 ani să poată beneficia de protecția unei a treia doze de vaccin.

În Israel, 3 milioane de oameni au primit doza a treia

Primul stat care a aprobat o injecție suplimentară cu Pfizer a fost Israel.

În urma unui contract preferențial cu compania Pfizer, campania de vaccinare a început în data de 19 decembrie 2020, iar țara a avut acces la milioane de doze de vaccin în timp ce în restul lumii cererea depășea cu mult oferta.

IsraelMediaInfectarilorV4
Media infectărilor din valul 4 a fost mai ridicată în Israel decât în valurile pandemice precedente - Sursa: Worldometers.org

Israel s-a poziționat ca un campion al vaccinării. Deși inițial a reușit să inoculeze rapid câteva milioane de doze, entuziasmul pentru vaccinare a scăzut, mai ales în rândul tinerilor, iar acum 62% din populație e vaccinată cu două doze.

Între timp a fost depășit de Franța (73%), Spania (78%), Italia (74%), Marea Britanie (66,7%) și altele.

O altă particularitate a vaccinării din Israel a fost faptul că s-a folosit un singur ser, cel produs de compania Pfizer.

Pe parcurs s-a dovedit că acest vaccin asigură o protecție de minimum 6 luni, mai slabă decât Moderna, Astra-Zeneca și Johnson & Johnson, conform mai multor studii publicate.

În Uniunea Europeană, de exemplu, se folosesc patru seruri în campaniile de vaccinare (Astra-Zeneca, Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson), fiecare dintre ele a intrat în utilizare la date diferite și s-au recomandat perioade diferite între cele două doze.

De exemplu, în România, injecțiile cu Astra-Zeneca s-au făcut la o distanță de 8 săptămâni, cele cu Pfizer, la 3 săptămâni, iar Moderna, la 4.

În Marea Britanie, la Astra-Zeneca, perioada dintre doze a fost de cel puțin 12 săptămâni.

Se poate observa că în țările europene, profilurile de protecție sunt mult mai diversificate. În Israel, imunitatea a crescut rapid după ce un număr mare de persoane au fost vaccinate într-o scurtă perioadă de timp, iar când protecția Pfizer a început să slăbească, a crescut din nou, brusc, numărul de infectări.

În valul 4, Israel înregistrează un număr mai mare de infectări zilnice ca în cele precedente. 

În data de 1 septembrie 2021 a înregistrat recordul de infectări, 20.523 într-o singură zi.

Cu toate acestea, vaccinul funcționează. Decesele sunt, în medie, mai reduse decât cele înregistrate în valurile doi și trei.

IsraelMediaDeceselorV4
Deși în valul 4, media infectărilor a fost cea mai ridicată din perioada pandemiei, decesele au fost mai puțin numeroase decât în valurile doi și trei datorită vaccinării - Sursa: Worldometers.org

“Într-un studiu care a evaluat 1,1 milioane de israelieni cu vârsta peste 60 de ani și care au primit primele două doze cu cel puțin cinci luni mai devreme, la 12 sau mai multe zile după ce au primit o a treia doză, au avut de aproximativ 19,5 ori mai puține șanse de a face o formă gravă de COVID-19 decât persoanele din aceeași grupă de vârstă care au primit doar două doze și au fost monitorizați pe o perioadă de timp similară”, se arată într-un articol publicat de revista “Nature”.

În Israel, numărul de infectări a început din nou să scadă. Din luna august și până acum, în jur de 3 milioane de persoane au primit a treia doză de vaccin la o populație de 9,3 milioane de locuitori.

Autoritățile medicale din această țară au anunțat că este posibil să ofere și o a patra doză de vaccin Pfizer, susținând că protecția este de minimum 5 luni.

Citiți și alte articole interesante pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇