Rezultatul primului tur al alegerilor din USR-PLUS este în primul rând – nu numai, dar în primul rând – despre felul în care partidul se raportează la PNL și la guvernare.
Având în vedere că useriștii sunt mai mulți și au votat mai mulți pentru alegerea președintelui, în mod normal, având în vedere tradiționala segregație între cele două foste partide, Dan Barna era favorit.
Privind structura prezenței la vot, există chiar speculația că Dan Barna ar fi câștigat din primul tur cu peste 50%. Dar iată că în jur de 2.000 de useriști au votat cu Dacian Cioloș și surprinzător de mulți s-au dus spre a treia cale.
Ceva pare să fi fost mai puternic decât divizarea pe partide: ura față de PNL și Florin Cîțu.
Dan Barna decontează eșecul aventurii la guvernare a USR PLUS, umilirii pluseriștilor de către Florin Cîțu și pentru că a fost în Guvern, șeful miniguvernului USR PLUS, și pentru că părea liderul mai moderat, care mai degrabă caută soluții de continuare decât de contraatac. Ceea ce pare să fi fost interpretat ca slăbiciune.
De partea cealaltă, dl Cioloș reprezintă zona intransigentă în raport cu PNL. Să ne aducem aminte că domnia sa propunea ca la eventuala refacere a coaliției, premierul să fie dat de USR PLUS.
Un anumit radicalism al dlui Cioloș a contribuit la declanșarea crizei, domnia să spunând într-un interviu acordat SpotMedia.ro în chiar preziua declanșării ostilitaților că USR PLUS a refuzat să discute propriile condiții la PNDL 3:
"Am înaintat deja un document cu propuneri.
Și au fost acceptate?
Nu au fost discutate. Înainte de a le discuta, dorim o soluție pentru SIIJ.
În același interviu, înainte de declanșarea crizei, dl Cioloș îl lăuda pe Florin Cîțu, ceea ce a trecut neobservat:
"Sunteți mulțumit de dl Cîțu ca premier?
În calitate de copreședinte, am lucrat bine cu dl Cîțu."
Dl Barna s-a dus la Cotroceni de unde a revenit oarecum plouat. Dl Cioloș, în același timp, se fotografia într-o întâlnire unu la unu cu Emmanuel Macron. Așa cum clasarea dosarului la DNA chiar acum nu l-a ajutat pe dl Barna, ridicând suspiciunea unui blat care să fie definitivat după alegeri.
Nu l-au ajutat nici laudele lui Florin Cîțu la adresa lui Cristian Ghinea, membru de bază al echipei lui Dan Barna.
Una peste alta, votul din primul tur este în favoarea radicalizării de furie și pentru a potența electoral USR PLUS și candidatul său la prezidențiale în perspectiva 2024.
Schimbarea ierarhiei în turul al doilea depinde de câțiva factori:
1.O mai buna mobilizare la vot a aripii Barna, din orgoliul unor useriști de a nu fi conduși de președintele PLUS.
2.Rezultatul congresului PNL. Daca va câștiga Ludovic Orban, e posibil ca și radicalizarea să mai scadă. Dacă va câștiga dl Cîțu, ea s-ar putea accentua. Este o temă de meditație și pentru PNL.
3.Împărțirea voturilor lui Irineu Darău (3.000), din care dl Barna ar trebui să ia cea mai mare parte. Destul de greu având în vedere că a treia cale a venit mai mult impotriva dlui Barna, pentru a colecta voturile nemulțumiților din USR față de actuala conducere.
Aceste voturi ar fi reprezentat un risc pentru dl Barna și dacă intra în turul al doilea de pe primul loc, cu atât mai mult sunt problematice dacă trebuie să recupereze handicapul, e drept de numai 700 de voturi.
4.Un discurs mai dur al lui Dan Barna pentru a fi cât mai rezonant cu majoritatea.
Ca primă consecință a acestui rezultat, încă o săptămână după congresul PNL, deci până când va fi anunțat câștigătorul din USR PLUS, criza politică nu numai că va continua, dar este de așteptat ca în zona USR PLUS duritatea să se accentueze.
Daca va câștiga dl Cioloș, refacerea coaliției va fi extrem de dificilă și numai cu sacrificii foarte mari pentru PNL. Radicalizarea USR PLUS va obliga și PSD la radicalizare, pentru a nu pierde vocea întâi a Opoziției, mai ales sub presiunea lui Liviu Dragnea.
Iar PNL va începe epoca Cîțu cu o teribilă izolare, fracturat, și în iminența pierderii puterii, total sau prin cedări foarte mari în favoarea USR PLUS. Repet, e o temă de meditație pentru toți participanții la congresul de sâmbătă.
Cât despre România, cu o guvernare instabilă, măcinată de scandaluri poltice și deja, de facto, în campanie pentru prezidențiale, scenariul nu poate fi decât sumbru.
O mențiune specială pentru dl Iohannis: cu Dacian Cioloș președinte USR PLUS și Florin Cîțu președinte PNL, al doilea mandat al domniei sale se va încheia de facto prin irelevanță.