Dacian Cioloș a fost mult mai prezent la București în această criză guvernamentală, a avut o poziționare clară din start și nu a fost asociat cu eșecurile guvernării, spun analiștii politici Andrei Țăranu și Radu Magdin, chestionați de Spotmedia.ro. Va avea această victorie de etapă consecințe asupra guvernării?
Cărțile păreau făcute pentru o victorie a lui Dan Barna, chiar decisivă încă din primul tur de scrutin. Nu a fost așa, pluseriștii au mizat mai mult pe Dacian Cioloș, care și-a adjudecat victoria în primul tur de scrutin pentru șefia USR PLUS și a luat două procente mai mult decât principalul contracandidat.
A treia cale, așa cum a fost botezată de la apariție candidatura lui Irinel Darău, a adunat și ea 10 procente, care vor decide rezultatul final. Dar un scrutin nu e niciodată artimetic și, chiar dacă din capul locului această a treia cale a fost văzută ca o strategie de spargere a monopolului nucleului dur pro Barna din USR, asta nu înseamnă că aceste voturi se varsă în sacul lui Dacian Cioloș.
Ce înseamnă această victorie de etapă a lui Dacian Cioloș, cel care a avut cea mai drastică poziționare și care a dat toate semnalele pentru scenariul intrării în Opoziție?
Atât profesorul de științe politice Andrei Țăranu, cât și analistul Radu Magdin consideră că tocmai această poziționare a fost în avantajul lui Dacian Cioloș. Mai mult, în această criză guvernamentală, Cioloș a fost mult mai prezent decât de obicei în țară, activitatea lui de la Bruxelles fiind de regulă una dintre vulnerabilitățile speculate până acum.
Cred că Dacian Cioloș se pregătește mai degrabă pentru Opoziție, având în vedere și mesajul său imediat după rezultat, instinctul său primar este o tractare a partidului spre Opoziție, regenerare, reinventare și revenire.
Radu Magdin, analist politic
În opinia lui Radu Magdin, Dan Barna și-a pierdut avantajul pe care îl avea, și anume funcția de vicepremier, care și dădea un statut de putere. Trei sunt motivele care explică victoria lui Dacian Cioloș.
"În primul rând, Dacian Cioloș a fost acela care a speculat politic în sens bun momentul conflictului dintre PNL Cîțu și USR PLUS. Este primul care s-a poziționat frontal și a spus că nu este un comportament acceptabil ceea ce se întâmplă și a capitalizat acest moment, i-aș spune de bărbăție politică, de putere politică și a părut a avea inițiativa strategică.
În al doilea rând, e posibil ca prim contrast cu premierul Cîțu și cursa lui în cadrul PNL, USR PLUS să fie tentat de un soi de leadership care este poate mai calm, mai predictibil și oarecum în oglindă la antipod cu modelul Cîțu și Cioloș să fie favorizat de acest aspect.
Un al treilea aspect este acela că unul dintre marile avantaje ale lui Dan Barna în cursă era faptul că era vicepremier. Și mai avea un mare avantaj Dan Barna, faptul că el a fost mai prezent în România și s-a văzut cu mai multă lume decât a apucat Dacian Cioloș, care prioritar a fost la Bruxelles, îndeplinindu-și datoriile ca lider Renew Europe.
În consecință, Dan Barna nemaifiind vicepremier, unul dintre principalele sale avantaje, și anume ideea că cu Dan trebuie să discutăm pentru a construi la guvernare, acest avantaj s-a dus.
Cred că Dacian Cioloș se pregătește mai degrabă pentru Opoziție, având în vedere și mesajul său imediat după rezultat, instinctul său primar este o tractare a partidului spre Opoziție, regenerare, reinventare și revenire", spune Radu Magdin pentru Spotmedia.
Andrei Țăranu, profesor de științe politice, nu este convins că Dacian Cioloș va apăsa până la capăt trecerea în Opoziție, pentru că există o parte a USR PLUS care nu vrea să piardă avantajele de a fi la guvernare.
"E foarte greu de spus dacă domnul Cioloș nu este interesat să bage din nou USR PLUS la guvernare.
Unul dintre motivele pentru care domnul Barna a mai pierdut din preferințele celor de la USR PLUS e tocmai faptul că nu se mai află la guvernare.
Au fost foarte mulți dintre pluseriștii care obținuseră niște mici funcții în timpul guvernării și care s-au trezit foarte curând în aer, mulți dintre ei neavând neapărat un loc în care să se întoarcă imediat. Și atunci s-ar putea ca domnul Cioloș să dorească să revină la guvernare, sigur, fără domnul Cîțu și în felul acesta să satisfacă acea parte din USR PLUS care oricum este interesată mai mult de partea practică guvernamentală a participării partizane decât de valori, principii ș.a.", spune Andrei Țăranu, în dialogul cu Spotmedia.
Domnul Cioloș a beneficiat și de faptul că nu aparține neapărat spațiului guvernamental.
Andrei Țăranu, profesor de științe politice
"Intrarea lui Irinel Darău în aceste alegeri a dat oarecum semnalul că se încearcă ruperea unei părți din electoratul domnului Barna în favoarea domnului Cioloș.
Din acel moment, adică de acum o lună și jumătate, când a apărut intempestiv un candidat despre care se știa că nu are șanse să câștige, dar care avea șanse să rupă din electoratul domnului Barna, șansele domnului Cioloș au crescut.
În al doilea rând, domnul Cioloș, spre deosebire de perioada anterioară, în timpul acestei crize guvernamentale și de coaliție, a fost mult mai prezent în spațiul public și a luat deciziile corecte din punctul de vedere al votanților USR PLUS.
În al treilea rând, a beneficiat și de faptul că nu aparține neapărat spațiului guvernamental. Domnul Barna a trebuit să plece de la guvernare după ce aproape o săptămână s-a tot fâțâit că ba este la guvernare, ba nu este, ba că susține coaliția, dar fără domnul Cîțu și abia după o săptămână a decis.
În orice caz, domnul Cioloș a avut o prezență și o prestanță mai bune.
Acum, întrebarea este dacă el va fi cel care va capitaliza cele 10% sau domnul Barna sau se vor împărți între ei și în ce proporție. Am avut doar primul tur, jocurile nu sunt terminate", argumentează Andrei Țăranu.
O refacere a coaliției de guvernare, fără Florin Cîțu, e din ce în ce mai puțin probabilă.
"Dacă PNL va avea înțelepciunea să refacă această guvernare, pentru că cel puțin din reacțiile atât ale domnului Cîțu, cât și ale domnului Rareș Bogdan, e greu de crezut că ei chiar vor ca USR PLUS să se întoarcă. Pe de o parte spun: „Da, vrem să vă întoarceți” și pe de altă parte spun: „Dacă vă întoarceți, nu vă dăm aceleași ministere”.
Aici e o poziție ambiguă și foarte greu de negociat pentru cei de la USR PLUS", spune profesorul Andrei Țăranu.
Dacian Cioloș a câștigat primul tur al alegerilor USR PLUS, cu 46% din voturile exprimate. Pe locul doi se află Dan Barna, cu 43,9%, iar pe trei este Irineu Darău, cu 10,1 la sută.
Dacian Cioloș a primit 15.111 voturi, iar Dan Barna a fost votat de 14.404 membri, în timp ce Irinel Darău a obținut 3.300 de voturi. Aceste peste 3.000 de voturi vor înclina balanţa în turul 2.
Astfel, pentru că niciun candidat nu a obținut peste 50%, în turul doi se vor confrunta Dacian Cioloș și Dan Barna.