Când am putea avea un nou spital public în Bucureşti. Primăriile au multe planuri, dar nu le ajung banii

Când am putea avea un nou spital public în Bucureşti. Primăriile au multe planuri, dar nu le ajung banii

Chiar dacă Bucureștiul are mare nevoie de spitale noi, vor mai trece, probabil, ani la rând până când una dintre cele 7 primării va reuși să inaugureze măcar unul singur, construit de la zero.

Capitala are deja zeci de spitale publice. Pe unele le coordonează Ministerul Sănătății, iar pe altele, Primăria Capitalei, prin intermediul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).

Comparativ cu alte spitale din țară, cele din București stau bine și din punct de vedere al dotării cu aparatură, dar și al numărului de medici.

O mare problemă este, în schimb, că multe dintre aceste spitale - cum ar fi Colentina și Floreasca, spre exemplu - funcționează în clădiri vechi.

În teorie, clădirile spitalelor s-ar putea moderniza. Dar asta ar însemna mutarea medicilor și pacienților, pe durata lucrărilor. Și nu prea sunt spații vacante în care să poată funcționa un spital, chiar și provizoriu. În plus, modernizarea s-ar putea dovedi mai dificilă din punct de vedere tehnic și mai scumpă decât construcția unui spital nou.

În acest context, primăriile din Capitală au ales o soluție de mijloc. Mai exact, la spitalele unde există suficient loc, construiesc corpuri noi de clădire, la standarde modene. Așa s-a întâmplat la Spitalul Foișor, unde Primăria Capitalei a construit și dotat cu aproape 50 de milioane de euro un corp nou de spital.

Și la Spitalul Gomoiu a construit Primăria Capitalei un corp nou de spital, cu 6 etaje și 220 de paturi. Lucrările au durat 6 ani şi au costat 48 de milioane de euro.

Cu toate astea, singurul spital nou, construit de la zero în ultimii 30 de ani în București este cel al Penitenciarului Rahova, a precizat pentru Spotmedia.ro viceprimarul Capitalei, medicul Horia Tomescu (USR PLUS)

ADVERTISING

Și cum în București, la medic, nu ajung doar locuitorii orașului, ci mulți dintre românii din afara arcului carpatic, orașul ar avea mare nevoie de un spital nou.

Iată când s-ar putea construi el.

Spitalul Metropolitan promis de Firea a rămas pe hârtie. Când și cum ar mai putea fi construit

În decembrie 2019, Gabriela Firea anunța că va construi, pe locul fostei autobaze STB din Pipera, un complex medical care să includă un spital uriaș cu 1.000 de paturi și 37 de săli de operație, dar și un turn de locuințe pentru medici pe care să se amenajeze un heliport.

De asemenea, urma să se amenajeze un complex pentru copiii personalului medical. Și, nu în ultimul rând, proiectul prevedea reconfigurarea structurii rutiere, astfel încât să se poată circula relativ ușor în zona spitalului metropiltan.

Primăria Capitalei a semnat 3 contracte pentru realizarea acestui complex medical.

Prin primul dintre aceste contracte, PMB a însărcinat Compania Municipală Trustul de Clădiri Metropolitane să întocmească un studiu de fezabilitate pentru spital.

Trustul de Clădiri a contractat mai mulți arhitecți cunoscuți - printre care Gabriel Dumitrache - și câteva zeci de ingineri care să alcătuiască documentul. A rezultat un studiu de fezabilitate care a costat 17.108.673 de lei. Și care e alcătuit acum din 45 de volume.

20210902_151026-Copy
Foto: Studiul de fezabilitate pentru Spitalul Metropolitan. Foto: Gabriel Kolbay

Apoi, PMB a mai încheiat încă 2 contracte ca să și construiască parte din complexul medical:

  • unul în valoare de 2.845.256.168 de lei, cu o asociere formată din Companiile Municipale Consolidări și Trustul de Clădiri Metropolitane SA. Acesta două firme urmau să proiecteze și să construiască spitalul
  • un alt contract, în valoare de 47.075.889 de lei, i-a fost încredințat Companiei Municipale Dezvoltare Durabilă SA, care urma să asigure dirigenția de șantier.
ADVERTISING

În baza primului contract, companiile au făcut doar niște demolări și amenajare de șantier pe care primăria nu le-a plătit niciodată. Proiectarea spitalului nu s-a făcut. Iar de al doilea contract n-a fost nevoie, pentru că - în condițiile în care nu s-a proiectat și nu s-a construit nimic - nici de dirigenție de șantier n-a fost nevoie.

lucrari-demolare-spital-metropolitan
Foto: lucrări de amenajare de șantier în Pipera pentru fostul Spital Metropolitan, în 2020. Foto: Gabriel Kolbay

Așa că acum administrația lui Nicușor Dan trebuie să decidă ce face cu proiectul. Detalii ne-a dat viceprimarul Horia Tomescu (USR PLUS).

„Inițial, eu nu mi-am dorit ca acest spital să se construiască în Pipera. Din cauză că sunt zone în București în care nevoie de spital nou e mai mare. Spre exemplu, dacă face un infarct în zona Rahova, un bucureștean are mai puține șanse să ajungă la timp la spital decât unul din alte zone ale orașului.

Am considerat că locul lui ar fi în zona Străzii Antiaeriană sau în spate la Cora Alexandriei. Problema este că nici în acele zone nu sunt chiar atât de multe terenuri disponibile. În plus, am găsit acest studiu de fezabilitate aici. Am discutat cu Vlad Voiculescu (fost ministru al Sănătății - n.red.) care mi-a zis că dacă vrem să schimbăm locul spitalului, pierdem 2-3 ani doar cu această discuție.

În plus, în nord e și aeroportul Băneasa destul de aproape și e un avantaj în cazul în care trebuie să aduci mari arși, spre exemplu. Și-am zis să îl facem tot în Pipera”, a precizat Horia Tomescu.

Acesta susține că studiul de fezabilitate este bine alcătuit. Dar că, într-un fel sau altul, trebuie reduse costurile de realizare a proiectului, din cauză că la acest moment, cu tot cu conectarea la utilități și cu sistematizarea drumurilor din zonă, costul spitalului ar fi de 4 miliarde de lei.

ADVERTISING

Or, doar circa 4 miliarde de lei încasează Primăria Capitalei într-un an întreg. Și din această sumă trebuie să dea mai bine de jumătate pentru subvenționarea transportului în comun și a termoficării. Deci, în mod clar, primăria nu poate construi spitalul din banii proprii.

Așa că poate face două lucruri. De de o parte, poare renunța la părți din proiect. Spre exemplu, de heliport ar fi nevoie, susține Horia Tomescu. Dar la locuințele pentru medici s-ar putea renunța.

De asemenea, viceprimarul USR PLUS al Capitalei spune că, din punct de vedere al organizării medicale, spitalul a fost gândit ca o ”shaorma cu de toate”. S-ar putea replanifica și s-ar mai putea renunța la unele dotări.

plan-pe-etaje-al-spitalului-metropolitan-blur
Planificarea secțiilor pe etaje pentru Spitalul Metropolitan. Foto: Gabriel Kolbay

„Momentan, până în noiembrie, acest studiu de fezabilitate este în vigoare. Până nu expiră, nu putem demara proceduri pentru a-l revizui”, a mai spus Horia Tomescu pentru Spotmedia.ro.

În 2022, PMB intenționează să lanseze o consultare de piață, ca să afle cât ar costa o revizuire a studiului de fezabilitate. Apoi, va lansa o licitație, va alege specialiști care să revizuiască studiul. Și în baza variantei revizuite, va decide când și cum ar putea construi spitalul.

Problema nu e una inginerească, ci una care ține de bani, susține Horia Tomescu.

„Am propus să fie introdus în PNRR. Dar mi s-a spus că ar costa cam o treime din bugetul pentru Sănătate din PNRR pentru întreaga Românie. Deci nu e o variantă. Bucureștiul e considerat zonă dezvoltată, deci e mai greu de obținut finanțare.

M-am gândit inclusiv la varianta unui parteneriat public privat (PPP) (în cadrul căruia privatul plătește măcar în parte cconstrucția și apoi își recuperează banii din drepturi de utilizare). Dar nu avem nici legislație și nici precedent, în România.

Am luat în calcul inclusiv un parteneriat cu NATO, pentru a-l face spital militar. De asemenea, băncile de dezvoltare sunt o opțiune pentru a obține finanțare. Din păcate, nu avem un nume bun, nu suntem considerați parteneri serioși, așa că finanțarea nu se obține ușor”, a mai spus Horia Tomescu.

Ciprian Ciucu vrea spital nou în Sectorul 6. Ar putea fi gata în 5 ani

Pentru că nu are niciun spital în sector, primarul Ciprian Ciucu (PNL) a promis încă de la începutul anului că va construi unul. Între timp, a contractat o firmă care a realizat studiul de fezabilitate.

Ciucu vrea, pe Bulevardul Timișoara, un spital cu 4 etaje și demisol, care să aibă 140 de paturi pentru bolnavi internați și 20 de paturi pentru spitalizare de zi (pe care le ocupă, de regulă, pacienții veniți la analize și/sau tratament). Unitatea medicală ar urma să aibă 18 specialități medicale, de la dermatologie și gastroenterologie, la oncologie și psihiatrie. În plus, va dispune și de un cabinet de analize, dar și imagistică medicată (computer tomograf și RMN).

spitalul-Sectorului-6

Per total, potrivit sudiului de fezabilitate, construcția și dotarea spitalului ar costa circa 339.338.520 de lei. Puteți consulta întreaga documentație realizată până acum pentru spital pe site-ul Primăriei Sectorului 6.

Până să înceapă construcția spitalului, Primăria Sectorului 6 mai are încă mult de lucru. Potrivit primarului Ciprian Ciucu, etape de parcurs sunt următoarele:

  1. Finalizarea studiului de îngropare a unor linii de mare tensiune de pe acest teren;

2) Contractarea și execuția îngropării acestor fire;

3) Finalizarea PUD-ului aferent spitalului (deja în lucru);

4). Contractarea serviciilor de proiectare și execuție a lucrărilor (sper ca până în martie 2022);

5). Căutarea activă a surselor de finanțare și depunerea de cereri de finanțare;

6). Realizarea complicatelor procese birocratice de acreditare;

7). Executarea lucrărilor

„În funcție de cum vom avea acces la finanțare, termenul de finalizare a lucrărilor nu poate fi estimat foarte exact și este dependent de asigurarea finanțărilor. Cu cât vom atrage mai multe finanțări guvernamentale și externe, cu atât va fi gata mai repede, cu cât va fi mai dependent de bugetul local cu atât va mai crește durata de execuție, în funcție de ceea ce ne permitem să alocăm de la bugetul local. Una peste alta, până în 2025/2026 ar trebui să fie gata”, a scris Ciprian Ciucu pe Facebook.

Primăria Sectorului 4 face un spital de stomatologie

Primăria Sectorului 4 construiește - cu bani de la bugetul propriu și o finanțare de la Fondul Național de Investiții - un spital de stomatologie, pe Șoseaua Olteniței nr. 9.

Acesta va avea parter și 2 etaje (cu o suprafață totală desfășurată a clădirii de 4.954 de metri pătrați) și va găzdui „65 de cabinete stomatologice, pentru adulți și copii, sala de operatie si 2 saloane ATI cu 3 paturi”, potrivit informațiilor comunicate de instituție, la solicitarea Spotmedia.ro.

spitalul-de-stomatologie
Primarul Daniel Băluță alături de ambasadorul Israelului, David Saranga, la o conferință de presă pe șantierul viitorului spitalului de stomatologie. Foto: Primăria Sectorului 4.

Clădirea va costa circa 40 de milioane de lei. Iar lucrările sunt realizate de o asociere a firmelor Terra Gaz Construct SRL și Palex Construcții Instalații SRL.

Și ar trebui să fie gata în acest an, potrivit unui anuț făcut de primarul Daniel Băluță, care a vizitat șantierul pe 24 august.

Rămâne problema dotării. Inițial, administrația Sectorului 4 a anunțat că va cumpăra tot ce trebuie pentru spital cu banii dintr-un credit de 20 de milioane de lei pe care îl ia de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Ulterior, instituția a sperat că va prinde finanțare prin PNRR.

Probabil că n-a prins, pentru că instituția ne-a comunicat că momentan creditul de la banca de dezvoltare este luat în calcul pentru finanțatea dotării spitalului.

Rămâne să vedem când va fi gata.

Acest spital nu va fi destinat asistenței medicale generaliste a bucureștenilor, ci rezolvării unor probleme specifice de sănătate, din sfera stomatologică. Dar e tocmai acesta spitalul care are șanse bune să fie prima unitate sanitară publică cu paturi construită de la zero după Revoluție, în București.

Citește și: Încă o iarnă cu calorifere sloi? Ce-a promis și ce-a făcut până acum Nicușor Dan pentru termoficarea Capitalei


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇