USR-PLUS cere sesiune extraordinară pentru reexaminarea legii privind numirile de directori în şcoli

USR-PLUS cere sesiune extraordinară pentru reexaminarea legii privind numirile de directori în şcoli

Opt parlamentari de la USR PLUS au transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis şi ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, în care îşi exprimă „dezamăgirea” că şeful statului a retrimis în Parlament proiectul de modificare a Legii educaţiei naţionale 1/2011 pentru descentralizarea şi depolitizarea funcţiilor de director interimar din cadrul unităţilor şcolare, aceştia solicitând convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare pentru reexaminarea acestei legi.

„Am aflat cu dezamăgire de cererea de reexaminare înaintată Parlamentului privind legea de modificare şi completare a Legii educaţiei naţionale 1/2011 pentru descentralizarea şi depolitizarea funcţiilor de director interimar din cadrul unităţilor şcolare.

Propunerea noastră legislativă venea într-un moment esenţial pentru Educaţia din România, atât din perspectiva unei soluţii normative curajoase care să răspundă prompt provocării vacantărilor tuturor funcţiilor de director din luna august, cât şi în ceea ce priveşte implementarea concretă a obiectivelor pe care se întemeiază programul de guvernare asumat de coaliţia de guvernare, dar şi proiectul România Educată", se arată în scrisoarea publicată, miercuri, pe Facebook de parlamentarii Ştefan Pălărie, Andrei Miftode, Irineu Darău, Cristian Paul Ichim, Cosmin Poteraş, Daniel Toda, Brian Cristian şi Filip Havarneanu.

ADVERTISING

Miza

În scrisoare se menţionează că miza propunerii legislative a fost descentralizarea deciziei la nivelul unităţilor şcolare în ceea ce priveşte desemnarea directorilor interimari.

"Libertatea de decizie, de alegere a managementului unităţii şcolare trebuie să aparţină comunităţilor şcolare - cea responsabilă de interesul superior al elevilor şi al profesorilor, în faţa intereselor politice care mereu au alimentat profunda centralizare a sistemului de învăţământ.

Mai mult, domnule preşedinte, domnule ministru, în repetate rânduri aţi afirmat public faptul că politizarea sistemului de învăţământ trebuie să înceteze. Or, ce garanţii oferiţi pentru a preveni un nou val de numiri politice de către inspectorii şcolari generali în luna august?", au transmis parlamentarii USR PLUS în scrisoare.

Ei au arătat că, pe fond, Parlamentul este obligat să ia act de cererea de reexaminare, în virtutea dispoziţiilor constituţionale, însă acest fapt nu poate reprezenta un acord din partea lor, în calitate de iniţiatori şi susţinători ai propunerii legislative, asupra motivelor invocate.

ADVERTISING

"Ne este greu să acceptăm că, în contextul în care au fost promulgate în ultimii ani legi cu carenţe normative semnificative, actuala propunere legislativă necesita o reîntoarcere în Parlament din cauza unei erori pur formale de numerotare a alineatelor generate chiar de o ordonanţă de urgenţă a Guvernului care, fără să fie pusă în dezbatere şi fără să reclame o urgenţă, a distorsionat şi a periclitat securitatea juridică, bulversând o propunere legislativă aflată a priori în circuitul legislativ, după mai bine de 5 luni de cercetări, analize şi consultări", au mai menţionat semnatarii scrisorii.

Sesiune extraordinară

Parlamentarii USR PLUS solicită preşedintelui să ceară convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare în vacanţa parlamentară pentru reexaminarea iniţiativei legislative, având în vedere urgenţa.

"Totodată, vă reamintim de declaraţia dumneavoastră din 12 ianuarie 2021: "Ceea ce s-a făcut acum a fost de pe azi pe mâine, la repezeală, s-au prelungit mandatele, or s-au dat mandate unor persoane noi pentru câteva, probabil, luni de zile. Bănuiesc că undeva prin vară deja vom avea primul val de concursuri pentru aceste funcţii de conducere şi atunci chiar voi urmări cu foarte mare atenţie cum se respectă principiul meritocraţiei în aceste chestiuni". Nepromulgarea acestei legi vă va face responsabil de schimbările de directori de şcoli din luna august, pe care le suspectăm ca fiind profund politizate", au mai transmis semnatarii.

ADVERTISING

Ei au mai menţionat că se aşteaptă de câteva luni de la ministrul Educaţiei calendarul final şi metodologia de concurs pentru ocuparea funcţiilor de director, "însă amânările repetate nu fac altceva decât să bulverseze şi mai mult un sistem aflat oricum într-o vădită stare de vulnerabilitate".

"În contextul de faţă, până la reexaminarea legii şi a intrării sale în vigoare, vă solicităm să transmiteţi inspectorilor şcolari generali să nominalizeze ca directori interimari aceleaşi persoane cărora le încetează mandatul de director, până la momentul organizării concursului, cu excepţia celor care solicită expres, în scris, dorinţa de a fi eliberaţi din funcţie.

În acest fel vom feri sistemul de învăţământ de o nouă serie de numiri politice, inoportune sau clientelare. Nu vom accepta să se repete momentul 9 ianuarie 2021, când aproximativ 700 de directori au fost schimbaţi nejustificat de către inspectorii şcolari generali", au adăugat parlamentarii USR PLUS.

Context

În 21 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, care vizează procedura de numire a directorilor şi directorilor adjuncţi interimari ai unităţilor de învăţământ preuniversitar în situaţia vacantării funcţiilor, pe motiv că unele dintre reglementări nu îndeplinesc standardele de calitate a legii, fiind lipsite de claritate şi previzibilitate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇