Pe ultima sută de metri, Trump a pus ochii pe Pentagon. Mai mulţi demnitari importanţi au demisionat. Se pregătesc decizii majore înainte de era Biden

Pe ultima sută de metri, Trump a pus ochii pe Pentagon. Mai mulţi demnitari importanţi au demisionat. Se pregătesc decizii majore înainte de era Biden

Departamentul Apărării american a anunţat că trei membri importanţi ai săi au renunţat la funcţii, a doua zi după ce preşedintele în exerciţiu al SUA, Donald Trump, l-a destituit pe ministrul Mark Esper.

Cei trei sunt James Anderson, şeful direcţiei de politici a Pentagonului, Joseph Kernan, adjunct al ministrului Apărării pentru informaţii, şi Jen Stewart, şeful de cabinet al ministrului Apărării., transmite miercuri DPA

Printre cei care vor ocupa poziţiile vacante se află Anthony Tata, un general de brigadă în retragere, care a făcut comentarii controversate despre islam şi despre fostul preşedinte democrat Barack Obama.

Tata va prelua funcţia de şef al direcţiei de politici a Pentagonului, în timp ce Kash Patel, fost consilier al congresmanului Devin Nunes, va deveni şeful de cabinet al ministrului.

ADVERTISING

Potrivit unor surse citate de CNN, în Pentagon se vorbește cu îngrijorare despre o retragere rapidă și prematură din Afganistan (până la Crăciun). În plus, Armata ar putea fi folosită împotriva unor protestatari din ţară. Asta pentru că se ştie că fostul secretar al Apărării s-a opus în vară unei astfel de cereri venite de la președintele Trump.

Donald Trump a anunţat, luni, că l-a demis pe ministrul Apărării, Mark Esper, părând să folosească ultimele luni de mandat la Casa Albă pentru reglarea de conturi în interiorul administraţiei sale, notează DPA.

Decizia nu a fost total neaşteptată, ţinând cont de divergenţele publice existente între Trump şi Esper pe mai multe subiecte în ultimele luni. Mark Esper se pregătea de ceva vreme pentru perspectiva demisiei sau a destituirii sale după alegerile de la 3 noiembrie, în special dacă Trump ar fi câştigat un al doilea mandat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Esper l-a înfuriat pe Donald Trump prin opoziţia la ameninţarea preşedintelui că va trimite militari activi pentru a reprima protestele antirasism care au zguduit SUA în vară. În plus, Mark Esper nu a fost de acord nici cu atitudinea de desconsiderare a NATO afişată de Trump.

Nemţii speră că Biden nu îi va lua la ţintă să plătească mai mult la NATO, cum făcea Trump

Noul secretar al Apărării, Christopher Miller (foto), s-a aflat în spatele deciziilor lui Donald Trump privind Iranul, precum și a unor decizii privind războaiele din Siria și Irak. Odată ajuns la Pentagon, el le-a spus subordonaților să nu se aștepte la „schimbări semnificative în acest moment”, dar imediat după aceea au început demisiile și schimbările subsecretarilor de stat.

ADVERTISING

Citește mai multe despre alegerile prezidențiale din SUA:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇