Scandalul Nordis-Recorder agită apele: Ciolacu vrea lege pentru dezvoltatori, PNL îi spune s-o voteze pe-a lor blocată de Laura Vicol. Apare și un dosar penal

Scandalul Nordis-Recorder agită apele: Ciolacu vrea lege pentru dezvoltatori, PNL îi spune s-o voteze pe-a lor blocată de Laura Vicol. Apare și un dosar penal

Ancheta Recorder legată de escrocheriile puse la cale de dezvoltatorul Nordis a agitat spiritele în politică.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că s-a format un grup de lucru la Parlament, pentru modificarea legislaţiei, pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple şi cumpărătorii de apartamente să nu mai fie păgubiţi.

În schimb, PNL îi solicită lui Ciolacu să ceară colegilor săi deputaţi să voteze de urgenţă proiectul de lege, depus încă din 2019 de liberali, care reglementează standarde minime în domeniul dezvoltărilor imobiliare şi al construcţiilor.

Între timp, aflăm că la DIICOT există şi un dosar penal care vizează afacerea Nordis, deschis încă de anul trecut.

ADVERTISING

Dar să le luăm pe rând şi începem cu Ciolacu, care vrea o lege ca afară.

”O să vedeţi astăzi, am luat legislaţia şi din Franţa, am luat şi legislaţia din Germania. În momentul acesta au făcut un grup de lucru la Parlament, a făcut domnul Simonis, şi o să vină dânşii cu o propunere legislativă, ceea ce mi se pare foarte corect.

Eu nu sunt judecător, nu sunt procuror, dar, cu adevărat, cele sesizate nu trebuie să se mai întâmple şi cel mai uşor modifici legea.

ADVERTISING

În Franţa, de exemplu, nu ai voie să percepi un avans mai mare de 10% la un bloc, la nişte locuinţe, la spaţii locative pe care nu le-ai construit. Sau se merge pe sistemul de asigurare, ni se pare normal să modificăm legislaţia în acest sens”, a precizat Ciolacu, citat de Agerpres.

PNL are propria lege

În replică, PNL acuză PSD că blochează o lege necesară în acest domeniu şi depusă încă de acum 5 ani.

”Scandalul Nordis, care scoate la iveală o schemă financiară, prin care zeci de păgubiţi reclamă ca au fost ţepuiţi, de o firmă apropiată de PSD, ar fi fost evitat, dacă majoritatea PSD din Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor nu ar fi blocat în sertar un proiect de lege liberal.

ADVERTISING

Este vorba de o iniţiativă a parlamentarilor liberali, depusă încă din 2019, adoptată de Senat şi care, printre altele, prevede ca un dezvoltator imobiliar nu poate solicita un avans mai mare de 10% din valoarea imobilului, iar banii nu pot fi cheltuiţi decât cu avizul responsabilului tehnic al construcţiei”, precizează deputatul PNL Florin Roman, citat pe pagina de Facebook a PNL.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea unor standarde minime în domeniul dezvoltărilor imobiliare şi al construcţiilor, în ceea ce priveşte relaţiile dintre cumpărători, dezvoltatori imobiliari sau constructori, prin aplicarea celor mai bune practici referitoare la politica de asistenţă pentru cumpărători în faza iniţială a negocierilor sau a antecontractului, post-vânzare, precum şi la efectuarea reparaţiilor în perioada de garanţie, în vederea asigurării protecţiei cumpărătorilor.

”Totodată, prin proiect se preconizează punerea în aplicare a unei proceduri alternative de mediere a litigiilor, în situaţia unei plângeri din partea cumpărătorilor, în cazul nerespectării prevederilor legii”, subliniază Roman. 

Legea a fost blocată chiar de Laura Vicol

”Aşa cum am mai spus, proiectul blocat la Comisia Juridică, condusă de deputatul PSD, Laura Vicol, reglementează şi problema avansului şi a modului în care este folosit. Acesta prevede inclusiv avansul care poate fi dat de un cumpărător: maxim 10% din valoarea apartamentului", adaugă Florin Roman. 

"Nu am văzut nicio modificare legislativă care să o avantajeze pe doamna Vicol în vreo afacere. Dacă dumneavoastră îmi aduceţi această dovadă, vă stau la dispoziţie", a spus tot azi Marcel Ciolacu.

Amintim că Laura Vicol a demisionat, marţi, din funcţia de preşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor. Ocupa acest post din noiembrie 2021.

Demisia acesteia a venit în urma anchete Recorder - ”Schema Nordis. Maşinăria de făcut bani a celui mai puternic clan politico-imobiliar”. Vladimir Ciorbă, asociatul principal al companiei despre care scriu jurnaliştii, este căsătorit cu Laura Vicol.

Pe de altă parte, G4Media a aflat pe surse că procurorii DIICOT au deschis un dosar penal legat de afacerea Nordis, în urmă cu un an, care investighează constituirea unui grup infracțional organizat și delapidare. Este un dosar in rem, referitor la fapte, nu la persoane.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇