Reacția liderilor de la Bucureşti, după ce Putin a recunoscut independența regiunilor Doneţk şi Lugansk

Reacția liderilor de la Bucureşti, după ce Putin a recunoscut independența regiunilor Doneţk şi Lugansk

Președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, precum și liderii principalelor formațiuni politice din România au reacționatla anunțul lui Vladimir Putin de recunoaștere a independenței regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk.

Urmăreşte LIVE desfăşurarea evenimentelor legate de criza din Ucraina

Într-un comunicat transmis luni seara, Klaus Iohannis a precizat că acest act reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei.

”De asemenea, prin această decizie, Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, care devin astfel golite de conținut.

Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei.

România reafirmă și în acest context susținerea puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va acționa în coordonare cu partenerii și aliații săi pentru aplicarea măsurilor de răspuns potrivite”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Federația Rusă a „independenței” autoproclamatelor republici...

Publicată de Klaus Iohannis pe Luni, 21 februarie 2022

Și Guvernul României condamă cu fermitate "orice încercare de a pune sub semnul întrebării suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei".

ADVERTISING

"Condamnăm cu fermitate orice încercare de a pune sub semnul întrebării suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei. A pune la îndoială statalitatea unui stat membru al ONU echivalează cu o abordare revizionistă care ameninţă pacea şi stabilitatea în Europa şi în lume", au transmis, pe Twitter, reprezentanţii Guvernului României.

La rândul său, liderul PNL Florin Cîţu condamnă recunoaşterea de către Rusia a regiunilor Doneţk şi Lugansk ca fiind independente, considerând că este o încălcare flagrantă a legislaţiei internaţionale.

”Condamnăm ferm recunoaşterea de către Rusia a regiunilor Doneţk şi Lugansk ca fiind independente. Aceasta este o încălcare flagrantă a legislaţiei internaţionale şi va atrage cel mai dur răspuns din partea comunităţii internaţionle, România susţine suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a scris Cîţu pe Twitter.

Totodată, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că Rusia încalcă prin mişcările sale violente toate regulile dreptului internaţional.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Este o decizie care va determina o şi mai puternică întărire a flancului estic şi a zonei Mării Negre”, a scris pe Facebook preşedintele Camerei Deputaţilor.

El a precizat că România rămâne solidară cu Ucraina şi va ajuta refugiaţii, alături de alte state din regiune, dacă va fi cazul.

Rusia încalcă prin mișcările sale violente toate regulile dreptului internațional. Este o decizie care va determina o și...

Publicată de Marcel Ciolacu pe Luni, 21 februarie 2022

Liderul USR, Cătălin Drulă, consideră că Europa trebuie să răspundă cu "sancţiuni drastice", iar România are datoria să fie solidară cu Ucraina.

"Rusia încalcă legislaţia internaţională şi denunţă unilateral acordurile de la Minsk prin recunoaşterea aşa-ziselor republici din estul Ucrainei. USR condamnă decizia lui Vladimir Putin. Un lider autoritar încearcă să schimbe ordinea de securitate din Europa prin violenţă.

Sancţiunile drastice sunt un răspuns necesar al Europei în această situaţie. Fiecare ţară are dreptul să-şi stabilească propriul destin. Este inacceptabil ca un stat să dicteze altuia - sub ameninţarea armelor - ce să facă sau ce să nu facă.

ADVERTISING

Este datoria României, ca stat membru NATO şi al Uniunii Europene, să fie solidară cu Ucraina. Europa trebuie să rămână continentul libertăţii şi al democraţiei", a scris Drulă pe Facebook.

Rusia încalcă legislația internațională și denunță unilateral acordurile de la Minsk prin recunoașterea așa-ziselor...

Publicată de Cătălin Drulă pe Luni, 21 februarie 2022

Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat, marţi, că Parlamentul României are obligaţia să adopte o declaraţie clară, limpede, de condamnare a acţiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi de stabilire a unei poziţii foarte clare de participare la tot efortul internaţional.

Orban a mai spus că preşedintele României trebuie să convoace CSAT.

Și preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a reacționat la anunțul lui Putin, afirmând că este iresponsabilă decizia Moscovei de a recunoaşte independenţa celor două regiuni separatiste din Ucraina.

Acesta subliniază că România trebuie să acţioneze cu cea mai mare responsabilitate, contribuind la căutarea unei soluţii diplomatice paşnice.

”Considerăm iresponsabilă decizia Moscovei de a recunoaşte independenţa celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei. Forţele armate ruse nu au intrat pe teritoriul Ucrainei pentru menţinerea păcii, ci pentru a ocupa agresiv teritorii din Ucraina. Acest lucru nu este doar o ameninţare la adresa păcii din regiune şi din Europa, ci Rusia subminează şi bazele dreptului internaţional”, a scris, marţi, pe Facebook, Kelemen Hunor.

???????? | ???????? | ????????❗ Felelőtlen döntésnek tartjuk, hogy Moszkva elismerte a két ukrajnai szakadár köztársaságot, és az...

Publicată de Kelemen Hunor pe Luni, 21 februarie 2022

La rândul său, eurodeputatul Eugen Tomac cere un răspuns pe măsură.

„Din disperare și dorința de a poza într-un urmaș fidel a lui Stalin, președintele Rusiei a început să folosească creionul plin de sânge lăsat moștenire la Kremlin, pentru a desena din nou harta Europei. Am anunțat de acum o lună că după Jocurile Olimpice din China, Rusia va începe atacul asupra Ucrainei.

Jocurile olimpice s-au încheiat și a intrat in joc mintea unui lider diabolic, dispus să intre in conflict cu toată lumea doar pentru a-și mângâia orgoliul sovietic. Dacă de data acesta va fi lăsat din nou să deseneze harta Europei fără un răspuns pe măsura, ar fi complet greșit și de neiertat”, scrie pe Facebook Tomac, recent ales lider PMP.

Din disperare și dorința de a poza într-un urmaș fidel a lui Stalin, președintele Rusiei a început astăzi să folosească...

Publicată de Eugen Tomac pe Luni, 21 februarie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇