Proiectul Gabrielei Firea de testare COVID în școli a trecut de Consiliu fără dezbatere, dar cu atacuri și amenințări

Proiectul Gabrielei Firea de testare COVID în școli a trecut de Consiliu fără dezbatere, dar cu atacuri și amenințări

Gabriela Firea a supus luni votului, în ședința Consiliului General al Municipiului București, proiectul său ca elevii care, odată cu începerea anului școlar, sunt depistați cu febră, tuse, durere în gât sau altfel asemenea simptome să fie testați gratuit.

Proiectul ”Şcoli sănătoase în Bucureşti” presupune alocarea a 55 de milioane de lei din banii contribuabililor.

Firea a insistat că Primăria Capitalei poate asigura o capacitate de procesare de 5.000 de teste zilnic, ceea ce înseamnă că pentru program asigură, într-o primă fază, 250.000 de teste.

Ea a refuzat însă ca proiectul să fie dezbătut, i-a acuzat pe consilierii de la PNL și USR care doreau asta că nu susțin sănătatea cetățenilor și chiar a trecut la amenințări și atacuri la persoană. În final proiectul a fost aprobat, cu 38 de voturi pentru și 5 abțineri.

ADVERTISING

Firea spune că îi scutește pe elevi de traume

Primarul spune că e nevoie de abordarea aceasta pentru că cea a Direcției de Sănătate Publică, instituție în subordinea Ministerului Sănătății, ar însemna ”internarea, sperierea și traumatizarea” copiilor.

”În prag de nou an școlar, propun astăzi Consiliului General un proiect unic în țară: cel mai amplu program de testare în mediul şcolar, asa cum se face în toată Europa.

Primăria Capitalei va suporta costurile testării tuturor elevilor care au simptome de infecții respiratorii, precum și tuturor angajaților unităților de învățământ din Capitală, cadre didactice sau personal auxiliar, care doresc să se testeze cu teste Real Time PCR!”, a anunțat Firea la începutul ședinței.

Atac la PNL și USR pentru că nu-i susțin proiectul și cer cifre concrete

Ea s-a lansat apoi într-un atac la consilierii PNL și USR, care au contestat proiectul, arătând că sunt lucruri nerealizabile, fiind campania candidatei PSD pe banii bucureștenilor, fără efecte practice în protejarea cetățenilor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Am înțeles înaintea ședinței că s-au antepronunțat consilierii generali PNL și USR care au spus că nu vor vota aceste proiecte vitale pentru sănătatea bucureștenilor.

Nici nu mă mir, că ei susțin un guvern care a făcut afaceri în pandemie, oripilând Europa. (...) USR nu mai are dreptul să spună că luptă împotriva corupției cât susține un guvern corupt”, a criticat Firea.

Edilul social-democrat a continuat spunând că ”greul” pandemiei a fost dus de ea în București, lansând acuzații că Guvernul ar vrea să închidă țara, iar acum vrea să-i oblige pe bucureșteni să plătească din buzunarul propriu teste de COVID dacă li se îmbolnăvesc copiii, idee ce nu a fost niciodată avansată de autorități.

Firea a mai insistat că de la începutul pandemiei ea a făcut programe de testare pentru medici, angajați de la STB, termoficare, iluminat public, farmaciști, supermarketuri, artiști, jurnaliști, precum și cetățeni care voiau să plece în vacanță.

ADVERTISING

Firea refuză dezbaterea proiectelor și amenință în Consiliu cu publicarea de mesaje private

Însă când consilierii i-au cerut inclusiv în această ședință să spună câte astfel de teste au fost făcute, Firea nu a dat cifrele, ci a trecut la atacuri la persoană.

O astfel de discuție, în care Firea a amenințat cu publicarea de mesaje private, a avut loc între ea și consilierul liberal Stelian Bujduveanu.

El a cerut ca proiectul să fie dezbătut, tocmai pentru că este important pentru bucureșteni, însă solicitarea i-a fost respinsă, fiind anunțat că deja s-a trecut la vot.

”E un proiect foarte important, e nevoie să-l dezbatem. O asemenea testare nu se poate face pentru că nu există capacitate. Nu o spun ca declarație politică, ci din numărul de teste care a fost realizat până astăzi. Rog Primăria să ne aducă dovezi, să ne spună câte teste a făcut până acum. Acest proiect ține mai degrabă ca o sperietoare, lăsând impresia că ar fi o problemă atât de mare că toată lumea trebuie testată”, a spus Bujduveanu.

Cererea lui nu a fost luată în seamă, în schimb, Gabriela Firea a ținut să-i dea o replică, insinuând că liberalul i-ar fi trimis mesaje în care îi spunea că o apreciază și simpatizează și chiar că ar fi vrut să treacă în tabăra PSD.

”Vă înțeleg frustrarea că nu vă aflați pe lista de propuneri a PSD pentru Consiliul General, am încă mesajul, dar poate data viitoare susțineți proiectele noastre. Sper că veți învăța să fiți mai puțin ipocrit.

Având în vedere tinerețea dvs și vârsta mea, ne mai putem întâlni prin Consiliul General. (...) Vă rog frumos să fiți decent, respectuos. Știu că v-ați fi dorit să fiți lângă mine, dar, repet, viața e lungă și cu siguranță ne vom întâlni”, i-a răspuns Firea.

Când Bujduveanu a încercat să-i dea replica, Firea l-a luat la rost pe președintele de ședință: ”domnule președinte, conduceți sau nu conduceți, vă faceți că conduceți?”.

Într-o intervenție ulterioară în ședință, Firea a spus că prin programele ei s-ar fi făcut ”zeci de mii de teste”, fără a preciza o cifră exactă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇