Un live al Gabrielei Firea a fost sesizat la CNA. Ce au făcut Antena 3 şi România TV

Un live al Gabrielei Firea a fost sesizat la CNA. Ce au făcut Antena 3 şi România TV

Asociaţia ActiveWatch a sesizat Consiliul Naţional al Audiovizualului în legătură cu o posibilă abatere de la recomandările privind desfăşurarea campaniei electorale, după ce unele posturi TV au difuzat o transmisiune LIVE a primarului Capitalei, Gabriela Firea, fără marcaj corespunzător.

A început oficial campania electorală cu reguli stricte de pandemie

"Vă transmitem spre analiză o posibilă abatere de la recomandările Deciziei 475/2020 privind desfăşurarea campaniei pentru alegerile locale 2020 - art 5 (b). În fapt, la data de 3 septembrie 2020, postul a difuzat o transmisiune live (durata 8 minute) de la inaugurarea unui obiectiv de infrastructură, material în care apare actualul primar al Capitalei şi candidat la aceeaşi funcţie, doamna Gabriela Firea.

ADVERTISING

Materialul nu a fost marcat ca având caracter electoral. Considerăm că situaţia prezentată nu poate fi asimilată prevederilor art 7 (3), date fiind calitatea dublă de primar în funcţie şi candidat, precum şi platforma electorală ale doamnei Gabriela Firea", reiese din sesizarea postată inclusiv pe pagina de Facebook a asociaţiei.

https://www.facebook.com/ActiveWatch/posts/3701557513206885

ActiveWatch menţionează că, spre deosebire de posturile Antena 3 şi România TV, postul Realitatea Plus a marcat corespunzător transmisiunea live, decizie care, în opinia asociaţiei, "respectă spiritul Deciziei 475/2020 şi asigură informarea corectă a publicului".

ADVERTISING
https://www.facebook.com/gabifirea/videos/306973430583216

Hibă în decizia CNA privind campania electorală

Pe de altă parte, asociaţia apreciază că prevederile art 7 (3) din Decizia CNA 475/2020 ar putea oferi "un avantaj nemeritat" actualilor primari care candidează pentru un nou mandat.

"Am găsit o hibă în Decizia CNA 475/2020 privind desfăşurarea campaniei electorale pe radio şi TV, mai exact în prevederile art 7 (3): Candidaţii care deţin funcţii publice pot apărea în emisiunile informative numai în probleme legate de exercitarea funcţiei lor; în aceste situaţii radiodifuzorii au obligaţia să asigure echidistanţa şi pluralismul de opinii.

ADVERTISING

Noi credem că acest artificiu oferă un avantaj nemeritat actualilor primari care candidează pentru un nou mandat.

Momentan, ne-am îndreptat către CNA să ne spună domniile lor dacă live-ul doamnei Gabriela Firea este o zi obişnuită la serviciu sau o promovare electorală mascată legal", menţionează sursa citată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇