Proiectele care ”repară” Legile Justiției ar urma să fie lansate în această săptămână. Idei principale

Proiectele care ”repară” Legile Justiției ar urma să fie lansate în această săptămână. Idei principale

Ministerul Justiției urmează să lanseze, în această săptămână, proiectele care ”repară” Legile Justiției, au declarat surse politice pentru SpotMedia.ro.

Aceste proiecte vor ”corecta derapajele făcute în 2018” și vor ”întări independența procurorului de caz”.

”Câteva idei principiale: corectarea derapajelor făcute în 2018, întărirea independenței procurorului de caz, alinierea principiului separației carierei la prevederile constituționale care vorbesc, totuși, de o singură magistratură, ridicarea pragului de exigență la concursurile de admitere și promovare în magistratură, inclusiv la ÎCCJ”, au declarat sursele citate pentru SpotMedia.ro.

ADVERTISING

De asemenea, va fi întărit și rolul procurorului general în conducerea sistemului.

MJ promitea că în septembrie vor fi lansate

Amintim că ministrul Justiției, Cărălin Predoiu, anunța, la începutul lunii, că are în lucru un proiect privind Legile Justiţiei.

Anterior, MJ spunea că în această lună vor fi lansate în dezbatere publică proiectele ”reparatorii” ale Legilor Justiţiei.

Precizarea venea în contextul în care președintele Klaus Iohannis a declarat, la sfârșitul lui august, că a solicitat Guvernului să elaboreze proiecte prin care fie „reparate” Legile Justiţiei, aduse într-o formă „nepotrivită” de majoritatea PSD. Atunci, el și-a exprimat speranţa că, în toamnă, vor fi prezentate aceste propuneri.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Legile Justiţiei au fost ciunțite de PSD, care a încercat să pună mâna pe Justiţie, să politizeze Justiţia şi să o controleze. Nu le-a ieşit, fiindcă românii au ieşit la referendum şi au spus stop. Dar legile încă nu au fost corectate şi, în acest sens, am avut solicitarea spre Guvern şi am discutat aceste chestiuni inclusiv cu ministrul Justiţiei să se apuce de nişte proiecte prin care se repară Legile Justiţiei, care au fost aduse într-o formă – parţial, total – nepotrivită de către majoritatea pesedistă.

ADVERTISING

Am mari speranţe că în această toamnă deja vom avea proiectele care vin să repare Legile Justiţiei şi care să redea şi demnitate şi posibilitatea judecătorilor, procurorilor ca să facă ordine şi în aceste dosare care sunt restante”, a spus şeful statului, în cadrul unei conferinţe de presă din luna august.

Vezi și Cătălin Predoiu spune că interlopii încearcă să penetreze structurile statului, dar susține că acum situația e sub control


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇