Primarul Mihai Chirica a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Primarul Mihai Chirica a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Primarul Iaşiului Mihai Chirica a fost trimis în judecată, alături de alte cinci persoane, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, fiind acuzat de abuz în serviciu.

Procurorii ieşeni arată că, în anul 2013, când era viceprimar al municipiului Iaşi, Mihai Chirica ar fi întocmit caietul de sarcini pentru achiziţionarea a patru autoturisme Skoda, astfel încât doar maşinile acestei mărci să poată fi în final cumpărate.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată fostul primar al Iaşiului Gheorghe Nichita, dar şi alţi trei funcţionari ai primăriei, prejudiciul ridicându-se la aproximativ 500.000 de lei.

ADVERTISING

Ce a făcut mai exact

Potrivit procurorilor, în 2013, Mihai Chirica, Gheorghe Nichita, Dumitru Tomorug, Doina Florescu şi Eugen Chişcă au demarat o procedură de achiziţie nelegală, procedură în baza căreia, la data de 16.05.2013, Primăria Iaşi a încheiat patru contracte de leasing operaţional, în calitate de utilizator, având ca obiect trei autoturisme marca Skoda Octavia şi unul Skoda Superb, cu toate că, la acel moment, le era interzisă autorităţilor şi instituţiilor publice, potrivit art. 24 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2009, preluarea în leasing de autoturisme.

ADVERTISING

Durata contractului a fost de patru ani, iar prin respectiva achiziţie, s-a cauzat o pagubă bugetului local al Municipiului Iaşi, în cuantum de 503.482,17 lei.

Mihai Chirica, la acea dată viceprimar, este acuzat că a încălcat dispoziţiile legale şi a aprobat mai multe documente prin care se solicita achiziţionarea celor patru maşini, în timp ce în caietul de sarcini au fost inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda.

Potrivit procurorilor, acţiunile ilicite, conjugate, ale inculpaţilor, au determinat achiziţia nelegală de către autoritatea administrativ-teritorială Municipiul Iaşi a serviciilor de leasing operaţional privind furnizarea a 4 autoturisme marca Skoda (în care se includ şi serviciile aferente atribuirii de numere de înmatriculare preferenţiale).

ADVERTISING

Dosarul a fost trimis spre judecare către Judecătoria Iaşi miercuri, 27 ianuarie.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇