Primarul Fritz e nemulţumit de felul în care Guvernul tratează provocarea migraţiei în vestul ţării

Primarul Fritz e nemulţumit de felul în care Guvernul tratează provocarea migraţiei în vestul ţării

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, s-a declarat nemulţumit, încă o dată, că Guvernul nu se implică în problema migranţilor care sunt în număr tot mai mare în vestul ţării. Fritz a adăugat că, în doar două săptămâni, peste o mie de migranţi au fost carantinaţi la Timişoara.

„Nu sunt mulţumit cu felul în care Guvernul tratează provocarea migraţiei aici, în vestul ţării. În Timişoara suportăm costurile acestui fenomen, costurile sociale în primul rând. Noi, ca primărie, suntem responsabili doar pentru carantinarea migranţilor care trec graniţa din Serbia. Am carantinat, în două săptămâni, peste o mie de migranţi şi după un test negativ de Covid, i-am transferat la IGI.

ADVERTISING

Cadrul legal este astfel încât un solicitant de azil primeşte permis de şedere şi dreptul la libera circulaţie timp de un an. Ei sunt cazaţi peste tot în ţară, dar se întorc la Timişoara pentru că aici este un hotspot de plecare din ţară”, a declarat Dominic Fritz, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă. 

Fritz: Voi ruga Guvernul să pună la dispoziţia Poliţiei variante să asigure transportul spre acele centre

Primarul a adăugat că va solicita Guvernului să pună la dispoziţia Poliţiei diferite variante pentru a asigura transportul migranţilor spre centrele specializate. 

ADVERTISING

"Voi ruga Guvernul să pună la dispoziţia Poliţiei variante să asigure transportul spre acele centre. Chiar dacă din punct de vedere legal migranţii nu sunt obligaţi să plece înapoi la centre, în momentul în care în Timişoara nu au cazare, cred că poliţiştii trebuie să îi ducă înapoi în acele centre din ţară”, a explicat Fritz. 

Al doilea semnal de alarmă

Şi în urmă cu o săptămână, Fritz a tras un semnal de alarmă privind numărul mare de migranţi din vestul ţării. 

"Aici, din păcate, Timişoara, pentru că avem şi poziţia geografică, a devenit un hotspot pentru toată migraţia spre Occident. Ruta este prin Serbia în România şi de aici încearcă să plece în Occident. Am avut nenumărate discuţii şi întâlniri pe această temă, pentru că este o situaţie neplacută şi pentru cetăţeni şi pentru migranţi.

ADVERTISING

Avem şi o problemă de legislaţie pentru o bună parte din migranţi sunt înregistraţi la IGI, primesc documente de solicitanţi de azil şi cu asta au drept de şedere de un an în România. Sunt aduşi în centre de solicitanţi de azil. Problema este că nu pot fi ţinuti aici, în centre, şi ei vin înapoi în Timişoara, în speranţa că de aici vor găsi o cale spre occident. Aici nu au cazarea pe care ar fi avut-o în zonele în care erau arondaţi şi atunci trăiesc pe stradă sau în clădiri părăsite”, a declarat Dominic Fritz în urmă cu o săptămână. 

Citește articolele zilei pe Spotmedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇