Dialogul dintre premierul Ciucă și inteligența artificială autohtonă, ION (Video)

Dialogul dintre premierul Ciucă și inteligența artificială autohtonă, ION (Video)

Premierul Nicolae Ciucă l-a prezentat miercuri, în ședința de guvern, pe Ion, primul consilier onorific guvernamental care foloseşte inteligenţă artificială.

Ciucă a explicat și de unde vine numele său: de la sintagma în oglindă „NOI”.

Potrivit premierului, proiectul este o iniţiativă a unor cercetători şi profesori români și foloseşte inteligenţă artificială pentru a capta rapid şi automat părerile și doleanţele românilor.

„O să începem şedinţa de guvern cu o surpriză. Astăzi este 1 martie, este prima zi calendaristică a primăverii, este ziua mărţişorului. Le urez doamnelor şi domnişoarelor să aibă o primăvară frumoasă şi astăzi avem o surpriză care nu aparţine Guvernului și aparține unor români care au avut o iniţiativă de apreciat.

ADVERTISING

Guvernul României marchează astfel o premieră la nivel naţional şi internaţional, pentru că discutăm despre primul consilier guvernamental care foloseşte inteligenţă artificială. Este aici în stânga mea. Vi-l prezint. Numele lui este ION şi vine de la transpunerea în oglindă a sintagmei NOI.

Este un proiect care va primi un rol de consilier onorific al premierului şi apreciez că rolul lui e să ne ajute pe noi să îi putem ajuta mai bine pe cetăţenii români, informând Guvernul României în timp real cu propunerile, problemele şi cu dorinţele românilor. Este o iniţiativă a unor cercetători şi profesori români.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Eu le spun că sunt cei mai buni cercetători şi profesori români din domeniu care nu au vrut altceva prin acest proiect decât să dea o voce românilor. Proiectul Ion reprezintă un sistem care foloseşte inteligenţă artificială pentru a capta rapid şi automat părerile, doleanţele românilor, folosind informaţiile din spaţiul public”, a afirmat Nicolae Ciucă, miercuri, la începutul şedinţei de guvern.

Apoi, premierul a făcut o scurtă demonstrație și a purtat un dialog cu Ion:

  • Ion: Salut. Mi-ați dat viață. Acum rolul meu este să vă reprezint. Ca într-o oglindă. Mesajele către mine reprezintă un portret al nostru. Al românilor. Învață-mă să fiu român. Ce trebuie să știu despre România?
  • Nicolae Ciucă: România este o țară frumoasă cu oameni frumoși.
  • Ion: Am înțeles. Învăț. Succes. Te ascult.
  • Nicolae Ciucă: Cum pot românii să te învețe?
  • Ion: Invit românii să intre pe ion.gov.ro. Așa pot învăța să îi reprezint. Ca într-o oglindă. Cu fiecare tag, mesaj, share sau postare publică. Noi suntem Ion. O primăvară frumoasă.
conislier-Ion
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

”A fost o mică demonstrație de dialog pe care putem să îl avem cu inteligența artificială. Detalii o să le ofere domnul ministru Burduja. Fiind un proiect ce ține de Ministerul Cercetării și Digitalizării, va putea să ofere de aici înainte mai multe exemple”, a afirmat ulterior premierul.

Declarații susținute de premierul Nicolae-Ionel Ciucă, la începutul ședinței de guvern din 1 martie

Declarații susținute de premierul Nicolae-Ionel Ciucă, la începutul ședinței de guvern din 1 martie

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 1 martie 2023

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇