Ping-pong cu acuzații la vârful USR PLUS, după ce Barna a spus că Cioloș e om al sistemului și că a colaborat cu Dragnea, Ponta și PNL (Video)

Ping-pong cu acuzații la vârful USR PLUS, după ce Barna a spus că Cioloș e om al sistemului și că a colaborat cu Dragnea, Ponta și PNL (Video)

Un schimb dur de replici a avut loc, indirect, duminică, între Dan Barna și Dacian Cioloș, cei care se luptă în turul doi pentru șefia USR PLUS.

Dan Barna a fost întrebat, într-o discuție-interviu cu fostul contracandidat la președinția formațiunii, Irineu Durău, care este un cuvânt cu care ar descrie fiecare dintre cei trei candidați.

”Îndrăzneală este un cuvânt care m-ar defini. Sunt mai multe, dar ăsta e cel care mi-a venit. Eu mereu am crezut că se poate. Despre tine… curaj. Iar despre Dacian…. nu știu… sistem e cuvântul care îmi vine cel mai firesc”, a spus Barna.

El le-a transmis membrilor USR PLUS că lângă el pot crește ca oameni politici, ceea ce nu se întâmplă lângă Dacian Cioloș, unde cei care sunt vizibili aveau de dinainte de a ocupa funcții publice un profil cunoscut. El i-a dat exemplu pe Vlad Voiculescu și Dragoș Pîslaru.

Mai mult, Barna a spus că sub conducerea lui Cioloș formațiunea va deveni mai asemănătoare cu partidele tradiționale, amintind că, atunci când era premier Cioloș a purtat discuții și cu Liviu Dragnea, și cu Victor Ponta.

ADVERTISING

”În acest lidership pe care eu l-am avut au putut să crească oameni. (…) Dacă ne uităm în partea cealaltă, vedem un candidat de notorietate mare, Dacian Cioloș, un om de mare valoare pe care evident îl respectăm cu toții, dar în jur sunt personalități care nu s-au dezvoltat în acea perioadă, adică toți sunt oameni care aveau profilul de dinainte. N-au crescut lideri în partea cealaltă.

Cred că alternativa este daca USR PLUS vrea să meargă spre un partid de sistem, aclimatizat, cu un lider care a trecut prin tot ceea ce înseamnă CV-ul remarcabil al lui Dacian, care a colaborat cu celelalte forțe politice, și cu Dragnea, și cu Ponta, și cu PNL-ul, cum foarte bine știm.

Avem două linii foarte clare de direcție - un USR pe care l-am construit în ultimii 5 ani și de care sunt foarte mândru, sau un partid mai aliniat cu ceea ce suntem obișnuiți în politica din România”, a spus Barna că sunt cele două căi.

Q&A LIVE cu Dan Barna, pentru turul al-II-lea

Suntem LIVE cu Dan Barna. Mai avem 2 candidați rămași în cursa pentru președinția USRPLUS. Adresez întrebări provocatoare, fiindcă vreau să vedem în cazul fiecăruia ce fel de OM și LIDER este. Încerc să obțin răspunsuri directe, nu politicianisme. Votanții mei din turul I și membrii USRPLUS au nevoie de asta.Tocmai a început votul pentru turul al II-lea și nu putem nici să votăm neinformați, nici să dăm cuiva un cec în alb.

Publicată de Irineu Darău pe Duminică, 26 septembrie 2021

Cioloș acuză ”calomnii ieftine” și nereguli în sistemul de vot

Aceste declarații l-au deranjat pe Cioloș. Potrivit unor mesaje trimise de acesta pe un grup intern al USR PLUS, intrate în posesia Digi24, Cioloș a acuzat derapaje de la principiile care au dus la fuziunea USR PLUS. Mai mult, acesta a spus că problemele de sistem ar fi la Barna, în modul în care acesta susține că trebuie să funcționeze votul online.

ADVERTISING

„Eu nu sunt omul care să își dorească să câștige o competiție cu orice preț, așa cum, din păcate, constat că se întâmplă la unii dintre colegii noștri. Am promis în campanie dialog, unitate și modernizarea funcționării partidului și nu dau înapoi. Sunt însă câteva lucruri care nu mai pot rămâne așa de-acum înainte, pentru că promitem altfel de politică, dar când este să o aplicăm și intern unii se fac că uită de această promisiune.

Dan m-a definit azi 'om al sistemului'. O etichetă pe care mi-au pus-o pesediștii, peneliștii sau oficii de propagandă ale lor de-a lungul timpului. Nu înțeleg cum a acceptat să îl numesc eu, om al sistemului, secretar de stat în 2016. Sau pe Cristi Ghinea ministru, pe Cătălin Drulă consilier de stat și așa mai departe. Au făcut atunci pact cu un om al sistemului?

Dar dacă s-a deschis subiectul 'sistemului', aș vorbi mai degrabă și de cel intern de partid. Sistem forțat și condus fix de cei care mă acuză. De la Secretariatul General – care, din păcate, a făcut erori de netolerat în acest proces electoral - până la sistemul 'autobuzelor' reîncărcate pentru turul 2 printr-o interpretare foarte lejeră a regulilor. Dan spune azi că e normal ca adrese de e-mail pe care oamenii primesc un link de vot să fie făcute de șefii de filială unor colegi din mediul rural. Încă puțin și devine acceptabil ca alții să voteze în locul celor îndreptățiți.

ADVERTISING

Pentru mine, e inacceptabil să schimbăm reguli care, de altfel, sunt clare în legile țării, cum inacceptabil este să jignim colegii din mediul rural în acest fel spunând că trebuie 'ajutați' să voteze, pentru că ei nu s-ar pricepe. Abia ăsta este 'sistemul' de neacceptat, nu calomnii ieftine”, a acuzat, la rându-i, Cioloș.

Barna spune că nu l-a atacat pe Cioloș, doar i-a întors atacul

Ulterior, Barna a fost pus să explice afirmația despre Cioloș. Întrebat dacă a fost un atac, el a spus că doar a răspuns după ce a fost atacat.

”Să spunem că a fost un ping-pong. Cu o zi înainte, colegul meu a folosit niște comparații în ceea ce mă privește cu liderii total dezavuați ai celorlalte partide istorice. Trebuia să existe un răspuns cel puțin echilibrat. E firesc într-o campanie să existe astfel de poziții”, a comentat Dan Barna, la Digi24.

Întrebat dacă „omul sistemului” e din același registru cu „statul paralel”, el a spus că nu, ci doar făcea referire la faptul că Cioloș a avut multe funcții publice.

”Nici pe departe. Este unul dintre oamenii care au avut activitatea - e o chestiune de CV, până la urmă - care au avut cea mai mare parte a activității în zona publică”, a argumentat Dan Barna.

Citește mai multe despre alegerile interne din USR PLUS:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇