Cioloş dezvăluie cum a fost presat să intre în PNL şi nu mai vrea guvern de coaliţie fără calendar de reforme: Cu sau fără Cîţu, dar să lucrăm în stil nemţesc! (Video)

Cioloş dezvăluie cum a fost presat să intre în PNL şi nu mai vrea guvern de coaliţie fără calendar de reforme: Cu sau fără Cîţu, dar să lucrăm în stil nemţesc! (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dacian Cioloș suţine că USR PLUS nu ar trebui să revină în coaliția cu PNL și UDMR fără un calendar de reforme, cu termene stabilite precis și asumate de toate cele trei partide, pe model nordic. Şi asta indiferent dacă va fi sau nu Florin Cîţu premier în continuare.

”În momentul de faţă, după tot ce s-a întâmplat, după comportamentul ăsta imprevizibil al lui Cîţu, adică discuţi o treabă, te pui de acord pe ea şi el ca premier ia decizii de capul lui cu argumentul „pentru că pot”… Pentru că asta mi-a spus şi mie de câteva ori: „Păi, Dacian, tu ştii foarte bine, ai fost prim-ministru, Constituţia îmi permite să iau decizia asta, eu îmi asum, eu dau afară un ministru când vreau că Constituţia îmi permite, eu pun pe ordinea de zi lucruri pentru că îmi permite legea, mie, ca prim ministru

ADVERTISING

În condiţiile astea, eu văd sincer foarte foarte dificil cum am putea să ne întoarcem într-un guvern condus de el, fără riscul de a ne ridiculiza din nou", a declarat Dacian Cioloş, duminică, într-o discuție pe Zoom cu Irineu Darău, fostul său contracandidat la șefia USR PLUS, care a ieşit pe locul 3 în primul tur şi a spus că nu va susţine pe niciunul dintre finalişti (Cioloş şi Barna).

Iată cum crede Cioloş că ar trebui să procedeze mai departe USR PLUS: Pe model german, cu negociere la virgulă, pe conţinut şi date.

"Oricum şi fără el, eu nu aș mai intra într-un guvern de coaliție fără un calendar precis de reforme şi eu cred că am putea să lucrăm chiar în stil nemţesc. La germani, când se constituie un guvern, şi la alte ţări nordice, durează foarte mult negocierea asta a coaliţiei, chiar o lună două...Nu ştiu dacă la noi e cazul să dureze atât de mult timp, dar durează foarte mult pentru că ei negociază fiecare linie din programul de guvernare, care apoi se traduce prin proiect legislativ pe reforme pe care ei le decid. Tocmai ca să nu aibă genul ăsta de dispute pe parcursul derulării mandatului.

ADVERTISING

Deci cred că ar trebui să împrumutăm cumva modelul ăsta şi înainte de a intra din nou într-un guvern să avem un calendar precis cu un conţinut de bază pentru principalele reforme pe care să ne punem de acord”, a explicat Cioloș.

El propune să se stabilească în detaliu fiecare partid ce îşi asumă să facă şi cu ce termene, dar să se tempereze şi puterea premierului.

"Să mergem un pic mai în detaliu şi pe conţinut, dar să stabilim şi nişte termene pentru principalele reforme din programul de guvernare. Şi să stabilim şi nişte reguli de funcţionare a unui guvern de coaliţie, unde puterea premierului e împărţită cu conducerea coaliţiei şi eventual cu vicepremierii, ca să ne asigurăm că nu mai există abuzul ăsta, care poate fi legal în ce îl priveşte pe premier, dar care nu e moral, etic atunci când vorbeşti de o coaliţie".

ADVERTISING

Cioloş a explicat şi de ce a acceptat în decembrie 2020 ca USR PLUS să facă parte dintr-un guvern condus de Florin Cîţu, ocazie cu care a dezvăluit că, în trecut, s-au făcut presiuni asupra lui să intre în PNL.

"Eu ştiam că în PNL, fiindcă am avut de-a face cu ei, am fost chiar invitat să mă înscriu în PNL, chiar presat la un moment dat să mă înscriu în PNL, nu am făcut-o tocmai pentru că ştiam că e acolo o parte foarte reticentă la reforme, care chiar e împotriva reformelor, pentru că ar însemna să îi afecteze pe ei direct. (...) Cîţu, fiind un om care vine din mediul privat, cu studii în afară, vine cu altă mentalitate mai dechisă şi că e un om cu care s-ar putea face mai uşor reforme. Ăsta a fost motivul pentru care eu, cel puţin, personal, am zis prefer mai degrabă Cîţu decât Orban la conducerea Guvernului, pentru că Orban era oricum preşedintele PNL", a relatat Cioloş.

ZOOM LIVE cu Dacian Cioloș

Suntem LIVE cu Dacian Cioloş. Mai avem 2 candidați rămași în cursa pentru președinția USRPLUS. Adresez întrebări provocatoare, fiindcă vreau să vedem în cazul fiecăruia ce fel de OM și LIDER este. Încerc să obțin răspunsuri directe, nu politicianisme. Votanții mei din turul I și membrii USRPLUS au nevoie de asta.Tocmai a început votul pentru turul al II-lea și nu putem nici să votăm neinformați, nici să dăm cuiva un cec în alb.

Publicată de Irineu Darău pe Sâmbătă, 25 septembrie 2021

Dacian Cioloş se confruntă cu Dan Barna, în turul doi al alegerilor pentru preşedinţia USR PLUS, unde votează electronic toţi membrii de partid. În turul I, Cioloş s-a clasat un pic în faţa lui Barna.

Citește detalii pe acest subiect și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇