Orban va face o evaluare ”pe ceea ce s-a întâmplat la Apele Române”. Când va fi gata

Orban va face o evaluare ”pe ceea ce s-a întâmplat la Apele Române”. Când va fi gata

Premierul Ludovic Orban anunţă că evaluarea numirilor de la Apele Române va fi finalizată după alegerile parlamentare, susţinând că toate funcţiile publice ar trebui să fie ocupate prin concurs.

„Voi face o evaluare pe ceea ce s-a întâmplat la Apele Române. Mesajul pe care îl transmit este foarte clar: competenţa, corectitudinea, hărnicia sunt fundamentale în ocuparea funcţiilor publice. Eu îmi doresc ca toate funcţiile publice, indiferent dacă sunt funcţii publice de execuţie sau funcţii publice de conducere, să fie ocupate doar prin concurs, să modificăm regulile de concurs în care funcţionează astăzi, în care pot fi trucate concursuri.

ADVERTISING

Trebuie să fie transparente, cu o publicitate anterioară, astfel încât să permită oricărui om care vrea să participe la concurs şi care îndeplineşte condiţiile. Criteriile de evaluare trebuie să fie bine cunoscute şi comisiile de evaluare să nu fie formate numai din decidenţi politici şi să participe reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale sau pe diferite domenii de specialitate să participe reprezentanţi din partea universităţilor din diferitele specialităţi", declară Orban într-un interviu acordat Agerpres.

”Copile, nu te pune cu ei că te vor face praf!”. Apele Române au propria versiune despre scandalul din Mureș, un soi de "Pleacă ai voştri, vin ai noştri"

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Când e gata evaluarea în acest caz

El precizează că evaluarea în acest caz va fi finalizată după alegerile parlamentare.

"Oamenii trebuie să aibă garanţia că viitorul Guvern care se va forma va impune aceste reguli prin lege, prin hotărâre de guvern şi prin asigurarea unor mecanisme foarte clare. Inclusiv Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici trebuie regândită. La ora actuală este subordonată Guvernului, preşedintele Agenţiei este numit de premier şi, într-un fel, şi dacă premierul nu face niciun fel de demers să intervină într-o procedură, această subordonare oarecum determină Agenţia la un comportament nu întotdeauna foarte obiectiv.

ADVERTISING

Cred că trebuie să regândim modul în care este constituită subordonarea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, astfel încât să avem garanţia că există o agenţie independentă care supraveghează implementarea legislaţiei, se implică în organizarea de concursuri obiective, care să permită celor mai buni să ocupe funcţiile de execuţie sau de conducere", spune premierul.

Depesedizarea s-a încheiat. Trăiască penelizarea! Un documentar arată cum se face, provocând șoc și emoție în societate

El afirmă că nu cunoaşte utimul caz apărut în presă, respectiv faptul că fiul primarului PNL din Gura Râului a fost numit recent director la Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu, fără experienţă în domeniu.

"Este foarte greu pentru un premier să controleze ce se întâmplă în fiecare instituţie, în fiecare judeţ din ţară, dar în momentul în care primesc informaţii şi consider că trebuie luată o decizie, nu mă feresc să iau o decizie legată de un subiect sau altul", conchide Orban.

Iohannis are o primă reacţie în scandalul numirilor politice: Este inacceptabil să fie promovați oameni mediocri, fără experiență, impostori

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇