Depesedizarea s-a încheiat. Trăiască penelizarea! Un documentar arată cum se face, provocând șoc și emoție în societate

Depesedizarea s-a încheiat. Trăiască penelizarea! Un documentar arată cum se face, provocând șoc și emoție în societate
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegeri, mărturia unui inginer de 36 de ani care și-a dat demisia în urma unor presiuni politice din poziția de director al Sistemului de Gospodărirea a Apelor Mureș a explodat în tabăra PNL.

  • Ludovic Orban, premierul României, a refuzat să facă orice fel de comentarii pe marginea subiectului.
  • Președintele României primește un memoriu de la inginerul presat să demisioneze și-l expediază la cei care au făcut presiuni politice.
  • Opinia publică, șocată de faptul că “penelizarea” și “pesedizarea” seamănă și sunt la fel de toxice.
  • Documentarul Recorder a fost vizionat de peste 1,5 milioane de ori pe Facebook și pe YouTube.
  • Singura măsură luată de autoritățile liberale a fost demiterea politrucului numit în locul inginerului Ianculescu. 

Un documentar marca recorder.ro, realizat de reporterii Alex Nedea și David Munteanu, spune povestea intervenției brutale a unui liberal din Târgu-Mureș, Ervin Molnar, ajuns director la Apele Române, care schimbă un profesionist cu un politruc.

Singur împotriva partidului. „Copile, nu te pune cu ei că te vor face praf!”
VIDEO. Un documentar care a strâns peste 1,5 milioane de vizualizări în trei zile de la publicare și care descrie procesul de penelizare a unei instituții publice – Sursa: Recorder.ro/YouTube
ADVERTISING

Documentarul “Singur împotriva partidului: Copile, nu te pune cu ei că te vor face praf” are un impact major. Până la această oră, pe Facebook a fost vizionat de peste un milion de ori, iar pe YouTube are peste 600.000 de vizualizări.

“…unul dintre studenți mi-a dat o veste fantastică…: ultimul documentar #Recorder ocupă deja locul 8 în trending-ul YouTube! Este vorba de documentarul despre care am postat și ieri aici, referitor la deja celebrul caz al directorului non-politic de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Mureș, expert în domeniu, angajat prin concurs, care a fost amenințat să-și dea demisia pentru a i se face loc unui politruc membru de partid…”, scrie Bogdan Oprea pe pagina sa de Facebook, cadru universitar la Facultatea de Jurnalism, fost purtător de cuvânt al președintelui Traian Băsescu.

Tăcerea asurzitoare a lui Ludovic Orban și expedierea subiectului de către Klaus Iohannis

Într-un mod greu de înțeles, PNL a lăsat această criză să se extindă fără a exista nicio reacție de la vârful partidului.

Ludovic Orban, premierul României și liderul partidului, a refuzat să facă orice comentariu pentru documentar, deși i s-a cerut acest lucru, iar la trei zile de la apariția acestuia, n-a avut nicio reacție.

De unde i se trage PNL-ului

În plus, în cadrul conferinței săptămânale de presă, jurnalista Alina Manolache l-a întrebat pe președintele României Klaus Iohannis de un memoriu trimis de inginerul Ovidiu Ianculescu pe adresa instituției și care a fost redirecționat de către reprezentanții acesteia exact către conducerea Apelor Române, cea care a făcut presiuni politice asupra domnului Ianculescu.

Președintele României a spus: “nu cunosc această speță, dar o să mă informez”.

Singura reacție la nivelul PNL a fost cea a lui Ervin Molnar, liberalul numit șef la Apele Române, cel care a și declanșat criza prin încercarea sa de a impune oameni de partid la conducerea regiilor județene.

“…în urma discuțiilor avute cu conducerea Administrației Bazinale de Apă Mureș, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș Ionuț Cengher a fost demis!

Cred că  declarațiile publice ale lui Ionuț Cengher din ultima perioadă nu fac cinste unei instituții de o asemenea importanță în domeniul gospodăririi apelor din județul Mureș.

Am spus de la început: cuvântul de ordine în sistemul de gospodărire a apelor este competența”, a scris Ervin Molnar pe pagina sa de Facebook, anunțând că l-a demis pe Cengher, cel pe care tot el îl numise după ce inginerul Ovidiu Ianculescu a demisionat în urma presiunilor politice.

”Copile, nu te pune cu ei că te vor face praf!”. Apele Române au propria versiune despre scandalul din Mureș, un soi de „Pleacă ai voştri, vin ai noştri”

De ce a impresionat atât de mult acest documentar și de ce a devenit o problemă pentru PNL?

În opinia mea, reacția puternică și emoțională a oamenilor are legătură cu descoperirea dezamăgitoare că există multe asemănări între politicienii promovați de PNL și cei ai PSD.

Au sesizat un decalaj extrem de mare între vorbe și fapte. În timp ce de la tribuna Administrației Prezidențiale Klaus Iohannis atacă PSD aproape în fiecare zi, mulți români descoperă cu stupoare că unii liberali se comportă și acționează exact ca “pesediștii” criticați de Iohannis și Orban.

Ce nu înțelege dl Iohannis. Noul pe-se-de

  • De ce la trei zile de la izbucnirea scandalului, Ervin Molnar se mai află la conducerea Apelor Române?
  • De ce Ludovic Orban, cel care avea posibilitatea să dea o rezoluție acestei crize, nu face nicio declarație?
  • De ce Klaus Iohannis a expediat subiectul când era aproape sigur că va fi întrebat de el după intensitatea emoțională creată în jurul acestei probleme?

Aceste întrebări fără răspuns, chiar dacă n-au impactul crizei sanitare cu care ne confruntăm zilnic, frământă, totuși, mintea unor oameni care au sperat ca apucăturile de vătafi vor dispărea din societatea românească odată cu prăbușirea PSD.

Pe bună dreptate, e destul de greu, în opinia mea, să găsești prea multe diferențe între modul de acțiune al liberalului Ervin Molnar și cel al pesedistului Codrin Ștefănescu. Poate ca persoane sunt diferiţi, dar ca acțiune politică mi-e greu să-i deosebesc.

Profesionalizare, nu pesedizare

Când în decembrie 2019 Ludovic Orban promitea “depesedizarea” instituțiilor, toată lumea se aștepta, chiar el, personal, a dat asigurări în acest sens, că va urma o “profesionalizare” a acestora și nu o “penelizare”.

Nimeni nu se supără că un profesionist are afinități liberale, social-democrate sau useriste atâta timp cât își face treaba cu responsabilitate și nimeni nu se supără că un guvern, de o anumită culoare, e tentat să promoveze anumiți profesioniști, cu condiția să fie pe merit și conform unor criterii legale.

Marea oroare care se întâmplă în România, șocul pe care l-au resimțit oamenii când au văzut documentarul Recorder a fost că politicienii promovați de PNL sunt nulități și mediocrități la fel de mari precum cele promovate de PSD în perioada 2016-2019.

Despre pactul Ludovic Orban – Nicuşor Dan

Nimeni nu mai acceptă în anul 2020, când trecem printr-o astfel de criză sanitară, ca în puncte cheie din societate să fie promovați oameni fără calificări, plagiatori fără experiență în domeniu, falsificatori de diplome, învârtiți și șmecheri a căror singură calitate a fost că, la un moment dat în campania electorală, au lipit afișe pentru un partid sau altul.

Oamenii au realizat că lipsa de reacție la astfel de practici va duce la crearea unui pericol pentru viețile lor. Se vor trezi din nou în fața unei tragedii precum cea din Club Colectiv sau de la spitalul din Piatra Neamț.

Nu știu dacă acest scandal, emoția provocată de documentarul Recorder și lipsa de reacție a celor mai importante figuri liberale ale momentului vor avea un impact la alegerile din 6 decembrie, dar știu că, mai devreme sau mai târziu, se va ajunge la o situație care poate fi exprimată printr-o parafrază din titlul documentarului: “Partidule, nu te pune cu alegătorii, că te vor face praf!” S-a întâmplat de nenumărate ori în istoria recentă.  

Citiți și alte articole SpotMedia cu informații politice:

Iohannis, despre sesizarea depusă de PSD la CNA și acuzațiile că face campanie pentru PNL: Constituţia nu spune că preşedintele trebuie să fie mut. Cum să stau să mă uit la Lună sau la Soare?

Partidele au băgat până acum 62 de milioane de lei în campanie, dar banii sunt mai greu de urmărit. Doar PNL a folosit subvenții, PSD e fruntaș la împrumuturi

PNL, favorit să câștige alegerile. PSD și USR-PLUS luptă pentru locul doi. De această dată, absenteismul nu-i ajută pe social-democrați


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇