Înfrângerea lui Trump. Ce avantaje a avut și cum a pierdut. Ar fi câștigat dacă nu era pandemia?

Înfrângerea lui Trump. Ce avantaje a avut și cum a pierdut. Ar fi câștigat dacă nu era pandemia?

Donald Trump pierde posibilitatea de a mai locui încă patru ani la Casa Albă în urma unor alegeri prezidențiale desfășurate în timpul celei mai mari crize medicale de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Atitudinea lui, nici până la această oră nu și-a recunoscut înfrângerea, e unică în ce privește tradiția tranziției în democrația americană.

Joi a declarat pentru prima dată în fața unor reporteri că va părăsi Casa Albă dacă electorii statelor federale vor vota împotriva lui.

Dacă electorii vor vota în favoarea lui Joe Biden vor face o greșeală. Aceste alegeri au fost o fraudă… dar în mod sigur voi pleca”, a declarat Donald Trump într-o conferință de presă.

Trump says he will leave White House before attacking reporters for asking him questions
VIDEO. Donald Trump, într-o conferință de presă, anunță că va pleca de la Casa Albă dacă electorii vor vota împotriva lui, dar că alegerile au fost măsluite în favoarea lui Joe Biden – Sursa: The Guardian/YouTube

În SUA, fiecare stat are un număr de electori în funcție de mărimea populației. Toți electorii statului respectiv votează pentru candidatul care a câștigat votul popular din acel stat.

Votul electorilor e penultimul act al lungului proces democratic început înainte de 3 noiembrie și va avea loc pe 14 decembrie, iar în data de 20 ianuarie, noul președinte ales, Joe Biden, va depune jurământul.

ADVERTISING

Donald Trump susține în continuare că alegerile au fost “falsificate” în favoarea candidatului susținut de Partidul Democrat.

Face asta chiar dacă un reprezentant desemnat al guvernului său, e vorba de Chris Kreb, șeful Agenției de Securitate Cibernetică, a declarat că “au fost cele mai sigure alegeri din istorie” și “nu s-au constatat nereguli importante” în procesul de votare.

Înfuriat de această declarație, Donald Trump și-a concediat subordonatul.

Avantajele și strategia lui Donald Trump

Un președinte al SUA are cea mai mare putere și influență din lumea democratică. E destul de dificil să piardă alegerile după primul mandat. 

Are posibilitatea să strângă sume mari de bani și să dispună de resurse uriașe pentru campania de realegere. 

Donald Trump a cheltuit în jur de 1,6 miliarde de dolari și cu toate acestea a pierdut în fața lui Joe Biden. 

Mai mult, economia, principala cauză pentru care de-a lungul timpului un președinte în funcție nu a mai fost reales, nu l-a afectat pe Donald Trump. 

Economia SUA, în ultimii patru ani, a funcționat și progresat, s-au creat multe locuri de muncă, salariile au crescut, iar taxele au scăzut. Contextul economic a fost în favoarea lui Trump.

De asemenea, președintele în funcție a mizat pe strategia polarizării, încercând constant să-și fidelizeze alegătorii, să-i fanatizeze și să-și crească baza de susținere. 

Sharon Stone a anunţat că face parte din echipa de tranziţie a lui Joe Biden

Și-a propus ca prin încurajarea rasismului să mobilizeze cât mai multe persoane albe cu studii medii să meargă la vot. Ei au fost ținta lui Donald Trump, lucrători albi care și-au pierdut locurile de muncă și privilegiile sindicale în urma relocării forței de muncă pe piețe emergente și care au devenit extrem de nemulțumiți și frustrați față de sistemul politic tradițional.

Negarea efectelor pandemiei, parte din strategie

Calculul lui Trump și al echipei sale nu a fost atât de greșit. Acesta a strâns peste 73 de milioane de voturi, cele mai multe din istorie ale unui candidat care pierde alegerile prezidențiale.

În medie, în ce privește votul popular, a luat cu 4% mai mult la nivelul SUA decât a prevăzut media sondajelor de opinie.

Joe Biden şi-a prezentat echipa diplomatică şi de securitate naţională: Statele Unite sunt pregătite să ghideze lumea

Donald Trump a mai făcut ceva. A realizat destul de devreme că va avea probleme în ce privește administrarea epidemiei, că nu poate câștiga în fața virusului și atunci și-a schimbat discursul, minimizând agresiv importanța lui. A susținut mereu că epidemia se va termina rapid, că mortalitatea e mică, iar deciziile lui salvează vieți. 

„Ei bine, o să trăim cu el și avem vaccinurile care vor veni foarte curând. Cu sau fără vaccinuri, vom trece peste asta”, a declarat Donald Trump în repetate rânduri în timpul campaniei.

WATCH: President Trump falsely claims the nation is "rounding the corner" on COVID-19
VIDEO. Donald Trump, dezbatere electorală, neagă gravitatea epidemiei de coronavirus - Sursa: PBS/YouTube

A blamat masca de protecție, singurul instrument eficient de protecție individuală împotriva epidemiei, transformând-o într-un motiv de confruntare politică.

În plus, a folosit din nou strategia lui de “campanie fulger”, câștigătoare în urmă cu patru ani, una în care într-o perioadă scurtă de timp realiza multe mitinguri electorale, acoperind teritorii întinse din statele în care preferințele electorale erau împărțite între cei doi candidați.

Această strategie e extrem de eficientă, mai ales în ultimele zile de campanie, în care atenția publică e concentrată pe alegeri. În această perioadă, mitingurile în serie și explozia de mesaje creează posibilitatea de a atrage și convinge mulți nehotărâți să voteze, susțin mai mulți comentatori și analiști politici din SUA.

De ce a pierdut Donald Trump alegerile?

Și, cu toate acestea, nu a câștigat. Strategia democraților a fost mai bună. Joe Biden și-a trecut în cont peste 80 de milioane de voturi, cele mai multe din istorie cu care un candidat câștigă alegerile prezidențiale din SUA.

Acesta și-a construit un profil total opus față de cel al lui Donald Trump. Democratul a luat epidemia în serios. A criticat eșecul administrației republicane de a limita răspândirea acesteia.

A fost cel mai mare avocat al purtării măștii de protecție, repetând deseori că “salvează vieți”. A făcut apel la solidaritate și empatie, exact atitudinile repudiate de Trump. A militat împotriva rasismului, primind sprijinul unei bune părți a minorității de culoare.

Liderii UE îl invită pe Joe Biden la un summit la Bruxelles, să reconstruiască ce a stricat Trump

Joe Biden, de la câștigarea alegerilor primare, a fost mereu favorit în fața lui Donald Trump, conform marii majorități a sondajelor de opinie, dar victoria lui a fost mult mai grea decât își imaginau mulți dintre susținătorii lui.

Aceștia n-au ținut seama de forța electorală a unui președinte în funcție, de influența lui și capacitatea de a mobiliza electoratul.

Unii comentatori susțin că Biden a câștigat datorită eșecului lui Donald Trump de a controla epidemia.

“Pandemia a fost cea mai importantă problemă din mintea alegătorilor, potrivit unui sondaj electoral realizat de Associated Press. Patru din 10 alegători au declarat că este cea mai importantă problemă cu care se confruntă țara…”, a scris USA Today.

Alții susțin că Biden avea șanse în orice situație datorită discursului partizan al lui Trump, a faptului că a împărțit America în două tabere și a încurajat confruntarea.

„Ceea ce nu au înțeles mulți experți și mulți activiști democrați este că oamenii s-au săturat de drama lui Trump. Au fost epuizați de partizanatul lui”, a declarat Lis Smith, un strateg politic democrat, pentru Atlantic Monthly.

Donald Trump a fost un președinte cu un profil autoritar. Timp de patru ani a fost prietenul dictatorilor. Nu a luat atitudine împotriva încălcării drepturilor omului și împotriva abuzurilor politice. 

În mandatul lui, SUA s-au retras din Acordul Climatic de la Paris și din Organizația Mondială a Sănătății, a criticat aliații tradiționali și a încurajat tensiunile din cadrul NATO. SUA, dintr-un promotor al democrației liberale, a devenit o problemă pentru democrație, iar instituțiile locale și federale au fost supuse la presiuni greu de imaginat înainte de 2016. Cu toate acestea, nu s-au prăbușit.

Deși încă se bucură de popularitate, iar peste 85% dintre votanții republicani cred că alegerile au fost măsluite, steaua lui Donald Trump a început să apună. 

Cine crede că va candida din nou peste patru ani și că va reuși să se impună în alegerile primare din Partidul Republican nu înțelege modul în care se formează și se deșiră susținerea politică într-o democrație. 

SUA și odată cu ea întreaga lume occidentală au intrat într-o nouă epocă. Nimeni nu poate ști dacă va fi mai bună sau mai rea, dar în mod sigur va fi una fără Donald Trump.

Citiți și alte articole interesante publicate pe SpotMedia.ro despre alegerile din SUA și importanța lor:

Donald Trump l-a graţiat pe Michael Flynn, care a mințit FBI cu privire la contactele sale cu Rusia

Donald Trump va renunța! Fiecare zi de întârziere înseamnă o scădere a influenței sale. Vrea să candideze și în 2024

Cât de greșite au fost sondajele din SUA? Donald Trump, mai puțin subestimat ca în 2016. Biden, cele mai multe voturi din istorie

Cum a câștigat Joe Biden alegerile și cu ce strategie l-a învins pe Donald Trump

România divizată din America divizată: De ce vor vota mulţi români din SUA cu Donald Trump


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇