Orban se vrea premier și cere Guvernului să îl asculte: E emanația PNL, nu invers! Cîțu îl compară cu PSD și speră să nu mai aibă viitor în România

Orban se vrea premier și cere Guvernului să îl asculte: E emanația PNL, nu invers! Cîțu îl compară cu PSD și speră să nu mai aibă viitor în România

Un nou meci al declarațiilor a avut loc și vineri între cei doi liberali care se bat pentru șefia partidului, Ludovic Orban și Florin Cîțu. De această dată scena a fost la Satu Mare, unde au loc alegeri interne pentru conducerea filialei PNL.

Ludovic Orban a avertizat Executivul că trebuie să asculte de forurile statutare ale partidului. El a mai spus că, în cazul în care va fi reales preşedinte al formaţiunii la Congresul din 25 septembrie atunci trebuie să devină şi premier.

„Guvernul este emanaţia PNL şi nu PNL este emanaţia Guvernului. Guvernul trebuie să asculte de forurile statutare ale PNL şi nu Guvernul este acela care trebuie să dea dispoziţii PNL şi forurilor statutare ale PNL, asta e logica. Un coleg mai tânăr a spus un lucru - că preşedintele PNL trebuie să fie prim-ministru. A spus-o bine.

Alţii spuneau că premierul trebuie să devină preşedintele partidului. Eu spun că cel care e ales preşedintele partidului trebuie să fie premierul PNL”, a declarat Ludovic Orbn.

El a mai spus că buna guvernare este singurul obiectiv pe care trebuie să şi-l asume PNL şi a reproşat modul în care Executivul condus de Florin Cîţu derulează programele de sprijin pentru mediul de afaceri, pregăteşte accesarea fondurilor europene din noul exerciţiu financiar şi obţine aprobările pentru PNRR.

”Noi nu putem să ne asumăm decât un singur obiectiv: buna guvernare. Pentru că, până la urmă, ca să putem peste patru ani să cerem votul oamenilor şi să-l şi primim, trebuie să susţinem mediul de afaceri - şi aici toate programele guvernamentale de sprijin trebuie să se mişte mult mai repede decât cum se mişcă acum.

Trebuie să susţinem investiţiile publice masive. Trebuie să absorbim în mod inteligent toate fondurile europene care sunt la dispoziţia noastră - şi aici n-aş vrea să spun că încă nu s-au făcut autorităţile de management la ADR-uri, că negocierile pe bugetul 2021-2027 sunt departe de a fi finalizate, că nu suntem campioni în ceea ce priveşte aprobarea PNRR, că sunt încă destule lucruri în care noi putem să arătăm că suntem capabili de buna guvernare”, a subliniat Orban.

Cîțu: Astfel de politicieni poate nu mai au un viitor în România

Prezent și el la Satu Mare, Cîțu a replicat că atacurile la adresa sa şi a Executivului venite din partea colegilor din PNL, fără a-l numi direct pe Orban, „seamănă foarte mult cu ceea ce face PSD” şi denotă că „astfel de politicieni, poate, nu mai au un viitor în România”.

„Sunt criticat că vin şi mă vizitează primarii noştri la Guvern. Care este problema? Da, foarte bine, să vină, am invitat şi primari de la PSD. Repet, vreau să dezvoltăm România. Vin oamenii la Guvern, văd care sunt proiectele, surse de finanţare şi împreună dezvoltăm aceste programe. Nu avem nimic de ascuns, facem acest lucru pentru români şi o facem transparent.

Primarii liberali, din păcate, şi de aceea ei sunt mai mulţi decât cei din PSD care vin la Guvern, au fost uitaţi, au fost lăsaţi, administraţiile conduse de primari liberali au fost lăsate de izbelişte în ultimii ani, nu au primit niciun fel de finanţare. De aceea sunt foarte multe probleme acolo, de aceea oamenii caută soluţii şi împreună găsim aceste soluţii, pentru că le găsim pentru oameni”, a afirmat Florin Cîţu.

Acesta a mai spus că alegerile interne din PNL arată românilor şi liberalilor cum se comportă două echipe care sunt în competiţie internă.

„Din păcate, pot să vadă şi lucrurile mai neplăcute. Lucruri care nu ar trebui să se întâmple în PNL, pentru că noi nu suntem PSD. Când ataci membrii Guvernului, premierul, seamănă foarte mult cu ceea ce face PSD.

Când, cu câteva luni în urmă spui că o decizie a premierului este bună, că este în spiritul Constituţiei, iar peste câteva luni spui că nu mai este bună, pentru că trebuie evaluată, arată că astfel de politicieni, poate, nu mai au un viitor în România. Trebuie să fim transparenţi, trebuie să fim oneşti cu românii şi să le promitem ceea ce putem să facem, asta este guvernarea liberală”, a completat premierul.

El a adăugat că la guvernare sunt multe lucruri de făcut și și-a exprimat suportul pentru Adrian Cozma.

”Este o şansă unică pentru noi şi nu trebuie să o ratăm. Votăm astăzi bine şi sigur că Adi (Adrian Cozma - n.red.) va avea succes. Votăm bine pe 25 septembrie, şi apoi noi suntem cei care vom implementa cei aproape 150 de miliarde de euro în următorii 8 ani de zile în economie. Aşa să ne ajute Dumnezeu”, a conchis Cîţu.

Citește mai multe despre cum se desfășoară lupta pentru putere în PNL: