Premierul Ludovic Orban a participat, joi, la videoconferința cu prefecții convocată de președintele Klaus Iohannis, pe tema gestionării epidemiei de COVID-19.
La începutul discursului, Orban a lăudat ultimele restricții impuse de autorități în lupta cu SARS-CoV-2. El s-a referit la închiderea școlilor, închiderea piețelor sau restricțiile de circulație din timpul nopții.
”Trebuie să ne asigurăm că cei care nu le respectă (măsurile) vor fi determinați să le respecte, pentru că toate sunt în interesul publicului”, a punctat premierul.
Apoi, el a avut o solicitare către prefecți: să-i responsabilizeze pe primari, pentru că și ei trebuie să fie implicați în bătălia cu noul coronavirus.
”Aș pune un accent, în intervenția pe care o am, pe o solicitare către prefecți: să responsabilizeze suplimentar primarii. Primarii sunt proaspăt aleși, au depus jurământul. Ei sunt oameni care se bucură de autoritate și trebuie implicați în efortul de a opri pandemia. Sunt oameni care trebuie să comunice public măsurile și să dispună măsuri atunci când nu sunt respectate regulile de protecție sanitară”, a solicitat prim-ministrul.
Despre primari, Orban a explicat că pot coopera cu poliția și să îi implice pe agenți în eforturile autorităților de a limita răspândirea COVID-19.
”În ce privește funcționarea unor activități economice, primarul este singurul care poate să suspende o autorizație de funcționare când nu sunt respectate regulile.
De asemenea, chiar dacă Poliția Locală este temporar în subordinea Inspectoratelor de Poliție, primarul trebuie să fie alături și să susțină implicare Poliției Locale. Nu să dea ordine diferite. Poliția Locală trebuie să fie implicată în dispozitivul de implementare a măsurilor pe care le-am stabilit”.
Ce alte directive a mai dat prefecților
Totodată, șeful PNL le-a cerut prefecților și ITM-urilor să vorbească cu angajatorii și să decaleze programul de lucru al angajaților. Scopul este de a reduce aglomerația din transportul public.
De asemenea, Orban a cerut o prezență mai mare a polițiștilor atât în stradă, cât și în mijloacele de transport în comun.
”Le cer prefecților împreună cu inspectoratele de muncă să discute cu angajatorii - atât privați, cât și publici – astfel încât să reducem aglomerația din mijloacele de transport, prin decalarea programului de lucru, acolo unde este posibil.
De asemenea, cred că trebuie implementate cu toată seriozitatea toate restricțiile de circulație din timpul nopții. Au fost necesare pentru că foarte mulți purtători ai virusului aveau petreceri nocturne, unde nu purtau mască, nu se protejau, apoi distribuiau virusul în familii sau mediile în care se desfășoară. Trebuie o prezență semnificativă din partea Poliției pe stradă. Atât prezență fizică, cât și în mijloacele de transport, să fie făcute filtre”, a completat acesta.
Solicitări și la DSP
În fine, prim-ministrul a avut solicitări și către Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din țară. El a cerut viteză în emiterea deciziilor de izolare/ carantinare după caz.
De asemenea, a solicitat DSP-urilor să își majoreze capacitatea de a realiza anchetele epidemiologice.
”Cer DSP-urilor să își crească (sic!) capacitatea de a face anchete epidemiologice și să mărească viteza de emitere a deciziilor atât pentru persoanele diagnosticate, cât și pentru persoanele care intră în contact cu bolnavi și care trebuie izolare sau carantinate la domiciliu. Aceste măsuri sunt foarte importante pentru că e adevărat – a crescut numărul de cazuri, iar presiunea asupra DSP e uriașă.
Pe de altă parte, asta e misiunea lor: să oprească pandemia. O să o oprim sigur asigurând o diagnosticare rapidă și implementarea rapidă a măsurilor de izolare, emiterea imediat a deciziilor de izolare sau carantină. Pentru că degeaba facem anchete epidemiologice dacă deciziile conducerii DSP – prin care se impune măsura de carantină sau izolare – ajunge prea târziu la persoana respectivă”, a mai declarat premierul.
Poliția să verifice persoanele izolate sau carantinate
În fine, Ludovic Orban a mai cerut ca agenții de poliție să verifice dacă persoanele care trebuie să stea în izolare și respectă acest lucru. Exact cum se proceda în starea de urgență.
”Ultima verigă: Poliția trebuie să verifice respectarea izolării la domiciliu așa cum am făcut în starea de urgență. Trebuie făcute verificări, pentru că persoanele fie nu au primit decizia la timp de la DSP, fie dacă le-au primit nu le-au verificat. Verificarea ar trebui făcută la 2 zile și oamenii să știe că dacă nu respectă deciziile vor suporta rigorile legii”, a mai afirmat șeful PNL.
Înainte să-și încheie intervenția, el le-a transmis prefecților că ”nu aveți voie să obosiți, trebuie să fim mobilizați la maximum”.
Iată și ce a declarat președintele Klaus Iohannis la începutul ședinței - Iohannis vede un licăr de speranţă, deşi azi avem peste 10.000 de cazuri noi de Covid: Măsurile luate de Guvern au dat rezultate
Iohannis a convocat prefecții în videoconferință
Preşedintele Klaus Iohannis a avut azi, la Palatul Cotroceni, de la ora 13:00, o videoconferinţă cu prefecţii pe tema gestionării epidemiei de COVID-19.
Au participat și premierul Ludovic Orban, ministrul de Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, informează Administraţia Prezidenţială.
Autoritățile au anunțat, joi, un bilanț zilnic de 10.142 de cazuri noi de COVID-19, după procesarea a 35.762 de teste.
Și bilanțul deceselor e ridicat. În ultimele 24 de ore au fost raportate 121 de decese.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.852. Dintre acestea, 1.152 sunt internate la ATI, ceea ce e un nou record absolut.
Iată aici toate datele transmise de autorități azi - Iar am depăşit 10.000 de cazuri noi de Covid confirmate într-o singură zi. Un număr record de pacienţi sunt în stare gravă, iar încă 121 au murit (Infografice)