Deputatul USR Claudiu Năsui vine cu detalii despre sporurile de suprasolicitare nervoasă și de uzura organismului pe care le primesc unii ”bugetari de lux”.
Într-o nouă postare pe Facebook, el explică cum se stabilesc aceste sporuri și cine măsoară factorii de risc luați în considerare.
”Vă spuneam ieri (marți - n.red.) despre sporurile de risc imense, de mii de lei, pe care le primesc angajații din Parlament.
Cum se stabilesc aceste sporuri? Ei bine, factorii de risc sunt aparent măsurați de institutul național de cercetare dezvoltare în protecția muncii, adică INCD-PM. Acest INCD a evaluat situația și ar fi stabilit factorii de risc pentru care e nevoie de sporuri de mii de lei.
Spuneam că cine împarte parte-și face, și vedem că este adevărat. Directorul acestui INCD are un salariu lunar de 17.000 de lei. Sau cel puțin avea în 2018, fiindcă nu există declarație de avere mai recentă”, a scris Claudiu Năsui, miercuri, pe contul său.
”Bugetarii de lux își ascund declarațiile de avere”
Deputatul USR dezvăluie că peste 30 de directori de INCD nu și-au depus declarațiile de avere. Potrivit acestuia, România finanțează aproape 50 de INCD-uri cu miliarde de lei.
”De fapt, doar 5 directori de INCD-uri au depus o declarație de avere pe ultimul an. Peste 30 nu au depus deloc în ultimii ani, și unii chiar te iau peste picior sau te sfidează cu procese în instanță dacă îți permiți să soliciți informații despre cum cheltuiesc banii publici în instituție. România finanțează aproape 50 de INCD-uri cu miliarde de lei.
Directorii, deși sunt numiți de guvern, refuză în mod sistematic să depună declarații de avere sau de interese, și este clar și de ce: au venituri de zeci de mii de lei pe lună din bani publici. Mai mult, instituțiile refuză să comunice orice informații de interes public, pretinzând că nu sunt instituții publice, ci entități speciale scutite de la asemenea obligații.
Ca să fie clar pentru toată lumea, aceste INCD-uri sunt înființate de guvern, sunt coordonate de un minister, sunt finanțate din bani publici, au bugetul aprobat prin ordin de ministru, iar directorii numiți de guvern au chiar și unele atribuții de ordonator de credite”, se mai arată în postare.
De ce trebuie transparentizate INCD-urile
Năsui mai comentează că aceste instituții trebuie transparentizate, pentru că banii ajung, de fapt, la oameni care nu au performanțe.
”Motivele pentru care aceste INCD-uri trebuie transparentizate sunt de bun simț, dar putem găsi și unele chiar grave. La celebrul laser de la Măgurele, directorul cu salariu de 37.500 lei pe lună a reușit în al 5-lea mandat consecutiv performanța de a ne exclude din consorțiul european (https://bit.ly/3dYpLMQ).
După ce a fost revocat anul acesta, se judecă cu guvernul ca să își păstreze scaunul cald. Anul trecut vă povesteam despre directorul de la silvicultură care a încasat la pensionare un bonus de 1,2 milioane de lei pentru depășirea criteriilor de performanță. Care performanța? Institutul mușamalizase cifra lemnului tăiat ilegal în țară, o lipsă de aproximativ 20 milioane de metri cubi (https://bit.ly/3fYjhx3).
Oficial finanțăm cercetarea și dezvoltarea, dar în practică nu facem decât să plătim salarii și bonusuri imense pentru asemenea „performanțe”. În schimb, dimensiunea tăierii lemnului este mușamalizată, iar persoanele apropiate centrilor de putere primesc sporuri de risc mai frumoase”, conchide postarea.
Năsui (USR): 3,36 miliarde lei pentru pensii speciale din iulie până în septembrie
Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:
A.D.