Lucian Boia: Rusia lui Putin se vrea a fi urmașa, în egală măsură, a Rusiei țariste și a Uniunii Sovietice

Lucian Boia:  Rusia lui Putin se vrea a fi urmașa, în egală măsură, a Rusiei țariste și a Uniunii Sovietice

În mod evident, Putin urmărește reinstaurarea imperiului, dar lucrurile s-au complicat pentru el prin neașteptata rezistență a ucrainienilor, spune istoricul Lucian Boia, într-un interviu acordat Spotmedia.ro.

Cum arată războiul din Ucraina și cât de mult l-am fi putut prevedea?

„Rusia lui Putin se vrea a fi urmașa, în egală măsură, a Rusiei țariste și a Uniunii Sovietice.

Odată cu prăbușirea comunismului, Rusia a pierdut enorm, atât în termeni de teritoriu, cât și în termeni de putere și de influență în plan politic și militar.

ADVERTISING

În mod evident, Putin urmărește reinstaurarea imperiului. Din punctul lui de vedere, este scandalos ca pe teritorii aparținând până nu demult Rusiei să se instaleze acum NATO și americanii.

Primirea în NATO a Ucrainei i-ar aduce pe americani chiar în inima fostului imperiu, la doi pași de Moscova. Din acest punct de vedere, atacul împotriva Ucrainei era previzibil.

Lucrurile s-au complicat prin neașteptata rezistență a ucrainienilor. Războiul scurt pe care și-l dorea Putin pare să se prelungească pe termen nedefinit.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Angajarea masivă a NATO și în principal a Statelor Unite în sprijinirea cu armament (și nu numai) a Ucrainei deschide și posibilitatea unui conflict armat cu americanii și cu Alianța nord-atlantică (mergând până la eventuala folosire a armamentului nuclear).

Nu îmi cereți să spun ceea ce cred eu că se va întâmpla. Sunt istoric, nu cititor în stele. Competențele mele, câte or fi, se opresc la ziua de azi. Viitorul e mereu imprevizibil și ne oferă adesea ceea ce nici prin minte nu ne-ar fi trecut", spune Lucian Boia, într-un interviu prilejuit de o ediție aniversară a volumului publicat de Editura Humanitas, De ce este România altfel.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇