Președintele rus a greșit enorm calculele. Războiul din Ucraina decurge total altfel decât și-a imaginat el.
Vladimir Putin este în criză de timp. Ce victorie le va prezenta el susținătorilor săi la parada tradițională de 9 mai? Ucrainenii opun rezistență invadatorilor ruși, își apără patria și familiile.
Pe de altă parte, moralul rușilor este la pământ. Soldații ruși de 18-19 ani refuză să lupte. Nu au găsit niciun regim fascist în Ucraina, nicio minoritate rusă care să vrea să fie eliberată. Rușii sunt întâmpinați cu rezistență și proteste - în niciun caz cu flori.
Rușii care trăiesc în Ucraina sunt mai liberi decât cei din Rusia, unde domină frica, presa minte, orice critică este înăbușită.
Salutări de la prințul Potemkin
Armata l-a lăsat de izbeliște pe Putin.
Propagandiștii lui sunt obligați să născocească o victorie pentru parada de 9 mai și să o anunțe la televiziunea aservită. Este însă un lucru obișnuit în Rusia, patria legendarului prinț Potemkin.
Fiecare zi de război înrăutățește și mai mult situația Rusiei, numărul soldaților ruși uciși este tot mai mare. Simultan, viața în restaurantele, cafenelele și barurile din Moscova merge mai departe netulburată, se bea vodcă și se dansează.
A revenit schizofrenia colectivă ce îl caracterizează pe 'homo sovieticus': el trăiește și supraviețuiește cu minciuna, cu teama de serviciile secrete, cu rușinea propriei lașități.
Mulți ruși se fac și azi că nu văd, nu vor să vadă crimele comise în numele poporului lor. Când va veni ziua în care adevărul - crimele împotriva fraților lor ucraineni - nu va mai putea fi ascuns, ei vor susține că nu au știut nimic, că nu sunt responsabili pentru nimic - ca să scape basma curată, la fel ca după 1991.
Ce a reușit Putin cu adevărat
Ca să supraviețuiască politic, Putin este obligat să-și izoleze și mai mult țara, să escaladeze și mai mult conflictele. Cât de disperat trebuie să fie, dacă deja amenință cu armele atomice?
Se pare că armele convenționale nu-i sunt de prea mare folos. Putin a reușit până la urma ceva ce Occidentul nu ar fi fost niciodată singur în stare: să determine, în doar câteva luni, eliberarea de dependența de materiile prime rusești.
Putin a reușit să-i facă până și pe germanii mereu în căutare de armonie să ceară acum majoritar o politică dură față de Rusia agresoare.
Ei sunt acum dispuși să facă sacrificii pentru a ajuta Ucraina în fața agresiunii ruse. Politicienii germani care ezită să aprobe trimiterea de arme grele Ucrainei sunt acum puși sub mare presiune. Social-democrații de stânga și ecologiștii aprobă în prezent pachete de multe miliarde de euro de modernizare amplă a Bundeswehr.
Un suflu nou pentru NATO
Germania altfel adânc adormită s-a schimbat în câteva săptămâni mai mult decât a făcut-o în ultimele decenii. Începe din nou să se bazeze pe acele calități care odată au făcut-o mare: talent de organizare, hărnicie, spirit de sacrificiu.
La fel se întâmplă și în alte țări: Finlanda și Suedia vor acum să adere la NATO; până și pacifista Japonie se înarmează din cauza războiului din Ucraina. Putin se poate lăuda deci cu mari realizări.
El a reușit să dea un suflu nou NATO, alianță proclamată de unii în "moarte clinică". Doar SUA vor să dea Ucrainei peste 30 de miliarde de dolari pentru a-și spori capacitatea de apărare. UE va face la fel. Mulțumită lui Putin, comenzile producătorilor de arme occidentali sunt acum la fel de mari ca în perioada Războiului Rece.
Nu se poate vorbi însă de un succes rapid al Vestului împotriva Rusiei. Din contră.
NATO se așteaptă la tensiuni de durată, întinse pe mai mulți ani. Moscova nu mai are voie să fie lăsată să devină din nou atât de puternică încât să poată invada alte țări.
Rusia trebuie să plătească pentru reconstruirea Ucrainei, să-și retragă trupele din Georgia și Republica Moldova, să plece din Belarus.
În anii '80, Vestul axat pe economie a falimentat Moscova. Istoria se repetă. Doar că Rusia de azi este mai slabă decât fosta URSS; iar Occidentul este mai mare, mai unit, mai puternic ca oricând.
Când nu te mai contrazice nimeni
Cum s-a putut ajunge atât de departe?
Putin nu mai are pe nimeni în jur care să aibă curajul să îl contrazică. Până și Stalin a fost mai deștept.
Biroul politic se temea de el, dar unii tot îl mai avertizau când lua decizii greșite. Stalin era cu picioarele pe pământ, ducea o viață austeră, în timp ce Putin duce un trai de lux în palate și iahturi.
Stalin era prudent, Putin este un jucător. El nu înțelege lumea modernă: nu folosește singur Internetul, nici nu este în stare să trimită singur e-mail-uri.
Seamănă cel mai mult cu neîncrezătorul țar Ivan al IV-lea (cel Groaznic) în războiul Livonian. Pe atunci, în secolul al XVI-lea, Rusia a intrat în război cu țări mai mici și s-a prăbușit în cele din urmă în așa-numita "eră a haosului".
Cât va mai dura deci actualul război? Atât timp cât ucrainenii vor rămâne deciși să își apere țara! Sprijinul pentru ei din Vest este abia la început.
Miodrag Soric