Biden cere Congresului SUA încă 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Biden cere Congresului SUA încă 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Preşedintele american Joe Biden cere Congresului să deblocheze un ajutor suplimentar pentru Ucraina în valoare de 33 de miliarde de dolari, din care 20 de miliarde reprezintă exclusiv ajutor militar.

„Costul acestei lupte nu este mic, dar cedarea la agresiune va fi mai costisitoare, dacă permitem să se întâmple. Fie sprijinim poporul ucrainean în timp ce își apără țara, fie stăm pe margine în timp ce rușii își continuă atrocitățile și agresiunea în Ucraina”, a declarat Joe Biden, într-o scurtă alocuțiune.

ADVERTISING

Biden a subliniat că noua sa cerere de asistență de 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina nu ar trebui luată ca un atac asupra Rusiei.

„Nu atacăm Rusia. Ajutăm Ucraina să se apere împotriva agresiunii ruse”, a spus președintele SUA.

Rusia „este agresorul”, a mai spus el, „fără doar și poate”.

De asemenea, președintele SUA a luat măsuri pentru a se asigura că banii strânși din activele confiscate de la aliații sancționați ai lui Vladimir Putin ajută în mod direct Ucraina. Biden a trimis o propunere Congresului pentru a facilita transferul acestor fonduri către proiecte umanitare din Ucraina.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Le vom lua iahturile, casele de lux și alte bunuri obținute în mod ilicit”, a spus Joe Biden.

Această enormă „asistenţă militară şi de securitate” înseamnă „arme şi muniţii care merg la poporul ucrainean” pentru a lupta împotriva invaziei ruse, a precizat un oficial de la Washington.

Restul pachetului de ajutor urmează să cuprindă 8,5 miliarde de dolari ca asistenţă economică directă pentru Ucraina şi 3 miliarde ajutor umanitar şi alimentar.

Aceasta este de departe cea mai mare propunere individuală de finanțare a războiului și depășește bugetele anuale de apărare ale celor mai multe țări de pe glob.

ADVERTISING

Până acum, Congresul SUA a aprobat și chiar a „plusat” la toate solicitările Case Albe, aprobând doar luna trecută ajutoare de peste 14 miliarde de dolari pentru susținerea Ucrainei în lupta cu invadatorii ruși.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇