Slabe șanse ca Putin să obțină o victorie până de Ziua Victoriei, spun experții militari

Slabe șanse ca Putin să obțină o victorie până de Ziua Victoriei, spun experții militari

Ofensiva rusă în Donbas, care progresează „lent şi inegal” din cauza rezistenţei opuse de armata ucraineană, a întârziat faţă de calendarul prevăzut, a declarat vineri un înalt responsabil al Pentagonului.

"Credem că au întârziat faţă de ceea ce sperau să realizeze în Donbas", a declarat presei acest înalt responsabil sub acoperirea anonimatului.

"Au întârziat cel puţin cu câteva zile", a precizat el. "Ei sunt departe de a face joncţiunea" între trupele intrate în regiunea Harkov (est), la nord de Donbas, şi cele venite din sudul ţării, unul dintre obiectivele armatei ruse pentru a ataca din două părţi forţele ucrainene desfăşurate pe linia frontului în jurul zonelor separatiste Doneţk şi Lugansk.

"Nu avansează foarte repede", a subliniat el. "Câţiva kilometri pe zi, este maximul pe care îl pot face pentru că sunt respinşi" de armata ucraineană.

Chiar dacă luptele au început, "credem că ei continuă să creeze condiţiile unei ofensive susţinute, mai ample şi mai lungi", a adăugat înaltul responsabil din cadrul Pentagonului, potrivit Agerpres.

El a explicat că forţele ruse "nu vor să facă aceleaşi greşeli ca la Kiev", unde coloanele de tancuri au fost imobilizate de forţele ucrainene înarmate cu lansatoare de rachete portabile iar susţinerea logistică a fost ţinută la distanţă.

„Tirurile de artilerie şi loviturile aeriene pe care le lansează asupra forţelor ucrainene nu au efectul dorit, pentru că ucrainenii continuă să reziste. De aceea credem că progresele lor au fost lente şi inegale în ultimele 24 de ore", a mai spus responsabilul american.

În același timp, administraţia de la Washington le răspunde și celor care erau îngrijorați că, pentru că o victorie nu va fi posibilă până pe 9 mai, Ziua Victoriei, Putin ar putea apăsa butonul nuclear.

„Continuăm să monitorizăm capabilităţile nucleare ruse în fiecare zi cât se poate de bine şi nu considerăm că există riscul utilizării armelor nucleare, nici ameninţări pentru teritoriul NATO", a afirmat vineri după-amiază un oficial din cadrul Departamentului american al Apărării, sub protecţia anonimatului, potrivit agenţiei Reuters.

Iar un scenariu optimist vine de la dr. Mike Martin, expert militar, care spune că forțele ruse se vor prăbuși în câteva săptămâni.

„Practic, rușii vor rămâne fără soldați și ucrainenii vor porni ofensiva”, a spus expertul, citat de BBC. El a explicat că după ce rușii au suferit pierderi în regiunea Kievului, au fost retrași de acolo pentru un atac sigur în est. Dar deja trupele erau obosite și suferiseră pierderi.

Martin spune că „o schimbare strategică majoră” s-a produs deja în război, în momentul în care Marea Britanie a declarat că ținta este ca rușii să fie alungați din Ucraina, inclusiv din Crimeea. Dar el susține că ministrul britanic de Externe Liz Truss a estimat greșit când a spus că s-ar putea ca războiul să țină chiar și 10 ani.

„Forțele ruse se vor prăbuși în câteva săptămâni și vom vedea și o lovitură de stat”, a conchis expertul citat de BBC.

Ziua 65 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇