Cum e sabotată Rusia la ea acasă: Forțele speciale ucrainene operează intens în spatele liniilor inamice

De la începutul conflictului, forțele speciale ale Kievului au atacat și distrus cel puțin cinci obiective militare aflate în Rusia. Au aruncat în aer depozite de combustibil, de muniție, au distrus căi ferate pe care se transporta echipament militar, dar mai mult, i-au făcut pe rușii obișnuiți să realizeze că războiul nu se mai desfășoară departe, într-o altă țară, ci foarte aproape de ei.
Cum e sabotată Rusia la ea acasă: Forțele speciale ucrainene operează intens în spatele liniilor inamice
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Oficialii ucraineni, după mai multe zile de la o serie de explozii misterioase, au recunoscut indirect că distrug obiective militare în Rusia.
  • Rata de succes a operațiunilor de peste graniță e ridicată, Moscova n-a raportat până acum respingerea sau dejucarea vreuneia dintre ele.
  • Serviciile de informații de la Kiev anunță că au o colaborare de mulți ani cu agențiile occidentale și că folosesc aceleași standarde de muncă.
  • Forțele speciale ucrainene operează intens în spatele liniilor inamice, consideră experții militari, unde și exploatează slăbiciunile liniilor lungi de aprovizionare din Rusia.
  • Partenerii occidentali învață de la noi formele și metodele de a duce un război împotriva unui adversar serios, anunță șeful agenției de informații militare din Ucraina.

În ultima noapte de la sfârșitul lunii martie, două elicoptere ucrainene au trecut granița și au bombardat un depozit de combustibil de la marginea orașului Belgorod, Rusia.

Operațiunea, pe lângă faptul că a fost un succes, a reprezentat și primul semn că forțele Kievului vor ataca obiective militare pe teritoriul Rusiei, încercând să producă disfuncționalități în ce privește aprovizionarea armatei de ocupație.

ADVERTISING

Pentru Moscova a fost un șoc. Dintr-o dată, o invazie care trebuia să dureze trei zile s-a transformat într-un conflict care s-a mutat “acasă”.

De atunci, forțele speciale ucrainene au început să trimită drone la mare distanță, să bombardeze unități de grăniceri și să desfășoare acțiuni de sabotaj, operațiunile din Rusia desfășurându-se cu o frecvență tot mai mare.

VIDEO. Atacul a două elicoptere ucrainene în Belgorod, Rusia, 1 aprilie 2022

În ultima săptămână au fost atacate depozite de combustibil și de armament în mai multe regiuni din Rusia, ceea ce a provocat o mare neliniște la Kremlin și l-a afectat pe Vladimir Putin, care și-a radicalizat discursul și a amenințat din nou cu folosirea armelor nucleare.

Kievul intensifică atacurile în Rusia

Briansk e un oraș aflat la 100 de kilometri de granița ucraineană. În dimineața zilei de 25 aprilie, în jurul orei 2 dimineața, o explozie puternică a zguduit orașul. Un mare depozit de combustibil a sărit în aer. Apoi, alte două explozii au distrus un depozit de muniție și un al doilea depozit de combustibil. Incendiul provocat nu a putut fi stins nici 24 de ore mai târziu.

VladimirPutin
Vladimir Putin nu a luat în calcul faptul că din vânător s-ar putea să se transforme în vânat, atunci când a decis să invadeze Ucraina - Foto: Hepta.ro

Mai mult, incursiunile în Rusia au continuat. Până ieri, un depozit de armament din Kursk, o regiune situată la nord de Belgorod, a fost aruncat în aer și alte două explozii au fost semnalate în regiunea Voronej, aflată la 300 de kilometri de granița ucraineană.

„Regiunile Belgorod, Voronej, Kursk încep să experimenteze activ conceptul demilitarizării. Cum să explic? Foarte simplu. Dacă voi decideți să atacați o altă țară, să ucideți tot ce este acolo, să striviți sub tancuri oameni pașnici și vă folosiți de depozitele de la graniță ca să alimentați aceste crime, atunci, mai devreme sau mai târziu, va veni nota de plată. Când Rusia atacă cu o asemenea intensitate, nu poți sta pasiv. Așadar, eliminarea depozitelor din Belgorod-Voronej este un proces absolut natural. Karma este nemiloasă!”, a declarat Mihail Podoliak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski, confirmând indirect că operațiunile din Rusia sunt opera forțelor ucrainene.

Aceste misiuni sunt dificil de planificat și de executat. Pe lângă faptul că e nevoie de informații, procesul de pregătire implică alegerea strategiei potrivite pentru atingerea obiectivului, alegerea armelor și a echipei care execută operațiunea.

Întrebarea pe care și-o pun mulți experți este cum reușește Ucraina să desfășoare astfel de operațiuni pe teritoriul inamic

Răspunsul e simplu: ajutorul pe care-l primește de la agențiile de informații americane și europene. 

Dar realitatea e mult mai complicată. Agențiile occidentale pot oferi Kievului informații valoroase, pot ajuta la planificarea misiunii și alegerea armelor, dar execuția cade exclusiv în sarcina forțelor ucrainene.

Rata lor de succes e atât de mare încât i-a uimit și pe specialiștii occidentali.

„Forțele speciale ucrainene operează în spatele liniilor rusești și exploatează vulnerabilitatea rutelor lungi de aprovizionare cu o mare eficiență... toate acestea le oferă timp ucrainenilor ca să-și dezvolte capacitățile de apărare. Rușii au pierdut mult din puterea de luptă a forțelor de elită. E nevoie de timp pentru a reconstrui acea expertiză, a reface numărul de militari și echipamentul de care e nevoie pentru a reprezenta din nou o amenințare semnificativă”, a declarat un expert în informații militare pentru publicația “The National”.

Cea mai mare contribuție la reușita acestor operațiuni periculoase, spectaculoase și demoralizante pentru Rusia o are Serviciul Ucrainean de Securitate (Sluzhba Bezpeky Ukrayiny, SBU), dar și GUR, agenția de informații militare.

Istoria tulbure a serviciilor secrete ucrainene

După ce Ucraina și-a declarat independența în 1991, SBU s-a format pe structura KGB-ului ucrainean, divizia regională a înfricoșătorului serviciu secret de la Moscova.

Numai că destinul celor două, pe parcursul anilor, s-a despărțit, astăzi ajungând să se confrunte.

Reforma din SBU începe odată cu Revoluția Portocalie, în 2004, atunci când Ucraina face primul pas important pentru a se desprinde de sub tutela Rusiei.

Dar “independența” durează șase ani, pentru că la alegerile din 2010 președinte devine “omul Moscovei”, Viktor Ianukovici, după doi ani de criză politică și de acuzații de corupție la adresa regimului pro-occidental.

Cu adevărat, Ucraina se desprinde de Rusia în 2014, atunci când revolta populară din Kiev îl alungă de la putere pe Ianukovici. La câteva luni, Moscova atacă Ucraina în est și invadează Peninsula Crimeea.

În ultimii 8 ani, Ucraina s-a aflat într-un conflict continuu cu Rusia. În regiunea Donbas au fost lupte între forțele armate și separatiștii ruși, iar Moscova a încercat să distrugă regimul democratic de la Kiev prin finanțarea unor mișcări politice, prin atacuri cibernetice, propagandă și sancțiuni economice.

O adevărată vânătoare împotriva spionilor ruși

SBU, agenția ucraineană de informații, se dezvoltă și se profesionalizează în acest peisaj tulbure, în care Ucraina se afla sub o presiune continuă.

Dacă forțele armate ale Kievului s-au antrenat cu trupele NATO, au participat la exerciții militare, s-au modernizat și au achiziționat arme, SBU a primit sprijin de la agențiile occidentale, și-a dezvoltat un puternic departament de “apărare cibernetică” și a strâns informații despre Rusia.

“Din primul minut al invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în noaptea de 24 februarie 2022, Serviciul de Securitate, împreună cu tot poporul ucrainean, s-a ridicat pentru a-și apăra patria. Cu armele în mâini, executăm misiuni de luptă, coordonându-ne cu alte unități militare din zonele de luptă”, se arată în prezentarea serviciului de informații de pe site-ul oficial.

“Detectăm și aducem în fața justiției agenți ai serviciilor speciale ale inamicului, pe care invadatorii încearcă să-i implice atât în războiul deschis, cât și în cel subteran împotriva Ucrainei”, se mai spune în declarația agenției, care prezintă într-un mod precis rolul acesteia în războiul împotriva Moscovei.

“Arestăm colaboratori ai Rusiei, informatori pentru artileria inamică, eliminăm grupurile de sabotaj și de recunoaștere. Ucrainenii sunt implicați activ în detectarea agenților inamici și a grupurilor de sabotaj, de recunoaștere și de înregistrare a mișcărilor echipamentelor inamice”, se mai arată în documentul oficial.

Agențiile ucrainene au standarde occidentale

Un alt serviciu implicat în războiul împotriva Rusiei este și GUR, Agenția de Informații Militare.

Are o mare capacitate de execuție a misiunilor, fiind o prelungire a forțelor armate care se ocupă cu prelucrarea informațiilor din teren și realizarea planurilor de luptă.

AgentieInformatiiUcraina
Kirilo Budanov, șeful Agenției de Informații militare din Ucraina

“Agențiile ucrainene au adoptat standardele occidentale și s-au integrat în sistemul occidental. Cooperarea cu comunitatea de informații occidentale a fost stabilită cu mulți ani în urmă. Mai mult de zece ani, mult mai mult... Pentru o vreme, cooperarea a încetinit, apoi a devenit mai activă. Cu toate acestea, într-un fel sau altul, este în desfășurare de foarte mulți ani”, a declarat Kirilo Budanov, șeful GUR, într-un interviu realizat pentru o publicație militară, în septembrie 2021.

“Partenerii occidentali învață de la noi formele și metodele de a duce un război împotriva unui adversar serios. Puterea militaro-politică a Federației Ruse nu poate fi comparată cu nicio țară din Orientul Mijlociu sau Africa. Acestea sunt condiții complet diferite. Ei nu sunt obișnuiți să-și desfășoare activitățile în astfel de condiții și acesta este unul dintre punctele principale în care am găsit înțelegere și cooperare. Le oferim experiența noastră, iar ei ne ajută. Așa este construit totul”, a mai adăugat Kirilo Budanov.

El a mai spus că există o strânsă colaborare între agențiile de informații din Ucraina, iar acestea se subordonează instituției prezidențiale.

În contextul unui conflict de opt ani și al unei crize între Rusia și Ucraina, declanșate chiar în 1991, odată cu declararea independenței, agențiile de informații ale Kievului s-au aflat sub presiune să găsească soluții pentru ca instituțiile statului să reziste în fața presiunii Rusiei.

Serviciile secrete ucrainene “sunt capabile să desfășoare operațiuni speciale oriunde în lume”, a mai spus Budanov, în interviul citat, așa că n-ar mai trebui să mire pe nimeni că Ucraina a atacat și va continua să atace ținte militare pe teritoriul Rusiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇