Cum ar trebui să răspundă SUA la amenințările lui Putin cu bomba atomică?

Cum ar trebui să răspundă SUA la amenințările lui Putin cu bomba atomică?

Putin n-a ratat nicio ocazie să amenințe Ucraina și Occidentul cu armele sale atomice, mai ales după ce-a testat racheta Satan 2. La Moscova, parada de Ziua Victoriei va fi deschisă de lansatoarele de rachete Iskander, iar Suedia și Finlanda au fost avertizate că le vor vedea și de aproape, dacă intră în NATO. Iar submarinele din Marea Neagră lovesc Kievul cu rachete de croazieră.

Cum ar trebui să răspundă Occidentul, dacă Rusia recurge, în cele din urmă, la bomba atomică?

În primul rând, ca să nu se ajungă acolo, Statele Unite ar trebuie să-i arate foarte clar lui Putin că vor câștiga un război nuclear cu Rusia, fără nicio îndoială, spune Seth Cropsey, fondatorul și președintele Institutului Yorktown, un fost ofițer de marină și subsecretar adjunct al Marinei SUA, într-un articol publicat și în Wall Street Journal.

ADVERTISING

Mai departe, dacă Putin chiar dă ordinul și Rusia efectuează o lovitură nucleară, există mai multe opțiuni.

Dacă este atacată cu arma atomică, Ucraina va avea de făcut aceeași alegere cu care s-a confruntat și Japonia în 1945: să se predea sau să fie anihilată. Numai că japonezii s-au predat americanilor, nu rușilor.

Ucraina probabil nu se va preda. O victorie a Rusiei ar duce la crime în masă, deportare, violuri și alte atrocități. Imaginile îngrozitoare din Bucea, Irpin și din alte părți demonstrează adevăratele intenții ale Rusiei. Alegerea Ucrainei nu va fi între moarte și supraviețuire, ci mai degrabă între rezistență armată și exterminare neînarmată.

ADVERTISING

În același timp, utilizarea armelor nucleare va declanșa un răspuns al NATO. Dacă va fi tot unul nuclear, am putea ajunge la un război nuclear la scară largă între Rusia și Occident, genul acela de război care aduce sfârșitul lumii.

În aceste condiții, poate că un răspuns convențional la un atac nuclear rusesc ar fi mai potrivit, crede Cropsey. De exemplu, SUA și aliații ar putea distruge pe loc toate navele militare rusești din Marea Neagră și Marea Mediterană.

Ar putea fi vânate și submarinele strategice rusești din Marea Barents și Marea Okhotsk, așa cum se antrenau americanii în timpul Războiului Rece.

ADVERTISING

Este vorba despre submarine rusești cu propulsie nucleară, purtătoare de rachete balistice cu focoase nucleare, care se ascund în aceste ape îndepărtate așteptând ordinul să lanseze noi lovituri cu arme atomice. Dacă le distrug, americanii reduc dramatic capacitatea Rusiei de a purta un război nuclear.

În paralel, SUA ar putea să-și înarmeze navele de suprafață cu arme nucleare tactice, tot ca în timpul Războiului Rece, pentru a le arăta rușilor că n-au cum să câștige.

Un război nuclear nu ar trebui să fie purtat niciodată, mai spune fostul ofițer al US Navy. Dar Kremlinul pare dispus să înceapă unul, cel puțin unul limitat. Dacă SUA arată că nu sunt dispuse să dea un răspuns pe măsură, riscul ca Putin să folosească arme nucleare devine periculos de real.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇