Legea care dă imunitate penală şi mai mulţi bani conducerii ASF intră azi pe ordinea de zi la Senat

Senatul are pe ordinea de zi a plenului de luni, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege iniţiat de către deputatul PNL Florin Roman care prevede modificarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Astfel, iniţiativa legislativă ar oferi imunitate penală şi civilă conducerii ASF şi ar introduce noi beneficii pentru cei care nu domiciliază în Capitală prin decontarea cheltuielilor cu locuinţa de serviciu, cazare, diurnă şi transport.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare introducerea unor prevederi care să asigure protecţia persoanelor cu atribuţii în supravegherea şi controlul entităţilor reglementate, împotriva eventualelor hărţuiri în justiţie.

Totodată, vizează protejarea confidenţialităţii informaţiilor obţinute de către angajaţi Autorităţii de Supraveghere Financiară (A.S.F.) în exercitarea atribuţiilor, clarificarea unor noţiuni specifice şi restructurarea capitolului privind sancţiunile, pentru o mai clară reglementare a acţiunilor de control supraveghere exercitate de autoritate.

În acelaşi timp, se doreşte crearea cadrului legal pentru stabilirea unui regim sancţonatoriu pentru entităţle care nu respectă măsurile impuse de autorităţi.

Proiectul de lege a fost adoptat deja de Camera Deputaţilor în octombrie

Actualul ministru al Economiei, Cladiu Năsui, i-a reproşat atunci lui Florin Roman că doreşte, prin această propunere legislativă, să introducă privilegii pentru membrii Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, care deja au salarii de peste 10.000 euro pe lună, şi anume introducerea unor diurne şi „decontarea cheltuielilor pentru politrucii care nu au domiciliul în Bucureşti”.

Năsui acuză PNL că vrea să creeze privilegii pentru membrii Consiliului ASF: Se introduc diurne pentru cei care au deja salarii de peste 10.000 de euro pe lună

„Membrii Consiliului ASF care nu au domiciliul în Bucureşti beneficiază de decontarea cheltuielilor cu locuinţa de serviciu, cazarea, diurnă şi transport, în condiţiile stabilite prin lege şi prin reglementările proprii”, arată un nou alineat introdus prin proiectul de lege.

Şi fosta senatoare Ramona Dinu a anunţat, pe 21 octombrie 2020, că USR se opune ferm proiectului de lege care modifică OUG 93/2012 privind îînfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară.

„USR consideră propunerile venite din partea deputatului PNL drept mai nocive chiar decât propunerile PSD de suboronare a altor autorităţi de reglementare independente sau de control, precum Curtea de Conturi, ANCOM sau Consiliul Concurenţei”, a mai arătat Dinu, într-un comunicat de presă.

Exonerarea de răspundere a anumitor funcţionari din cadrul ASF – prevăzută de art. I punctul 2. din proiectul de lege – prezintă o situaţie fără precedent în legislaţia din România şi prezintă multiple probleme legale, constituţionale, economice, mai spune sursa citată.

O astfel de prevedere ar duce la blocarea efectivă a posibilităţii tragerii la răspundere a persoanelor responsabile şi, totodată, la consolidarea pasivităţii sau a altor abuzuri de care pot fi vinovaţi aceşti funcţionari ai ASF.

De asemenea, discriminarea poate fi incidentă şi în legătură cu alţi funcţionari publici cu atribuţii de control şi supraveghere din cadrul altor autorităţi şi instituţii publice, precum Consiliul Concurenţei, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, ANPC etc., conchide sursa menţionată.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖