Noul președinte american este persoana potrivită pentru a se ocupa de problemele cu care se confruntă o națiune extrem de divizată. Va găsi el însă soluțiile necesare?
Imaginile zilei de 6 ianuarie 2021 sunt o mărturie concludentă pentru starea în care se află SUA la patru ani după ce Donald Trump a devenit președinte al țării.
Aceste imagini vor deveni parte a memoriei colective și nu doar în SUA: lumea nu va uita ziua în care suporterii lui Trump, alimentați de ură și de teorii ale conspirației, au luat cu asalt Capitoliul, inima democrației americane.
Incidentele au avut loc în urmă cu două săptămâni, iar acum un nou președinte a fost învestit. În pofida tuturor tentativelor și minciunilor sale, Trump nu a fost capabil să evite acest moment. Acestea sunt veștile bune. Ar trebui să respirăm ușurați.
Citește mai multe informații despre învestirea lui Joe Biden:
Trumpismul nu va dispărea
Deși Trump nu mai este președinte, trumpismul nu s-a sfârșit defel. SUA nu au fost atât de divizate de la Războiul Civil încheiat cu mai bine de 150 de ani în urmă.
Cele două tabere politice ale țării par situate pe poziții ireconciliabile, atât în Congres, cât și în casele oamenilor. Zeci de milioane de susținători ai lui Trump continuă să rămână prizonieri în rețeaua de minciuni creată de acesta.
Moștenirea lui Trump nu este dezastruoasă doar pe plan intern; relațiile internaționale au suferit de asemenea major în mandatul acestui președinte unilateralist.
Aliații dintotdeauna ai Americii sunt tulburați, în timp ce liderii autoritari din Rusia și China, de exemplu, și-au frecat cu siguranță mâinile cu bucurie când au văzut ce se întâmpla pe 6 ianuarie.
Biden a moștenit haos și un sistem economic deranjat brutal. Se mută într-o Casă Albă unde nimic nu mai este în ordine. Timp de mai multe săptămâni, SUA nu au mai fost de fapt conduse de nimeni - este vorba de superputerea economică și nucleară a lumii.
O situație periculoasă nu numai pentru SUA, ci pentru întreaga comunitate internațională - un vid de putere este umplut cu ușurință de alte forțe.
Unitate și redresare
Partea bună este că niciodată un președinte nu a avut atâta experiență politică precum Joe Biden. El face politică de peste 50 de ani, cu o reputație de om politic dispus la compromis și reconciliere cu rivalii săi.
A fost opt ani vicepreședinte în administrația lui Barack Obama, știe deci ce provocări îl așteaptă în Biroul Oval. Dar este optimist. În discursul său inaugural, s-a prezentat drept un profesionist al reconcilierii și a pus accent pe teme ca unitatea și redresarea.
Nu este nicio îndoială că Biden este omul potrivit pentru acest moment.
A ales o echipă de specialiști experimentați, capabili să se ocupe de treburile țării din prima zi. Să sperăm că noul șef al statului va fi capabil să ajungă la un compromis și cu Partidul Republican, pentru a adopta pachetul de ajutoare anti-COVID-19 și a repara daunele provocate de pandemie.
Democraţii au preluat puterea în Senatul SUA sub supravegherea Kamalei Harris
Să sperăm că va reuși să evite scenariile cele mai negre.
Președinte de tranziție
Marea provocare va fi să conducă țara spre o nouă normalitate, după o perioadă inițială de management de criză.
Ce le poate oferi administrația Biden celor care se simt abandonați de establishment-ul politic? Ce programe poate lansa pentru a reduce prăpastia socială și inegalitățile economice tot mai mari? Ce va face pentru a se asigura că Poliția nu îi mai discriminează pe cetățeni din cauza culorii lor?
Joe Biden va fi un președinte de tranziție. Este un lucru pe care l-a subliniat de la bun început. Dar cuvintele nu sunt de ajuns. Este nevoie de acțiune pentru a-i uni pentru viitor pe cetățenii SUA.
Țara trebuie să-și redefinească imaginea și propria idee despre ea însăși. Trebuie să se întrebe cum ar trebui să arate societatea americană. Ce înseamnă să fii "american?” Va rămâne America un loc la care visează emigranții potențiali? Va continua să-i primească cu brațele deschise pe viitorii imigranți? Și ce rol ar urma să joace SUA pe scena internațională?
Biden nu poate răspunde acum la toate aceste întrebări. Nu are nici puterea, nici energia de a dezvolta o viziune pentru viitorul apropiat, ca să nu mai vorbim de viitorul îndepărtat.
Acesta este aspectul tragic al zilei de ieri, în pofida ușurării că președinte este acum Biden și nu Trump.
Ines Pohl, șefa biroului DW de la Washington