Iohannis, la primul summit ținut la Bruxelles de la începutul pandemiei: Avem nevoie de bani, dorim sume consistente. Sunt relativ optimist (Video)

Iohannis, la primul summit ținut la Bruxelles de la începutul pandemiei: Avem nevoie de bani, dorim sume consistente. Sunt relativ optimist (Video)

Președintele Klaus Iohannis se află în acest sfârșit de săptămâna la Bruxelles, unde are loc primul Consiliu European organizat în format fizic de la începutul pandemiei de COVID-19.

Reuniunea este dedicată negocierii bugetului multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 şi Planului european pentru relansare economică. Până acum, au mai avut loc și alte reuniuni ale Consiliului European, însă prin videoconferinţă.

De la Bruxelles, șeful statului a ținut o scurtă declarație de presă, în care a vorbit despre ce vrea să obțină pentru România.

ADVERTISING

”Pentru România sunt două chestiuni foarte importante. Vrem o sumă suficient de mare pe coeziune si o sumă suficient de mare pe politică agricolă. Avem nevoie de bani pentru școli, autostrăzi, căi ferate, agricultură”, a spus Iohannis, referindu-se la bugetul UE pentru 2021-2027.

Guvernul și Iohannis au prezentat Planul de Relansare Economică. Multe promisiuni pentru o viață mai bună și discursuri presărate cu atacuri la PSD

”Al doilea pachet mare pe care îl negociem astăzi e pachetul destinat revigorării economice, un pachet pe care contăm. Sunt bani care vor fi folosiți pentru refacerea economiei după criza cauzată de COVID-19.

ADVERTISING

Dorim să obținem sume consistente. Avem pe de-o parte bani care se dau sub formă de împrumuturi, dar o parte, sperăm și mai mare, sunt bani care nu trebuie returnați, așa-numitele granturi”, a explicat șeful statului.

Orban anunţă că România poate deconta de la UE 650 de milioane de euro pentru măsurile luate în lupta anti-Covid

Iohannis a precizat însă ca e relativ optimist în ce privește finalizarea la acest summit a negocierilor.

”Sunt relativ optimist că în final, pentru România, sumele vor fi rezonabile, consistente. Dar, dacă mă veți întreba dacă finalizăm discuțiile azi și mâine, cred că nimeni nu poate spune.

ADVERTISING

În Consiliu părerile încă sunt împărțite, nu toată lumea e convinsă că propunerea care e pe masă e cea mai bună. Mă aștept la negocieri destul de complicate. Important de știut e ca sunt bani mulți pe care îi discutăm și pentru România e o șansă mare”, a încheiat președintele.

Declarație de presă susținută înaintea participării la reuniunea Consiliului European (17.07.2020)

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇