Siegfried Mureșan cere Consiliului European mai mulți bani la agricultură și coeziune, pentru a vota bugetul UE

Siegfried Mureșan cere Consiliului European mai mulți bani la agricultură și coeziune, pentru a vota bugetul UE

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan avertizează că Parlamentul European nu va vota un buget al UE care nu finanțează adecvat agricultura și coeziunea. El i-a reproșat președintelui Consiliului European, Charles Michel, că nu informează și nu implică PE în discuțiile privind bugetul.

Publicitate

„Suntem îngrijorați fiindcă nu informați și nu implicați Parlamentul în discuțiile privind bugetul Uniunii Europene așa cum ar trebui, fiindcă Parlamentul este autoritatea bugetară. Și noi nu putem fi de acord cu dumneavoastră fiindcă urmează să propuneți un buget mai mic pentru o Uniune Europeană care trebuie să facă mai mult și pur și simplu nu putem face mai multe cu un buget mai mic”, a spus Siegfried Mureșan (PNL / PPE) la dezbaterea din plenul Parlamentului European.

Publicitate

Bugetul UE nu este ca fasolea magică, nu crește doar dacă membrii Consiliului European se uită la el.

Siegfried Mureșan
https://www.facebook.com/SiegfriedMEP/videos/313985556302834

Bani pentru priorități

Eurodeputatul român i-a transmis lui Michel că bugetul multianual al UE va fi votat de Parlamentul European doar dacă vor fi prevăzute fondurile necesare pentru agricultură și coeziune.

”Care sunt solicitările noastre: în primul rând, să finanțăm adecvat prioritățile tradiționale ale Uniunii Europene: agricultura și coeziunea.


În al doilea rând, să respectăm promisiunile pe care le-am făcut și să finanțăm conform acestor promisiuni noile priorități: digitalizarea, lupta împotriva schimbărilor climatice, protejarea mediului, cercetarea, dezvoltarea, inovarea, frontierele externe, migrația.

Nu putem soluționa criza COVID-19 generând probleme în alte domenii prin subfinanțarea lor. Și vă rog să transmiteți membrilor Consiliului European următorul mesaj: nu putem să ascundem un Buget multianual mai mic în spatele Pachetului de redresare”, a spus Mureșan.

Un control mai bun al cheltuielilor

Eurodeputatul român susține că distribuirea fondurilor incluse în pachetul de redresare după pandemie trebuie să fie controlată cât mai strict.

”Și acum, în ceea ce privește Pachetul de redresare: banii trebuie cheltuiți bine. Trebuie să fie cheltuiți pe modernizarea Europei, pe proiecte cu plus-valoare la nivel european. În al doilea rând, cu cât sunt cheltuiți mai mulți bani, cu atât controlul trebuie să fie mai bun.

În al treilea rând, este nevoie de un plan de rambursare adecvat. Fiecare cetățean, fiecare companie, când accesează un credit, au nevoie de un plan de rambursare pentru a vedea exact când și cât trebuie să ramburseze. Același lucru ar trebui să îl facem și noi ca Uniune Europeană”, a spus Mureșan.

UE să introducă taxa pe plastic

Înțelegerea privind bugetul multianual al Uniunii Europene trebuie să includă și un plan cât mai clar privind resursele proprii, spune Siegfried Mureșan.

”Resurse proprii: trebuie să introducem taxa pe plastic acum, să plătim dobânzile și să începem rambursarea înainte de 2027 și să avem un plan și un calendar cu caracter obligatoriu cu privire la resursele proprii.

Numai dacă aceste solicitări ale Parlamentului vor fi acceptate, vom putea să ne dăm consimțământul până la urmă și, oricum ar arăta compromisul dumneavoastră în Consiliu, suntem gata să discutăm cu dumneavoastră, să negociem, deoarece acordul la care s-ar ajunge în Consiliu nu va fi acordul final, e nevoie și de acordul Parlamentului”, a spus Mureșan în finalul discursului său.

Citește și: UE va condiţiona alocarea fondurilor de situaţia statului de drept şi combaterea corupţiei


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇