Iohannis, despre PNRR: Situația este destul de bună. Nu ne-ar ajuta o aprobare rapidă

Iohannis, despre PNRR: Situația este destul de bună. Nu ne-ar ajuta o aprobare rapidă

Președintele Klaus Iohannis consideră că situația Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României, neaprobat încă de Comisia Europeană, este bună.

Șeful statului spune că o aprobare rapidă nu ne-ar ajuta și că este mult mai bine ca planul să fie discutat cât mai pe larg de către oficialii europeni.

”Situația este destul de bună, avem un PNRR finalizat, depus, aceste discuții cu Comisia Europeană sunt benefice. Nu ne-ar ajuta o aprobare rapidă, pentru că trebuie ca aceste programe să fie implementate.

ADVERTISING

Și decât să avem discutii ulterioare, prefer să avem toate aspectele discutate și lămurite cu CE, să le putem implementa foarte repede, fără să ne blocăm pe parcurs. Mai bine sacrificăm o lună, două și când e gata demarăm lucrurile”, a declarat Klaus Iohannis, joi, înaintea reuniunii Consiliului European.

La începutul lunii, Guvernul a prezentat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), prin care România primește 29,2 miliarde de euro.

Premierul Florin Cîțu a precizat că banii vor fi folosiți pentru a construi autostrăzi, creșe, școli și pentru renovarea spitalelor.

ADVERTISING

Ulterior, Comisia Europeană a transmis câteva zeci de observaţii pe tema PNRR depus de România.

Surse apropiate discuţiilor spun că este vorba de o evaluare de etapă, experţii europeni cerând detalii ca parte a procesului de evaluare şi trimitere de clarificari la care se supun toate statele. În plus, se încearcă și negocierea costurilor.

Majoritatea observațiilor se referă la faptul că nu sunt justificate unele costuri, lipsesc unele metodologii de calcul şi că au fost furnizate unele informaţii neclare legate de proiecte.

ADVERTISING

Află mai multe despre PNRR:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇