Premierul Florin Cîțu a venit miercuri în plenul Parlamentului pentru a prezenta Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). PSD a cerut insistent acest lucru, amenințând că, în caz contrar, va intra în grevă parlamentară.
Cîțu a explicat în ce constă PNRR-ul, ce reforme vor fi implementate și care sunt sumele alocate. El a cerut Opoziției să nu mai prezinte scenarii apocaliptice, pentru că sperie și românii, și investitorii de care este nevoie pentru implementarea acestor reforme.
După prezentarea lui Cîțu au luat cuvântul doar parlamentari de la PSD și AUR, plus Diana Șoșoacă, care acum e senator neafiliat, după ”divorțul” de formațiunea condusă de George Simion. Nu a vrut să vorbească despre PNRR niciun parlamentar de la PNL, USR-PLUS, UDMR, dar nici din partea grupului minorităților naționale.
Social-democrații au acuzat că liderii ”coaliției șmenului” au vrut ca PNRR-ul să fie o sursă de contracte pentru ei și apropiații lor, în timp ce românii vor fi îndatorați și vor trebui să suporte măsuri de austeritate. Ei nu au prezentat dovezi și Cîțu a spus că ceea ce se va întâmpla va duce la bunăstare, nu la austeritate.
Liderii AUR și Diana Șoșoacă au recitat poezii și au acuzat și ei coaliția că permite ”ultima privatizare a tot ce mai e românesc” și că în schimb ceea ce vom primi de la UE prin PNRR este un ”ajutor de înmormântare”. Dacă lui Șoșoacă i-a fost tăiat microfonul pentru că a făcut aluzii la potența sexuală a lui Ludovic Orban când acesta a vrut să o întrerupă din recitat Scrisoarea a treia a lui Eminescu, George Simion a greșit autorul.
Mai exact, el a spus că ”marele nostru Eminescu avea o poezie care se potrivește foarte bine votului nostru de astăzi”, însă a recitat din poezia ”Eminescu răsucindu-se în mormânt” a lui Marian Bamboi.
În final, când toți cei din Opoziție și-au încheiat intervențiile, Orban a vrut să continue ședința, dar Marcel Ciolacu a cerut o pauză de jumătate de oră pentru a se consulta cu social-democrații. Rămâne de văzut dacă ei vor anunța că intră în grevă parlamentară, pentru că toți au considerat că Florin Cîțu a făcut doar declarații politice, în niciun caz o prezentare detaliată a PNRR.
SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, declarațiile și principalele momente din Parlament:
14:20 - Toți cei care s-au înscris la cuvânt și-au epuizat intervențiile. Nimeni de la UDMR, USR-PLUS și PNL nu a dorit să ia cuvântul pe subiectul PNRR. Nici Florin Cîțu nu a mai luat cuvântul la final pentru a răspunde acuzațiilor lansate de opoziție.
Orban a vrut să continue ședința, dar Marcel Ciolacu a cerut o pauză de jumătate de oră pentru a se consulta cu social-democrații. Amintim că marți el a amenințat că PSD intră în grevă parlamentară dacă Florin Cîțu nu prezintă în plen PNRR. În toate intervențiile de azi, social-democrații au spus că nu consideră că premierul le-a prezentat cu adevărat ceva.
14:13 - Din partea neafiliaților ia cuvântul Diana Șoșoacă:
- În sfârșit dl Cîțu nu fuge, dar o să-l punem pe fugă cât de curând. Suntem împrumutați pe 500 de generații și dl Cîțu vrea să ne împrumute pentru încă 500 de generații.
Ca și foștii colegi de la AUR, Șoșoacă s-a apucat să recite din Eminescu.
”Şi acum priviţi cu spaimă faţa noastră sceptic-rece/ Vă miraţi cum de minciuna astăzi nu vi se mai trece?/ Când vedem că toţi aceia care vorbe mari aruncă/ Numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă/ Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela/ Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa?/ Prea v-aţi arătat arama sfâşiind această ţară/ Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară/ Prea v-aţi bătut joc de limbă, de străbuni şi obicei/ Ca să nu s-arate-odată ce sunteţi - nişte mişei!/ Da, câştigul fără muncă, iată singura pornire/ Virtutea? e-o nerozie; Geniul? o nefericire/ Dar lăsaţi măcar strămoşii ca să doarmă-n colb de cronici/ Din trecutul de mărire v-ar privi cel mult ironici/ Cum nu vii tu, Ţepeş doamne....”
Când Orban a vrut să o întrerupă, Șoșoacă i-a strigat ”lăsați dle Orban, că dvs nici un minut nu rezistați”. În final, i-a tăiat microfonul.
14:10 - De la PSD mai ia cuvântul Lucian Romașcanu:
- Argumentul suprem că habar nu aveți ce e în PNRR e că nimeni de la PNL, UDMR sau USR-PLUS nu ia cuvântul.
- Cel mai bun nume e Programul Național de Rateuri cu Repetiție. E de două ori venit înapoi. L-a preluat dl Cîțu în speranța că se va califica frumos, pe un cal alb, pentru Congresul PNL.
- Ce faceți dvs e condamnarea sudului și Moldovei la sărăcie.
- Gaze - zero. Incredibil! Irigații - zero. Este culmea ca o parte din decidenți care nu au votat pe Biblie să ne lase la mila Bunului Dumnezeu.
- Vor exista două Românii care vor merge cu viteze diferite. Avem o clasă politică ce nu e în stare să unească România pe niciun palier. Cu această clasă politică nu uneam nici Mizilul de Ploiești.
14:05 - De la AUR a venit la microfon Claudiu Târziu, care își salută colegii cu Hristos a înviat, cum speră să ”învieze și dreptatea neamului românesc. Din păcate, încă umblă cu capul spart”.
- Ne aflăm astăzi aici cu o promisiune: că ni se va prezenta PNRR-ul. Nu a fost prezentat, însă și această promisiune era prea puțin. Noi am cerut ca acest plan care angajează mai multe guverne și obligă românii să suporte costuri importante să fie dezbătut în mod real în Parlament și votat.
- Guvernul crede că le știe pe toate și ne tratează cu refuz.
- Acest PNRR este un ajutor de înmormântare și ultima mare privatizare a tot ceea ce a mai rămas românesc.
14:00 - Tot de la PSD vine la microfon deputatul Alfred Simonis.
- Eu fiind mai naiv aproape l-am crezut pe premier când a spus că nu a fost invitat. Dar mi-am amintit imediat declarațiile potrivit cărora ”PNRR nu are de ce să treacă prin Parlament, nu e nevoie de niciun vot, de nicio dezbatere”.
- Dacă mai aveți influență asupra lui, dl președinte al PNL, poate îl convingeți să prezinte totuși planul.
- Aceste trei găști, una la PNL, una la Guvern și alta la USR-PLUS are propriile interese financiare, nimic în comun cu interesele României.
- Ce blestem pe țara asta să avem la conducere niște trădători, niște maeștri ai aranjamentelor subterane și sulfuroase.
- Slavă domnului, partea bună că v-a întors CE PNRR-ul e că nu îl veți implementa dvs.
13:54 - A venit la tribună Gabriela Firea, senator PSD:
- Noi am fi vrut să spunem ”da”, dar nu ne-a dat Guvernul ocazia.
- PSD din prima clipă a fost deschis nu doar la dialog, ci să punem la dispoziție toți specialiștii noștri.
- Dle premier, nu ați venit de bună voie aici. Ați spus că au fost plângăcioși cei din Opoziție. Nu ați venit de bună voie, ci mai degrabă cum spune vorba, ”cum îi e câinelui a linge sare”.
- Am notat ce ați afirmat aici în Parlament. Aveați ocazia să spuneți stop acestor așa-zise afirmații neadevărate, toxice aș zice, de care ați acuzat opoziția. Să prezentați un draft.
- Aveți acum șansa să nu votați acest plan și să facem echipă cu toții.
13:50 - Vorbește George Simion, liderul AUR.
- Noi astăzi o să spunem nu acestui plan care nu ni s-a prezentat. Eram mic în anii 90 când FMI-ul dicta închiderea industriei românești. Atunci nu am avut cum să spun nu.
- Marele nostru Eminescu avea o poezie care se potrivește foarte bine votului nostru de astăzi. ”De ani și ani cădeți în hău, nimic nu vă mai merge/Rușine să vă fie-n veac că v-ați trădat străbunii/De parcă n-ați fi pui de dac, ci rude-ați fi cu hunii!”.
- În numele unei Românii suverane noi o să spunem ”nu”.
De precizat că versurile recitate de Simion nu-i aparțin lui Mihai Eminescu. Ele sunt din poezia ”Eminescu răsucindu-se în mormânt” a lui Marian Bamboi.
13:35 - Ia cuvântul Marcel Ciolacu, președintele PSD:
- ”Dle premier, mai veniți la microfon presupun, ca să ne prezentați totuși clar. Dl Cîțu, de data aceasta nu ați mai avut pe unde să fugiți. Afară vă așteaptă agricultorii să le spuneți de ce agricultura primește 0 lei prin PNRR.
- Ieșiți și spuneți de ce românii mănâncă 70% produse de import.
- Haideți cu curaj, să nu mai fugiți iar, dacă doriți să coborâți la fermieri pot solicita o pauză.
- E o mare rușine că premierul României trebuie forțat să vină în Parlament. E o mare rușine că a fost nevoie de insistențele PSD. Până în ultima clipă ați vrut să ascundeți românilor adevărul.
- Nici azi nu ați făcut public planul pentru toți românii. Mă uit la parlamentarii coaliției, dvs ați văzut acest plan, știți ce conține?
- Dacă știe vreunul îl invit în dialog cu mine aici.
- Dle Orban, dvs ați văzut acest plan? L-ați citit? Îl aveți în detaliu?
- Această coaliție a șmenului a vrut să deturneze un plan lăudabil al Europei către clientela de partid. Dle Barna, câte rude aveți pe lista de așteptare la PNRR?
- Am cerut mecanisme de control, v-am dat soluții, am vrut să fim constructivi, pentru că am înțeles că este cea mai importantă oportunitate a României de a interveni în decalajele dintre zonele de dezvoltare ale țării.
- V-ați bătut joc, de asta ați fost refuzați de două ori până acum de Comisia Europeană și veți fi ultimul guvern din UE care depune acest plan. Miniștri ai dvs sunt studenți de bancuri în cancelariile europene. CE vă tratează ca pe un elev repetent care nu-și face temele și îl trimite acasă să mai învețe.
- Dle Cîțu, dle Barna, dvs ce v-ați propus? Vă spun eu: v-ați dus la Bruxelles cu o poveste frumoasă de reforme, dar nu ați făcut decât să tăiați, să readuceți austeritatea.
- Tot ce ați propus a fost înghețarea veniturilor, creșterea vârstei de pensionare și majorarea taxelor pentru firme și populație.
- Vă place să credeți că sunteți apostolii transparenței, dar nu sunteți decât trompetele austerității. Niște mincinoși.
- PSD a scăpat România de împrumuturile de la FMI, actualul Guvern PNL-USR le va readuce în țară.
- Vreți să vindeți tot și să transformați România într-o mare piață de consum. Voi cu bogăția, românii cu sărăcia.
- Planul Germaniei are 1.241 de pagini, al Franței 800 de pagini, al Poloniei 500 de pagini. În România nimeni nu a văzut nicio pagină.
- PSD este total împotriva antireformei guvernării Cîțu-Barna. Nicio măsură de austeritate nu va primi votul PSD aici în Parlament.
- Dle candidat Orban, opriți-vă din chefurile pe care le faceți prin toate instituțiile prin care ați trecut și opriți acest guvern.
- Și din câte știu sezonul de ski s-a terminat, îl invit pe dl Iohannis să oprească să mai fim făcuți de râs la Bruxelles”.
13:20 - Florin Cîțu prezintă de la tribuna Parlamentului PNRR-ul.
- ”Înainte de a intra în prezentarea PNRR fac o declarație publică. În ultimele câteva luni am tot fost acuzat că nu vreau să prezint acest plan în Parlamentul României. Astăzi sunt aici, când am fost invitat. Consider că de aici, de la această tribună, vorbesc în primul rând cu românii.
- PNRR trebuie să știe toți românii că e un program diferit din fonduri europene, față de ce am avut până acum. Este un plan care a apărut ca răspuns la această criză, cea mai mare din ultimii 100 de ani.
- Pe lângă investiții, acest plan vine și cu o parte de reformă, asta e partea diferită de ce am avut până acum. Fiecare guvern și-o asumă transparent.
- Acest plan a fost aprobat de toți la nivel european. Mai sunt câteva lucruri care diferă. Un criteriu foarte important, toate investițiile pe care le facem prin acest plan trebuie finalizate până în 2026. Asta înseamnă că sunt proiecte mature, la care s-a mai lucrat, și dacă nu le finalizăm pierdem bani.
- Nu mai strigați că proiectul x sau y nu a fost inclus în PNRR pentru că știți foarte bine că unele nu pot fi incluse.
- Reformele nu le facem doar pentru că ne spune cineva, ci pentru că România are nevoie ca să treacă la etapa următoare. Reformele garantează că investițiile vor aduce bunăstare tuturor românilor.
- Acest plan garantează că vom avea o guvernare pe principii liberale cel puțin 8 ani de acum încolo.
- A mai fost o discuție în spațiul public referitoare la a doua vizită a mea la Bruxelles.
- România atrage 29,2 mld de euro pentru investiții. Rolul meu a fost acela de a-i asigura pe partenerii noștri, cei care au făcut designul acestui plan, că România își va menține cursul pe care și l-a asumat pe plan fiscal-bugetar, va reforma companiile de stat ca să nu mai fie găuri negre, va corecta greșelile din trecut.
- Aceste reforme ce am prezentat eu acolo la CE garantează partenerilor noștri că România e pe drumul cel bun și aceste investiții nu vor fi irosite cum a fost în trecut.
- Aceste investiții nu înseamnă micșorarea pensiilor, a salariilor sau alte scenarii apocaliptice pe care le vedem în spațiul public.
- România are nevoie de toată suma ca să putem să prindem din urmă alte țări dezvoltate. Mai mult, România are nevoie de investitori, toți investitorii, în principal români.
- Avem nevoie să îndepărtăm din spațiul public aceste amenințări false că ”nu vom lua suma x”, ”nu vom lua suma y”.
- Acest program e garanția pe care o dau românilor că vom reduce semnificativ decalajele între noi și alte state mai dezvoltate.
- Toți acești bani se vor duce în investiții de care au nevoie românii. Vom trece Carpații cu o autostradă. Nu s-a întâmplat în 30 de ani de zile, se va face în această guvernare.
- Vom face spitale noi, lucru pe care nu l-a făcut nimeni în 30 de ani de zile.
- Și România Educată primește 3,6 mld de euro.
- Reforma pensiilor, reforma companiilor de stat, reforma în administrație publică, în justiție, în transpoturi, emisii de carbon, energii regenerabile. Sunt reforme bune pentru români.
- Doar prin investiții și reforme putem să reducem sărăcia. Nu există alte soluții. De aceea acest plan este important. Și am să vă spun un secret. E nevoie de toată clasa politică pentru a atinge aceste obiective, pentru că este programul românilor”.
13:13 - Ludovic Orban anunță începutul ședinței.
13:02 - La ora 13:00 premierul deja trebuia să-și înceapă discursul, însă parlamentarii încă se strâng în sală.
Venit și el la Parlament, ministrul proiectelor europene, Cristian Ghinea, a transmis PSD că ”dacă nu vrea să luăm acești bani să spună explicit”. El a dat asigurări că ”salariile și pensiile vor crește în tandem cu veniturile. Și veniturile cresc, pentru că economia crește”.
Întrebat când vor intra primii bani în țară prin PNRR, Ghinea a spus că speră că la toamnă.
Citește și: