Educaţia pierde peste 1 miliard de euro din banii alocaţi iniţial prin PNRR. Ghinea şi Cîmpeanu se declară foarte mulţumiţi

Educaţia pierde peste 1 miliard de euro din banii alocaţi iniţial prin PNRR. Ghinea şi Cîmpeanu se declară foarte mulţumiţi

Educația pierde mai mult de un miliard de euro din bugetul inițial alocat prin PNRR (planul financiar prin care UE ne dă bani pentru reconstrucţie şi reformă după pandemie).

Miniştrii Proiectelor Europene şi Educaţiei, Cristian Ghinea şi Sorin Cîmpeanu, au făcut azi anunțul legat de alocarea finală pentru acest domeniu.

Cei doi au dat asigurări că ţara noastră, cu 12% din PNRR fonduri direcţionate către Educaţie, are o alocare peste media europeană.

”Coaliţia de guvernare consideră educaţia domeniu prioritar pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi este motivul pentru care varianta agreată acum alocă pentru România Educată peste 12% din cei 29,2 de miliarde euro. Ajustarea bugetului PNRR de la 42 de miliarde euro la 29,2 miliarde euro a presupus şi o ajustare a alocărilor pentru proiectul România Educată. PNRR are o alocare pentru educaţie mult peste media europeană”, au transmis, miercuri, într-o declaraţie de presă comună, miniştrii Cristian Ghinea şi Sorin Cîmpeanu.

Potrivit acestora, bugetul proiectului, negociat cu Comisia Europeană, este acum de 3,7 miliarde euro, buget ce include:

 • 314 milioane euro pentru dotarea a 10.000 de laboratoare şcolare,
 • cel mai mare program de reducere a abandonului şcolar (530 milioane euro),
 • renovarea campusurilor universitare (300 milioane euro),
 • campusuri şi reforma învăţământului dual (402 milioane euro).

”Este un efort masiv de finanţare a educaţiei din PNRR, lucrăm împreună pentru finalizarea negocierilor cu Comisia Europeană şi componenta România Educată rămâne una dintre campioanele PNRR”, au mai transmis miniştrii.

Cum vor fi alocați banii

Conform EduPedu.ro, iată câți bani primea România Educată în varianta inițială a PNRR:

 • Digitalizarea educației – 780 milioane euro
 • Învățământ dual, tehnic și profesional – 630 milioane euro
 • Infrastructură școlară și universitară – 2 miliarde euro
 • Programul Național pentru Creșe – 370 milioane euro
 • Programul național de reducere a abandonului școlar – 636 milioane euro

Acum, după modificări, alocările arată astfel:

 • Învățământ dual, tehnic și profesional – 630 402 milioane euro
 • Infrastructură școlară și universitară – 2 miliarde 914 milioane euro
 • Programul național de reducere a abandonului școlar – 636 530 milioane euro

În rest, nu se schimbă nimic. Diferența este de 1,4 miliarde de euro dacă ne luăm după aceste calcule.

De ce există această diferenţă? Pentru că iniţial oficialii români au propus proiecte de peste 40 de miliarde de euro (în toate domeniile), dar Comisia Europeană le-a spus să se încradreze într-un target de 29 de miliarde, aşa că au fost nevoiţi să taie de pe unde s-a putut, inclusiv de la Educaţie.

Reacția PSD

O reacție din partea social-democraților nu a întârziat să apară în acest caz. Europarlamentarul PSD Victor Negrescu susține că tăierea sumelor pentru Educație reprezintă un eșec major pentru guvernanți.

”Se pare că măsurile respinse au fost redactate greșit și nu au respectat cerințele europene”, a scris europarlamentarul pe Facebook, între altele.

Cifra avansată de Negrescu se apropie de calculele noastre: 1,1 miliarde de euro.

Tăierea sumelor pentru educație din Planul Național de Redresare și Reziliență reprezintă un eșec major. Am atras...

Publicată de Victor Negrescu pe Miercuri, 5 mai 2021

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇