Iohannis transmite PSD că PNRR nu e o ”jucărică politică”: Nu e ca la BAC. România e în mainstream. Ciolacu îl acuză că minte ”ca un şcolar prins cu temele nefăcute”

Iohannis transmite PSD că PNRR nu e o ”jucărică politică”: <i>Nu e ca la BAC. România e în mainstream</i>. Ciolacu îl acuză că minte ”ca un şcolar prins cu temele nefăcute”

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă poate fi negociat „mai repede sau mai puţin repede”, dar în final el va fi implementat.

„Nu-i ca la examenul de Bac, unde eşti admis sau respins. Este un plan naţional, nu-i o jucărică politică”, a susţinut Iohannis.

"Din informaţiile mele, până la acest moment, o singură ţară a depus Planul, şi anume Portugalia, care deţine şi preşedinţia rotativă", a afirmat Iohannis.

El a adăugat că majoritatea statelor europene lucrează împreună cu Comisia la plan, iar România este "în mainstream". 

"Este o procedură complicată, fiindcă niciodată până acum nu a existat o astfel de formă de finanţare şi de întocmire a unor planuri naţionale de revenire dintr-o criză gravă. În acest sens fiecare îşi pregăteşte un plan, Comisia împreună cu Parlamentul au anumite ambiţii legate de Europa verde, Europa digitală şi aceste chestiuni se negociază", a declarat Iohannis.

ADVERTISING

El a spus că aceste negocieri cu Comisia "nu sunt simple deloc", dar în final România va avea "un plan foarte bun", care va fi finanţat şi pus în practică.

"Coaliţia funcţionează foarte bine. Vom avea în zilele următoare noi discuţii în interiorul Guvernului, în interiorul coaliţiei, noi discuţii cu Comisia Europeană care vor duce la o îmbunătăţire a primului draft (...) şi până la sfârşitul lunii mai vom avea un plan bine pus la punct, agreat cu Comisia Europeană, care atunci poate să fie depus", a arătat Iohannis, menţionând că termenul de sfârşit de aprilie nu a fost unul ultimativ, ci unul orietativ, şi este de aşteptat ca el să fie împins spre sfâşitul lunii mai sau chiar mai târziu, întrucât majoritatea statelor nu au finalizat planul.

ADVERTISING

Întrebat ce şanse dă României să acceseze fondurile prin PNRR, şeful statului a afirmat: "Șansele sunt de 100%. Vom avea un Plan bun, bun pentru România, acceptat de Comisia Europeană și îl vom pune în practică, nu-i niciun semn de întrebare aici. Tot felul de povești vehiculate din partea Opoziției sunt doar povești, fiindcă dumnealor sunt supărați că sunt în Opoziție. Dar Planul merge înainte.

Întrebat despre eventualitatea în care planul ar fi respins, Iohannis a răspuns:

”Nu există această variantă! Cu Comisia se va negocia până când se ajunge la forma care va fi implementată. Nu-i ca la examenul de Bac, unde ești admis sau respins. Este un plan național, nu-i o jucărică politică. Acest Plan Național reflectă obiectivele României.

ADVERTISING

Comisia are propriile pretenții în ce privește obiectivele, procedurile, proiectele de investiții, și complicația care apare, prin durata foarte scurtă în care trebuie implementat, însă nu există varianta ca acest Plan Național să fie respins.

El poate fi negociat repede sau mai puțin repede, în final, el va exista și va fi implementat, este cert. Discuțiile cu 'respins' sau 'nerespins' sunt prostii, Planul nu poate fi respins. Planul poate fi renegociat până este foarte bun”, a mai spus președintele.

Ciolacu îl contrazice pe Iohannis

Marcel Ciolacu, în replică, a declarat că preşedintele Klaus Iohannis minte iar pentru „Guvernul Său”, când afirmă că doar Portugalia a depus PNRR, în condiţiile în care premierul italiei Mario Draghi a depus marţi PNRR.

Liderul PSD a adăugat că însuşi şeful statului a promis că Planul Naţional va fi trimis până pe 30 aprilie, iar acum o dă la întors „ca un şcolar prins cu temele nefăcute”.

”Italia a depus PNRR AZI, aşa cum a anunţat premierul Mario Draghi. Luaţi şi citiţi, domnule Iohannis. Mai mult, acum două zile, premierul Draghi a prezentat Planul în Parlament. (...)

Franţa şi Germania au prezentat azi în comun şi vor depune joi, de asemenea, planurile lor la Comisia Europeană. (...)

Spania a aprobat planul lor şi îl vor trimite, de asemenea, la Bruxelles în foarte scurt timp. (...)”, a scris Marcel Ciolacu marţi pe Facebook.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇