Vicepreședintele Comisiei Europene, discuţii cu Ghinea pe tema PNRR: Au fost făcute progrese. Mai avem de lucru

Vicepreședintele Comisiei Europene, discuţii cu Ghinea pe tema PNRR: Au fost făcute progrese. Mai avem de lucru

Planul Național de Redresare și Reziliență sau PNRR înregistrează progrese, dar mai avem nițel până e gata.

”Discuţii constructive. Au fost făcute progrese. Mai avem de lucru”, spune Margrethe Vestager, vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Concluzia vine după o discuție cu Cristian Ghinea, ministrul Proiectelor Europene, care se ocupă în special de PNRR.

La rândul său, ministrul Ghinea a comentat criticile și acuzațiile din spațiul public, potrivit cărora prezentarea planului la Bruxelles a fost un eșec.

ADVERTISING

”Ceea ce este un proces normal de negociere este prezentat în România ca fiind un eşec, un Doamne fereşte!”, a declarat el, la B1 TV, marți seara.

Ghinea a afirmat că trebuie depăşită gândirea de genul ”Guvernul României se duce la Bruxelles, aşa, cu căciula în mână, ca şcolarul la examen, şi îi dă Comisia peste degete”.

”Suntem o ţară membră a Uniunii Europene, o forţă în Uniunea Europeană şi eu sunt genul de demnitar român care mă duc să negociez, nu să dau examen la Bruxelles. Haideţi să ieşim din paradigma de dat examen.

ADVERTISING

Suntem într-o paradigmă în care asumat ne ducem şi negociem matur cu partenerii de la Comisia Europeană, şi în cazul acesta noi am luat decizia de a pune mai multe oferte pe masă să discutăm. Este un proces foarte greu”, a adăugat el.

Context

Vicepremierul Dan Barna a declarat că România nu va beneficia de fonduri europene prin PNRR pentru sistemul de irigaţii.

Acesta a precizat la TVR 1 că ministrul Ghinea a prezentat la Bruxelles proiectul PNRR, însă Comisia Europeană a solicitat modificarea acestuia.

ADVERTISING

Apoi, România a și amânat depunerea documentului.

Ulterior, Ghinea a explicat de ce durează depunerea PNRR.

Însă, Opoziția a criticat Guvernul și a pus paie pe foc. În fine, președintele Klaus Iohannis i-a convocat pe decidenți la Palatul Cotroceni, unde au discutat planul.

Șeful statului a promis îmbunătățirea PNRR, același fiind cazul și pentru Ludovic Orban și Florin Cîțu.

În plus, chiar marți seara, Iohannis a dat asigurări 100% că România va putea beneficia de fondurile europene și că cei care spun că PNRR va fi respins la Bruxelles vorbesc ”prostii”.

Iată mai multe detalii pe acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇