Ghinea anunţă că PNRR va fi depus la Comisia Europeană în 31 mai: Proiectele propuse de România nu au fost respinse

Ghinea anunţă că PNRR va fi depus la Comisia Europeană în 31 mai: Proiectele propuse de România nu au fost respinse
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a anunţat, după discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis, că se are în vedere depunerea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă în 31 mai.

”În discuţia cu preşedintele, cu prim-ministrul, cu domnul Orban şi cu cei doi vicepremieri am convenit ca mâine, în discuţia pe care o să o am cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Vestager, să mergem pe calendar de depunere 31 mai pentru PNRR”, a declarat Cristian Ghinea, potrivit News.ro.

Ghinea a precizat că proiectele propuse de România nu au fost respinse de către Comisia Europeană, acestea nefiind încă oficial depuse, ci doar discutate cu reprezentanţii CE.

ADVERTISING

”În afară de faptul că PSD vrea să puncteze la isterie nu este niciun motiv de îngrijorare în acest moment”, a mai declarat Ghinea.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut luni o ședință cu premierul Florin Cîţu, cei doi vicepremieri, ministrul Proiectelor Europene şi preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PNL Ludovic Orban.

De altfel, Iohannis a anunțat încă de săptămâna trecută această întrunire. El promitea, vineri, că acest plan va fi îmbunătăţit şi va fi acceptat de Comisia Europeană.

Context

Vicepremierul Dan Barna a declarat, miercuri, că România nu va beneficia de fonduri europene prin PNRR pentru sistemul de irigaţii. Acesta a precizat la TVR 1 că ministrul Ghinea a prezentat la Bruxelles proiectul PNRR, însă Comisia Europeană a solicitat modificarea acestuia.

ADVERTISING

„În cadrul discuţiilor şi negocierilor avute în cadrul coaliţiei (…) am căzut de acord asupra unei forme de propuneri a PNRR cu care colegul nostru Cristian Ghinea a fost la Bruxelles, a discutat acolo cu oficialii europeni, cu comisarii pe acest subiect. Unele dintre teme au fost acceptate.

Despre alte teme, Comisia Europeană a spus: ‘Cred că vă sunt necesare, dar nu vă dăm bani din PNRR pentru asta’. Noi avem trei miliarde pentru irigaţii. Au zis că nu este o reformă care ajută la rezilienţă după COVID (…) Nu e vorba că nu ne dau bani deloc. La unele au zis că e alocarea prea mare şi sunt dispuşi să dea sume mai mici”, a afirmat Barna.

ADVERTISING

Ulterior, Ghinea a explicat de ce durează depunerea PNRR.

Între altele, el a subliniat că procedura este diferită față de alte proiecte europene.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇