Președintele Klaus Iohannis a convocat, luni, o ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Aceasta va avea loc azi, la ora 16:00, la Palatul Cotroceni.
Șeful statului i-a convocat pe premierul Florin Cîțu, șeful Camerei Deputaților, Ludovic Orban, vicepremierii Dan Barna și Hunor Kelemen, dar și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.
Orban promite îmbunătățirea PNRR
Ludovic Orban, președintele PNL, a promis, luni, după ședința Biroului Executiv, că PNRR va fi îmbunătățit.
”În ce privește PNRR, sigur că avem primele observații de la Comisia Europeană. În funcție de această primă parte a discuțiilor, vom discuta chiar azi. O să avem o discuție legată de PNRR și o să trebuiască să adaptăm planul și să îl îmbunătățim, astfel încât să fie transmis și aprobat cât mai repede posibil. (...)
Sunt lucruri pe care Comisia consideră că trebuie pregătite mai serios, anumite tipuri de finanțări în care CE a exprimat puncte de vedere. E un document supus îmbunătățirii și urmează ca să dezbatem la nivelul coaliției și Guvernului îmbunătățirea PNRR, astfel încât să răspundă exigențelor”, a declarat Ludovic Orban după Biroul Executiv al PNL.
Despre dead line-ul dat de Comisia Europeană, adică sfârștiul lunii, șeful PNL a apreciat că este unul ”orientativ”, dar ”obiectivul este să aducem într-un termen cât mai scurt posibil PNRR în canoanele stabilite prin regulament și ținând cont de punctele Comisiei”.
Întrebat totuși când va fi gata forma finală, Orban nu a știut să dea o dată exactă.
”Va trebui să fim în calendarul european, să punem pe masa CE o îmbunătățire. Un PNRR îmbunătățit în funcție de observațiile Comisiei și menținând anumite proiecte pe care vrem să le finanțăm cu argumentație suplimentară”.
Iohannis a convocat ședința încă de săptămâna trecută
De altfel, Iohannis a anunțat încă de săptămâna trecută această întrunire. El promitea, vineri, că acest plan va fi îmbunătăţit şi va fi acceptat de Comisia Europeană.
”Am convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii din Guvern şi din alte zone care lucrează pe PNRR. Vom evalua primul feedback al Comisiei. Vom îmbunătăţi Planul.
Ministerul se va prezenta din nou la Comisie cu Planul îmbunătăţit şi, în final, sunt convins că el va fi acceptat şi vom putea folosi aceşti bani. Este o sumă foarte mare: 30 miliarde de euro”, a declarat Klaus Iohannis, vineri, după o vizită la Parcul Natural Văcăreşti, cu ocazia Zilei Pământului.
Context
Vicepremierul Dan Barna a declarat, miercuri, că România nu va beneficia de fonduri europene prin PNRR pentru sistemul de irigaţii. Acesta a precizat la TVR 1 că ministrul Ghinea a prezentat la Bruxelles proiectul PNRR, însă Comisia Europeană a solicitat modificarea acestuia.
„În cadrul discuţiilor şi negocierilor avute în cadrul coaliţiei (...) am căzut de acord asupra unei forme de propuneri a PNRR cu care colegul nostru Cristian Ghinea a fost la Bruxelles, a discutat acolo cu oficialii europeni, cu comisarii pe acest subiect. Unele dintre teme au fost acceptate.
Despre alte teme, Comisia Europeană a spus: ‘Cred că vă sunt necesare, dar nu vă dăm bani din PNRR pentru asta’. Noi avem trei miliarde pentru irigaţii. Au zis că nu este o reformă care ajută la rezilienţă după COVID (...) Nu e vorba că nu ne dau bani deloc. La unele au zis că e alocarea prea mare şi sunt dispuşi să dea sume mai mici”, a afirmat Barna.
Ulterior, Ghinea a explicat de ce durează depunerea PNRR.
Între altele, el a subliniat că procedura este diferită față de alte proiecte europene.