PSD depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, din cauza PNRR. A votat însă un tratat de care depinde planul (Video)

PSD depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, din cauza PNRR. A votat însă un tratat de care depinde planul (Video)

Președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, după ce premierul Florin Cîțu a venit în Parlament să vorbească despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), că social-democrații vor depune pe 14 iunie moțiune de cenzură împotriva guvernului.

Motivul de bază al acestei moțiuni este ”eșecul guvernului în privința PNRR”.

„Astăzi nu a fost prezentat în plen PNRR. Tot ce știm este că nu vizează dezvoltarea României, ci un plan de austeritate pentru toți românii. Răspunsul PSD nu poate fi decât unul singur - pe 14 iunie depunem moțiune de cenzură având ca obiect principal eșecul guvernului în privința PNRR”, a anunțat Ciolacu.

ADVERTISING

În demersul lor, social-democrații speră să se bucure de sprijinul parlamentarilor de la AUR. În orice caz, cele două formațiuni nu au destule voturi pentru a și trece o moțiune de cenzură.

Reacția lui Orban

Ludovic Orban a comentat, miercuri, anunțul.

„O bulă de săpun. Trebuiau și ei să depună o moțiune de cenzură. Oricum ar fi depus moțiue și dacă nu era PNRR. Dar noi ne bucurăm că depun moțiune de cenzură pe tema PNRR pentru că avem din nou ocazia să prezentăm românilor ce vom face cu aceste resurse importante”, a declarat șeful PNL.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

PSD a votat Tratatul EURATOM, deși amenințase că nu o va face dacă nu e mulțumit de PNRR

După acest anunț, social-democrații s-au întors în plenul reunit unde a fost supus la vot proiectul de lege pentru ratificarea Tratatului EURATOM, decis în cadrul Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene.

Tratatul prevede creșterea contribuției României la Uniunea Europeană iar accesarea fondurilor europene depinde de majorarea contribuției. Neratificarea tratatului într-un stat membru ar fi însemnat blocarea accesării fondurilor de redresare și reziliență la nivelul UE.

ADVERTISING

Toate statele membre ale Uniunii Europene au fost de acord să crească această contribuție, de la 1,2%, la 1,4% din Venitul Național Brut. Este o decizie necesară pentru a acoperi fondurile pe care Comisia Europeană le va aloca pentru redresare și reziliență. România ar urma să beneficieze de 29,2 miliarde de euro pentru Planul Național de Redresare şi Rezilienţă.

PSD amenințase, anterior, că nu va vota ratificarea tratatului dacă Guvernul nu va prezenta PNRR în Parlament. Însă, deși a anunțat moțiune de cenzură din cauza PNRR, social-democrații au votat ratificarea tratatului.

Explicația a dat-o Alfred Simonis, liderul deputaților PSD.

”Deja am anunțat, prin vocea președintelui Marcel Ciolacu, că vom depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu tocmai din cauza faptului că acest plan este unul dezastruos. Însă astăzi la acest punct avem ratificarea Acordului EURATOM.

România e ultima țară care va depune PNRR-ul din UE. Nu trebuie să fim și ultima țară care ratifică Acordul și să continuăm să fim paria Europei pentru că dvs aveți un guvern care nu a fost în stare să trimită un plan bine structurat. Prin urmare, suntem oameni responsabili, dedicați valorilor europene, și vom vota ratificarea Acordului”, a explicat Simonis.

Moment crucial în Parlament. Se dă votul pe EURATOM.

Moment crucial în Parlament. Se dă votul pe EURATOM.

Publicată de Epoch Times Romania pe Miercuri, 26 mai 2021

Citește pe larg despre filmul zilei din Parlament: Cîțu a explicat în plen ce e PNRR. PSD a acuzat ”coaliția șmenului” că sărăcește țara, AUR și Șoșoacă au recitat din Eminescu (Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇